Expo Maraton continuă


Galeria Casa Matei, Cluj-Napoca

Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei vă invită marţi, 10.05.2011, ora 18:00, la cel de-al treilea eveniment expoziţional din cadrul Competiţiei Expo Maraton, competiţie adresată studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Cei doi expozanţi aflaţi în competiţie, faţă în faţă, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei sunt Pavel Curgău, student la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, anul II, cu proiectul artistic „Presiumbre” şi Adrian Ghiman student la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, anul III, cu proiectul artistic „Păcatul Hârtiei”.

Pavel Curgău propune un proiect provocator care îşi are originea pornind de la jocul cuvintelor presiune şi umbră: „Presiumbre”. „O astfel de abordare a suprafeţei permite rezultatul unor imagini la fel de convingătoare şi expresive precum o pictură, sculptură sau un desen”, afirmă artistul. Acesta propune descifrarea imaginii doar cu ajutorul luminii, dar nu orice fel de lumină şi nu amplasată la întâmplare. Este necesară o lumină specială, amplasată într-un loc anume, care să redea sub un anumit unghi umbra dorită, astfel putând fi posibilă descifrarea mesajului. Limbajul grafic pe care îl utilizează în gravurile propuse este consistent şi puternic, în ciuda tehnicii de gravură (tipar sec) pe care artistul o dezvoltă cu usurinţă şi sensibilitate. Totul este alb, curat şi pur, aceasta este forma de prezentare pe care artistul o propune fără reţineri şi fără jumătăţi de măsură.

Subiectul lucrărilor constă în portrete de copii şi bătrâni. Albul foii reprezintă inoncenţa şi gingăşia copilariei pe când relieful brut în foaia albă trimite cu gândul la ridurile bătrânilor, la anii pe care îi duc în spate şi la greutăţile vieţii. Ambii sunt puşi pe aceeaşi scară de valori, facând parte din acelaşi ciclu al vieţii, întrucât acolo unde este un început, există şi un sfârşit. Aceste două generaţii seamană foarte mult între ele, pentru că ambele tipologii de personaje pot să atingă un nivel superior de exprimare, mai simplu spus, o exprimare pură. Perioada dintre cele două generaţii este una de continuă căutare şi regăsire, de frământări şi incertitudini, totul este instabil, incert, iar acestea îşi pun amprenta în tot ceea ce fac. Scopul acestor căutări este de a găsi esenţa lucrurilor şi de a descoperi fericirea.

Adrian Ghiman propune un proiect incitant de desen, sugestiv intitulat „Păcatul Hârtiei”. „Poveştile care mă înconjoară mă fac să creez lucrări enigmatice care examinează legatura dintre vizibil şi invizibil”. Ceea ce se întâmplă în interior se rasfrânge asupra exteriorului, exteriorul fiind în cazul de faţă carcasa care înveleşte sufletul. Artistul aduce în faţa privitorului o viziune apocaliptică asupra lumii, prezentată cu ajutorul unor personaje din viaţa reală. Caracterele sunt creaturi ale întunericului, modelate de minte pentru a arăta degradarea, grotescul şi necunoscutul condiţiei umane. Lucrările sunt realizate în creion, pe dimensiuni mari, învăluite într-o stare de mister, oglindă a spaţiului în care trăieşte şi se dezvoltă artistul. Tematicile abordate sunt diverse: poveştile pentru copii, rolul femeii în societate, copilăria, anomaliile, mutaţiile genetice, violenţa şi moartea. „Lucrez după fotografii din ziare sau din perioada interbelică, încerc să redescopăr o nouă lume, un nou universe, folosindu-mă de cel care nu a mai supravieţuit”.

Pentru că marele premiu al competiţiei va fi o vizită de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Veneţia şi se va desemna pe baza voturilor publicului, Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele menţionate mai sus şi să decideţi câştigătorul.

Urmează, pe data de 12 mai, Anna Olenicenco, secţia Grafică, anul III, cu proiectul „Alteritatea secretă” şi Adrian Balcău, secţia Design, anul III, cu proiectul „Upside down”.
(Vezi tot programul expoziţional pe News)

Lasă un comentariu