Evenimente 2011 (ianuarie-iunie)

Romanian Cultural
Resolution-documentary

la cea de-a 54 a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia
Autori: Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu
Locaţie: Noua Galerie
Centrul pentru Cultură Contemporană Club Electro Putere şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia anunţă vernisajul proiectului Romanian Cultural Resolution- documentary, marţi, 31 mai 2011, orele 19.00.
Proiectul propune o platformă de documentare şi cercetare a contextului artistic contemporan din România, urmărind soluţiile şi tendinţele pe care artele vizuale le-au dezvoltat în ultimii ani, făcând să se vorbească atât despre o renaştere şi o reformare a discursului artistic contemporan, cât şi despre un întreg ansamblu de probleme sau situaţii care ilustrează precaritatea condiţiei artistului în contextul local şi nuanţarea celui global în faţa ideii de spectacol şi mercantilism.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 4 iunie – 27 noiembrie 2011, de marţi până duminică, între orele 10.00 – 18.00 în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Structură fragilă

Mădălina Lazăr
Vernisaj: marți, 31 mai 2011, ora 18.00.|
Perioada: 31 mai – 30 iunie 2011.
Curator: Olivia Nițiș.
Galeria de artă contemporană Recycle Nest (Bucureşti, strada Icoanei 17) propune un nou eveniment: expoziția artistei Mădălina Lazăr –
Structură fragilă / Breakable structure.
Pornind de la pictură, Mădălina Lazăr descoperă valențele colajului ca modalitate de expresie alternativă. Nu e un abandon al picturii, ci o rezolvare matură și rafinată a unor căutări estetice și conceptuale. Pătrundem, așadar, într-un context aparent arid, cu o spațialitate bine controlată, dincolo de rupture și de câteva elemente din mediul uman concret, pentru că autoarea colajelor este interesată de un soi de recontextualizare suprematist-constructivistă. Preocuparea pentru redarea absenței rămâne o constant în acest traseu coerent, în favoarea geometriei și a compoziției tridimensionale.
Dacă dezbaterile avangardiste erau adesea ancorate în ideologii politice de tip fascist sau bolșevic (în funcþie de spațiul cultural vizat), discursul Mădălinei Lazăr părăsește palierul ideologic și atinge dimensiunea proprie filozofiilor nihiliste, și acestea contemporane cu avangarda rusă. (Olivia Nițiș)

Lupta cu inerţia

Matei Bejenaru
Galeria Andreiana Mihail (www.andreianamihail.com) vă invită vineri, 27 mai, ora 19,00, la vernisajul expoziţiei „Lupta cu inerţia” a artistului Matei Bejenaru.

Proiectele mele artistice, pe care le-aş numi poetic situaţioniste, sunt rezultatul unui mod de gândire politic, cu o sensibilitate specială faţă de problemele sociale, fapt care mă inspiră în practica mea artistică. Munca sub orice formă şi rezultatele ei au fost întotdeauna un letimotiv al lucrărilor mele, indiferent dacă e vorba de fotografii, filme, performance-uri sau alte tipuri de acţiuni.(…) Fiecare artist este responsabil pentru poziţia sa artistică afirmată. Unii artişti îşi permit să facă orice tip de artă, pentru că mijloacele lor financiare sunt independente de producţia artistică, producţie care, apriori, nu trebuie valorificată. În contextul românesc, nu există încă un mecanism structurat, iar artştii sunt atât imponderabili cât şi înfometaţi. Mulţi rezistă în această situaţie doar câţiva ani, după care renunţă şi se duc să lucreze în publicitate sau media pentru a supraviţui. În cazul celor care rezistă şi continuă să facă proiecte artistice necomerciale, utilizând uneori şi tehnologia video sau digitală, cred că este o atitudine politică foarte clară.” Fragment din interviul Dan Lungu-Matei Bejenaru, Iaşi, martie 2007.

Arta la perete

cu Adina Zorzini
Art Means Power: GORZO

Luni, 30 mai 2011, ora ora 20/Other Side – Expirat Club
(Bucureşti, strada Brezoianu nr. 4)
Dumitru Gorzo
(n. 21 martie 1975, Ieud, Maramureş)
În 1997 a absolvit cursurile Universităţii de Arte din Bucureşti, secţia pictură, iar până în anul 2001 a făcut parte din grupul artistic Rostopasca, împreună cu care a participat la cea de-a 49-a ediţie a Bienalei de la Veneţia (alături de Nicolae Comănescu, Florin Tudor, Monica Vatamanu, Alina Buga, Angela Bontaş şi Alina Penţac).
A fost prezent în numeroase expoziţii de grup şi personale atât în ţară cât şi în restul europei sau America, iar în ce priveşte activitatea sa artistică pe teritoriul României, se remarcă expoziţiile personale susţinute la galeria H’art din Bucureşti (din 2002 până în 2006), solo showurile prezentate la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi apoi la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu (în 2006), expoziţia de grup intitulată De Porc, organizată la Muzeul de Artă din Cluj şi cea personală, Wunderkabinett, la galeria Laika din Bucureşti (ambele în 2010).
Cu începere din anul 2008 trăieşte şi lucrează la New York şi este reprezentat de Slag gallery, iar împreuna cu Irina Protopopescu a fondat în 2010 The International Museum of Contemporary Culture (IMOCC), cu sediul la New York.

Instantanee: retrospective
şi oportunităţi

Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Perioada: 24 mai – 4 iunie 2011.
Vernisaj: marţi 24 mai, ora 18.00, MNAC.
EA & Norway Grants

Instantanee: retrospective şi oportunităţi
Snapshots: retrospection and opportunities
Organizatori: Ambasada Norvegiei şi Innovation Norway, în parteneriat cu Universitatea Natională de Arte Bucureşti.
Proiect coordonat de Iosif Kiraly.
Daiana Anghel, Emil Avasilichioaiei, Bogdan Bordeianu, Claudiu Cobilanschi, Daniel Djamo, Simona Dumitriu, Irina Ghenu, Delia Gheorghiu, Sabin Garea, Cosmina Ivanov, Laura Ruczui
, Alexandra‐Cristina Stroescu.
În managementul de proiecte există două elemente importante: procesul şi rezultatul. (…) Practica artistică este în egală măsură un sistem integrator şi unul capabil să aducă la suprafaţă mecanica ascunsă a lucrurilor, cu o curiozitate pentru inobservabil, pentru relaţiile abia aparente între fapte şi cuvinte. În interiorul economiei lingvistice tipice scrierii de proiecte, am căutat realitatea „de pe teren” ori, incitaţi de o formulare, idee, preocupare a câte unui proiect, am încercat să o aducem înapoi în contextul social şi istoric mai larg în care ea se plasează.

Funeraria

Muzeul Național de Artă Contemporană

Perioada: 14 mai – 20 iunie, 2011.
Lucrări din colecţia MNAC: Horia Damian, Maria Cocia, Elena Dumitrescu, Şerban Dumitru, Darie Dup, Suzana Fântânariu, Marin Gherasim, Dumitru Gorzo, Ion Grigorescu,Ovidiu Maitec, Florin Mitroi, Valeriu Mladin, Dumitru Pasima, Adrian Popovici, Silvia Radu, Mircea Spătaru, Daniel Spoerri, Simona Tănăsescu, Patricia Teodorescu, Napoleon Tiron, Bogdan Vlăduţă, Vladimir Zamfirescu.
Artişti invitaţi: Michele Bressan, Suzana Dan, Gheorghe Rasovszky, Tara Von Neudorf, Roman Tolici, Aurel Vlad, Ecaterina Vrana.

Orizont: Trăind şi lucrând
la
Düsseldorf

Victoria şi Marian Zidaru
Galeria Foişor, Mogoșoaia
Str.Valea Parcului 1, Mogosoaia, Ilfov
Vernisaj: duminică 22 mai, orele 17.00.
Perioada: 22 mai -22 iunie
Victoria şi Marian Zidaru, bursieri în ianuarie – martie 2011 ai Kulturampt Düsseldorf, expun la Galeria Foişor o selecţie de fotografii şi obiecte realizate pe parcursul rezidenţei.
O fertilă experienţă anterioară, cu oaspeţii palatului Mogoşoaia Senta Connert, Ulrike Kessl şi Julia van Koolwijk, rezidente la Palatele Brancoveneşti în anul 2o1o, a făcut ca Marian şi Victoria Zidaru să continuie o suită de proiecte în această formulă, dincolo de spaţiul Atelierului am Eck din Düsseldorf, unde cei doi români au expus la sfârşitul rezidenţei lor germane. Zidarii au expus, astfel, obiect, tapiserie, film şi sculptură alături de cele trei artiste germane la Casa Gerhard Hauptmann, una dintre cele mai importante platforme ale artei contemporane din Düsseldorf, dar şi într-un atelier-galerie din Meinersen. Expoziţia de la Foişor evocă tocmai aceste Orizonturi noi ale artei şi experienţei lor, străbătute de fiorul unor grave, abia rostite dar nu mai puţin sesizante întrebări. Un performing al artistului, apariţie insolită călătorind cu Îngerul prin spaţiul oraşului renan, a fost înregistrat fotografic şi va fi prezentat la Mogoşoaia alături câteva dintre misterioasele, nu mai puţin semnificativele obiecte create din materialele locului şi expuse la Düsseldorf.

Însemne cardinale

Expoziţie Maria Miertoiu
Începând cu data de 18 mai 2011, sunteţi invitaţi în Foaierul Teatrului de Artă din Deva pentru a vedea expoziţia de pastel şi panouri decorative, intitulată „Însemne cardinale”, aparţinând artistei Maria Miertoiu.
Vernisajul are loc în data de 18 mai 2011, ora 19.00.
Maria Miertoiu
este născută la Orăştie, judeţul Hunedoara, în anul 1957, fiind absolventă a Academiei de Artă „Ioan Andreescu” din Cluj, secţia textile, promoţia 1981. De 30 de ani este profesoară în cadrul Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva. Lucrări cu tema: „Motiv vegetal”, „Căpiţe”, „Genesis, „Mâini” sau „Autoportret” sunt creaţii pe care Maria Miertoiu le-a prezentat publicului din galeriile europene din Luxemburg (2006, 2003), Franţa (1998, 2003) şi Belgia (1998, 2010). Publicul devean se poate întâlni în cadrul acestei expoziţii cu ultimele creaţii ale artistei, formule plastice care sunt rezultatul multor experimente şi reveniri succesive, muncă creativă ce se defineşte ca o asiduă căutare a armoniei şi perfecţiunii în tehnica pastelului şi prin intermediul culorilor.

Berceni

Nicolae Comănescu
La Muzeul Național de Artă Contemporană
Invitat de Ruxandra Balaci.
Perioada: 14.05.2011 – 30.07.2011.
Vernisaj: 18.05.2011, ora 19.30.
Nicolae Comănescu
s-a născut la Pitești pe data de 14 noiembrie 1968 şi a studiat artele în București. De acolo, și-a început o carieră plastică profilată pe pictură, fotografie și artă video, care l-a condus, din anul 2000, la mai multe expoziții internaționale: Berlin, Trieste, Florența, Belgrad și, în 2001, la Bienala de la Veneția. A făcut parte, ca și Dumitru Gorzo, Florin Tudor și Monica Vătămanu, din grupul provocator de happening-uri „Rostopasca”, activ până în anul 2001.

Arta sub comunism

Arta oficială a regimului comunist
în colecţia Muzeului de Artă Braşov (1945-1989)
Perioada: 12 mai – 10 iulie 2011.
Curatori: Radu Popica, Anca Maria Zamfir.
Muzeul de Artă Braşov (B-dul Eroilor nr. 21) organizează în perioada 12 mai – 10 iulie 2011 expoziţia „Arta sub comunism. Arta oficială a regimului comunist în colecţia Muzeului de Artă Braşov (1945-1989)”. Expoziţia este însoţită de catalog (vezi aici).
Expoziţia „Arta sub comunism. Arta oficială a regimului comunist în colecţia Muzeului de Artă Braşov (1945-1989)” îşi propune să prezinte un fenomen artistic astăzi trecut sub tăcere: producţia artistică oficială a regimului comunist. Devenită indezirabilă după 1989, renegată uneori chiar de creatorii săi, aceasta a dispărut din spaţiul public, rămânând închisă în depozitele muzeelor. O parte însemnată a artei româneşti postbelice a ajuns astfel aproape complet necunoscută noilor generaţii şi uitată de cei ce i-au fost contemporani. Consecinţele subordonării artei criteriilor estetice ale ideologiei comuniste pot constitui un avertisment privind statutul artei şi al artiştilor într-un regim totalitar. Despărţirea de trecut nu se poate produce fără asumarea sa. Expoziţia reconstituie, dintr-o perspectivă ştiinţifică, fără a formula judecăţi morale, această ipostază a artei sub comunism, în absenţa căreia adevărata imagine a artei româneşti ar rămâne incompletă. (Radu Popica, Anca Maria Zamfir)

Gheorghe Mureşan – Sculptură

Galeria Forma din Deva vă invită luni, 16 mai 2011, ora 17.00, la un eveniment artistic deosebit, concretizat în vernisajul expoziţiei de sculptură a lui Gheorghe Mureşan, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Tg.Mureș.
Născut la Cluj, pe data de 12 septembrie 1949, Gheorghe Mureşan este absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu, secţia sculptură, promoţia 1974, clasa Virgil Fulicea. Este membru al UAP din 1981, iar din 1995, membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Profesionişti din Paris (A.I.A.P.). Începând cu anul 1977, expune în cadrul unor expoziţii de grup şi personale, atât în ţară, cât şi în străinătate: Deva, Bucureşti, Târgu Mureş, Baia Mare, Cluj, Arad, Timişoara, Hyvinkaa şi Ometta (Finlanda), Moscova (Rusia), Ravenna (Italia), Mannheim (Germania), Paris (Franţa), Budapesta (Ungaria) etc. De asemenea, participă la numeroase tabere de sculptură şi simpozioane din ţară, organizate la Oarba de Mureş, Sângeorz Băi, Piteşti, Sovata, Bacău, Deva, Târgu Mureş şi altele.
Formă şi expresie, echilibru şi lumină, asta exprimă sculptura lui Gheorghe Mureşan ce se situează sub semnul arhetipului şi al esenţializării prin geometrizare. Temele abordate, cum ar fi de exemplu Jilţul, Ferestra, Adăpostul, Poarta sau Trăsura, transmit o senzaţie de solemnitate. Construcţiile geometrice, interpretate într-un limbaj original, de o rustică fantezie, devin configuraţii simbolice a unui discurs care ne surprinde prin poetica lui semantică.

Portrete ale puterii

Bienala de artă contemporană de la Praga

Institutul Cultural Român din Praga susţine reprezentarea României la cea de-a V-a ediţie a Bienalei de artă contemporană de la Praga (19 mai-11 septembrie), în cadrul proiectului de grup „Portrete ale puterii”, propus de curatoarea britanică Jane Neal.
Artiştii Zsolt Bodoni, Robert Fekete, Alexandr Tinei, Peter Sudar şi Attila Szucs, reprezentând România, Republica Moldova şi Ungaria, sunt legaţi prin etnie, locul naşterii sau prin spaţiul de viaţă şi de creaţie. Istoria locurilor în care au crescut sau în care s-au format artistic şi trecutul imperialist-comunist le-au lăsat urme semnificative, influenţându-i în modul în care reprezintă sau în deciziile de stil, de multe ori lăsându-se conştient influenţaţi de tendinţele socialism-realismului. Curatoarea britanica Jane Neal reuneşte în această expoziţie de grup diferite reprezentări, „portrete” ale puterii, umane sau obiectuale, portrete alegorice sau semnificanţi ai puterii, ai autorităţii sau chiar ai statului.
Bienala de artă contemporană de la Praga se desfăşoară între 19 mai şi 11 septembrie şi este găzduită de fabrica de instrumente de zbor Mikrotechna din Praga. Bienala este împărţită în trei mari secţiuni „Expanded Painting”, „Art in General” şi „Padiglione”, având o secţiune specială dedicată fotografiei „Photo 2”. Proiectul curatorial „Portrets of Power / Portrete ale puterii” (curator: Jane Neal) face parte din secţiunea „Expanded Painting”, alături de proiectele „Painting Overall” (curator: Giancarlo Politi şi Halena Kontova), „Some Domestic Incidents” (curator: Matt Price şi Charlie Levine) şi „The Necessity of Abstraction” (curator: Christine Nippe). Detalii: www.praguebiennale.org.

Oameni şi revoluţii

Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal
Sibiu, str. Tribunei, nr. 6
Curatori: Barbara Rosenegger-Bernard, Anna Soucek, Jan Tabor, 4AM Brno.
Perioada: 14 mai – 25 iunie 2011.
Vernisaj: sâmbătă, 14 mai, orele 17.00.
Oameni şi revoluţii
este o expoziţie care analizează mediul artistic, cultural, politic, alături de procesul schimbărilor sociale din Europa între 1943 şi 1967. Experţi din Austria şi România vor contribui la trasarea dinamicii sociale din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial până la instaurarea la putere a lui Nicolae Ceauşescu.
La discuţii vor participa: Barbara Rosenegger-Bernard cu o prezentare despre proiectele arhitectei Margarete Schütte-Lihotzky, Abbé Libansky, care va vorbi despre felul în care arta propagandistică a furat ideile artei moderne, Anna Soucek cu prelegerea Rebellen auf Wellen (Rebeli pe valuri), Jan Tabor va dezbate soarta poziţiilor artistice de stânga în Cehoslovacia, cu focus pe personalitatea Miladei Horakova.
Oameni şi revoluţii
face parte din proiectul Artă şi Eliberare. Europa 1943 – 1967 care va fi expus integral la Künstlerhaus din Viena în 2012.

VIENNAFAIR

Nouă expozanți români la la cel mai mare târg internaţional de artă din Austria
Între 12 și 15 mai în capitala Austriei are loc cea de-a șaptea ediție a târgului internaţional de artă contemporană Viennafair, în cadrul căruia accentul este pus în mod tradițional pe arta din Europa Centrală și de Est.
Din cele 127 de galerii participante, 45 sunt din spațiul est- și sud-est-european, acesta fiind dealtfel și cel mai mare număr de galerii din această regiunie înregistrat până acum la târgul de la Viena. România este după Polania a doua țară din această regiune ca număr de galerii participante, fiind prezentă în capitala Austriei prin Recycle Nest, Ivan Gallery și Andreiana Mihail Gallery din București, Laika, Galeria Plan B și Sabot din Cluj-Napoca precum și Jecza Gallery din Timișoara. De asemenea alte două asociații din România, și anume Centrul de Introspecție Vizuală din București și Asociația Vector din Iași, vor fi prezente la Viennafair în cadrul secțiunii „Temporary Sales Zone”.
În paralel cu Viennafair se desfășoară și proiectul „curated by_vienna 2011“, organizat de departure – Creative Agency a Municipalității Vienei și având ca titlu „EAST by SOUTH WEST“. 21 de curatori cunoscuți din diferite țări sunt invitați să realizeze expoziții împreună cu 21 de galerii importante din Viena, încercând să problematizeze relevanța geografiei regionale într-o lume globalizată a artei. Din România vor participa curatorii Ion Grigorescu și Liliana Popescu, care vor lucra împreună cu Galerie Mezzanin respectiv Knoll Galerie Wien. O altă prezență românească este cea a curatorului Ami Barak, care trăiește și lucrează la ora actuală la Paris și care va colabora cu Galerie Charim Wien.

Christian Paraschiv – Bioart

Luni, 23 mai 2011, ora 19:00, la Victoria Center for Contemporary Cultural Production (Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti), va avea loc Performanţa artistului: Christian Paraschiv / Bioart/ Parcă suntem şi nu suntem / Amestec de AND prevalat pe artist cu AND al participantului
Etape:
1. Prevalare ADN al artistului
2. Prevalare ADN al participantului
3. Recipient de sticlă fixarea, relevarea şi observarea AND artist
4. Recipient de sticlă fixarea, relevarea şi observarea AND participant
5. Amestecul celor 2 AND într-un recipient de
6. Închiderea sticlei şi semnătura
În cadrul expoziţiei „Celălalt” corp, curator: Petru Lucaci.
Expoziţia este deschisă în perioada 4-24 mai 2011.
Ne trebuie mereu un termen de referinţă în raport cu care să definim realităţile care ne înconjoară. De când lumea operăm cu dualisme, stereotipuri, etichete: cultură vs. natură; raţional vs. iraţional; potrivit vs. nepotrivit; normal vs. anormal; minte vs. trup etc. Din motive de confort cognitiv împărţim permanent lumea în „noi” şi „ceilalţi”. Împărţim lumea dar facem în acelaşi timp ierarhii, clasificări, aprecieri cu consecinţe directe şi indirecte asupra noastră dar mai ales a „celorlalţi”. „Celălalt”, „altul”- sunt printre cele mai interesante şi ofertante concepte din ştiinţele socio umane, toate definiţiile şi discuţiile gravitând în mod constant în jurul conceptului de identitate.

Salonul Sticlei 2011

Expoziţie de grup
Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative vǎ invitǎ la vernisajul expoziţie de grup Salonul Sticlei 2011, miercuri 16 mai, orele 18.00. Evenimentul va avea loc la galeria de artă Orizont.
Expoziţia reuneşte artişti plastici din domeniu artelor decorative ce expun lucrǎri de mici şi mari dimemsiuni din sticlă.
Curator: Lucian Butucariu.
Expoziţia poate fi vizitatǎ în perioada 18 – 30 mai 2011.
Adresa galeriei de artă Orizont
www.galeria-orizont.blogspot.com

Strada N. Bălcescu nr. 32 A
Program: de luni până sâmbătă între orele 11.00 – 18.00.

Despre Elena în general

Marilena Murariu – expoziţie de pictură
Galeria Simeza, adresa: B-dul General Gh. Magheru Nr 20.
Curator: Marian Constantin.
Vernisaj: 11 Mai 2011, ora 19.oo.
Perioada: 11-24 mai 2011.
Luând ca pretext unele istorisiri postcomuniste, mai mult sau mai puţin mistificatoare, despre tinereţea „aventuroasă” a Elenei Ceauşescu, Marilena Murariu construieşte discursul expoziţiei sale politice în jurul efigiei acestei binecunoscute figuri din istoria noastră recentă. Artista reinventează o Elena erotizată până la dezmăţ, care atrage în preajma sa, asemeni unui magnet, notorii personaje ale politicii româneşti contemporane – cu scopul de a divulga corupţia şi desfrâul clasei conducătoare actuale. Realismului grotesc al reprezentării i se alătură ambiguitatea mijloacelor exprimării, rezultând un spectacol ilariant despre asocierile ce transcend epoci şi principii partinice, o pictură oximoronică ce produce fascinaţie şi repulsie în acelaşi timp.
Marilena Murariu
, Membru U.A.P.R. – secţia pictură, absolvent al Academiei de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucureşti.
Marian Constantin
, Membru U.A.P.R. – secţia critică de artă, absolvent al Academiei de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucureşti.

Rezonanţă vizuală/
Visual Resonance

Florin B. Tomescu
ATELIER 030202 (Sala Nouă TC, Str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti)
Perioada: 12 mai – 5 iunie 2011
Vernisaj: joi 12 mai 2011, ora 19.00.
Curator: Dan Mircea Cipariu.
Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu.
Percuționistul Sorin Rotaru va prefaţa expoziţia cu un recital la marimbofon.
Un câmp haotic de senzaţii, semne şi energii venite de-a valma, venite şi de nicăieri pentru a se transforma într-o cantitate necenzurată a nimicului, creşte şi descreşte în pânzele mari ale lui Florin B. Tomescu, desăvârşind, astfel, discursul unei mitologii interioare şi al unei vieţi ce se poate desprinde de logica binară numai prin asumarea şabloanelor şi a frustrărilor produse de dictatura imaginii. (…) Miza estetică a reprezentării iconice a Divinităţii faţă în faţă cu Efemeritatea, în yantre geometrizate, plebee, magice sau transcendente, este dublată de miza profund spirituală din aceste lucrări semnate de Florin B. Tomescu. Lucrări de meşteşugar fin, atent şi la detaliu, şi la întreg, care sunt generatoare de rezonanţe subtile. Explorarea vizuală a conştiinţei interioare, cu toate formele sale ficţionale, onirice şi biografice, drum de cercetare şi cunoaştere cu tensiuni consumate ori acumulate, ne evocă teribila dinamică a Hazardului şi a timpurilor subiective prin care trecutul, prezentul şi viitorul devin timp şi spaţiu de rezonanţă. O devenire ce dă sens profund expoziţiei unui artist, Florin B. Tomescu, care şi-a găsit identitatea din cioburi, fotograme şi oglinzi!” (Dan Mircea Cipariu)
Florin B. Tomescu
(n. 1983) este absolvent al Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest – Timișoara, secția grafică (2006). Trăiește și lucrează în București. Activează ca artist visual în următoarele domenii: desen, pictură, instalații, video art, design. Mai mult pe: Modernism.ro

Ilfoveanu 2011

Sub patronajul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, joi 19 mai 2011, ora 19.00, la sala Dalles va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Ilfoveanu 2011” şi lansarea cărţii „Atelier 1995-2010”.
Amfitrioni: Sorin Ilfoveanu, Mihai Oroveanu şi Radu BoroianuEuropean Art Gallery, curatorul expoziţiei şi organizator al evenimentului.
Simplitatea stilistică este un mod de a fi al maestrului. Minuția și pasiunea pentru redarea visului cu ochii deschiși sunt însoțite de o știință și o plăcere a desenării simbolurilor. Grație unei profunde atracții pentru cunoașterea omului și a istoriei lui meandrate, Sorin Ilfoveanu recrează, în stilul său, câteva din marile teme ale culturii. El simte și conștientizează mișcarea ființei dinspre trecut spre viitor, dezvăluindu-i misterele spirituale în limbaje artistice îndelung exersate. Admirabila gramatică a formelor, arta desenelor maestrului Sorin Ilfoveanu animă un univers fără de început și fără de sfârșit”. (Victor Neumann – Interogațiile metafizice ale artistului)
Sorin Ilfoveanu
a urmat cursurile Universitaţii de Artă din Bucureşti (1964-1970), clasa maestrului Corneliu Baba, avându-i colegi, printre alţii, pe Mihai Cismaru, Ştefan Câlţia şi Sorin Dumitrescu. Între anii 1996 şi 2000 a fost Decan al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Artă din Bucureşti şi, apoi, în perioada 2004-2006 a ocupat funcţia de Rector. În anul 2000 a primit Ordinul Naţional – Serviciul Credincios în Grad de Mare Ofiţer.

Expo Maraton

Competiţia de Proiecte Expoziţionale
Perioada: 3-31 mai 2011.
Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca organizează, în cadrul Galeriei Casa Matei, Competiţia de Proiecte Expoziţionale Expo Maraton, adresată studenţilor UAD Cluj. În competiţie s-au înscris 33 de participanţi, din care au fost selectaţi 18, pentru a-şi expune proiectul individual. Astfel, de două ori pe săptămână, câte două expoziţii se vor afla în competiţie, faţă în faţă, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei.
Studenţii selecţionaţi pentru a participa la concursul Expo Maraton s-au remarcat prin modul în care şi-au elaborat proiectele şi au mixat tehnica specifică secţiei la care studiază cu noile tendinţe din arta contemporană. Expoziţiile vor începe de la ora 18.00 după programul:
3 mai:
Andrei PirogovDesen (Master grafică, an II) / Ioan Botiş – Bucătăria (Grafică, an II);
5 mai:
Alexandru Nicoară – Atelier (Pictură, an III) / George Crîngaşu – 101620 (Grafică, an II);
10 mai
: Adrian Ghiman – Păcatul hârtiei (Grafică, an III) / Pavel Curagău- Presiumbre (Grafică, an II);
12 mai
: Anna Olenicenco – Alteritatea secretă (Grafică, an III) / Adrian Balcău – Upside down (Design, an III);
17 mai:
Andreea Anghel – Damaged people (Grafică, an II) / Iulia Boşcu – Criza…criza de identitate (Grafică, an II);
19 mai:
Ioana Iacob – Fire (Master pictură, an II) / Daniel Popescu – RGB Network (Foto-video, an II);
24 mai:
Claudiu Ghermăneanu – Punct cu punct (Pedagogia artei, an III) / Cristina Curcan – All strings attached (Master, Modă – Design vestimentar, an II);
26 mai:
Norbert Filep – 3,11metri la groapa cu nisip (Grafică, an I) / Flaviu Rogojan – Portal (Foto-video, an II);
30
mai: Marta Palii – Keep Quite (Pictură, an III) / Roxana Flentea – Realitate vs. Realităţi paralele (Grafică, an I).
Scopul principal al manifestării este de a genera o platformă de lansare pentru tinerii artişti şi de a-i motiva pe aceştia în a crea un dialog cu publicul larg. Evenimentul se doreşte a fi mediatizat în cadrul UAD, în presa, radioul şi televiziunea locală, dar şi pe reţeaua de socializare Facebook. Trebuie să subliniem importanţa acestei manifestări, deoarece este vorba de singura competiţie de acest gen ce promovează arta, educaţia artistică şi învăţământul superior artistic din Cluj-Napoca.
Marele premiu al competiţiei va fi o vizită de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Veneţia şi se va desemna pe baza voturilor publicului. (E-mail: public@uad.ro)

I am

AtelierMix prezintă la Washington expoziţia ambasador a tinerilor artişti contemporani din România.
Pe data de 7 mai 2011 va avea loc cea de-a cincea ediţie a EU Open House, un eveniment în cadrul căruia 27 de ambasade din Washington ale ţărilor membre UE îşi vor deschide porţile pentru publicul larg.
Pentru a aduce în faţa publicului din SUA o imagine modernă a României, galeria de artă online AtelierMix a organizat, în parteneriat cu Ambasada Română din Washington, un vernisaj de pictură ce include lucrări realizate de 16 tineri artişti români. Vernisajul va prezenta 26 de lucrări reunite sub titlul „I am”.
Artiştii participanţi: Gina Ster, Marius Burhan, Lucian Lupu, Delia Călinescu, Jean Albu, Ovidiu Cloşca, Ruxandra Răileanu, Daniel Tufiș, Matei Enric, Claudiu Ciobanu, Cristian Gaşpar, Dragoş Burlacu, Sorana Tarus, Nectaria Radu, Irina Neacșu, Alexandru Lupșe.
Vernisajul va fi dublat de imagini din atelierele artiştilor, de prezentări verbale susţinute de reprezentanţii AtelierMix şi ca o noutate, va fi promovat ca un eveniment eco-friendly, toate materialele promoţionale fiind distribuite prin email. Lucrările expuse vor putea fi vizualizate şi online în secţiunea de vernisaje a galeriei ateliermix.ro, iar evenimentul va fi comunicat constant prin transmisii foto şi video pe Facebook/AtelierMix.ro.

Celălalt corp

The other body
Corpul ca proiect cultural contemporan.
Provocări teoretice, replici artistice.
Expoziţie de grup
Galeria Victoria Art, Bucureşti.
Perioada: 4 – 24 mai 2011.
Director proiect: Petru Lucaci

Arta şi societatea merg mână în mână în formularea şi impunerea, prin mijloace specifice, de norme, aşteptări şi ideologii. Luând corpul uman ca reper se observă cum, pe de o parte, operele de artă reprezintă o istorie a evoluţiei modelelor corporale, iar pe de altă parte, filozofia, antropologia, teologia sau medicina, formulează discursuri tot mai sofisticate despre proiectele corporale ale omului.
Dialogul va fi susţinut de experţi în diferite domenii (sociologi, filozofi, istorici, critici de artă şi film) şi de studenţi şi cadre didactice.

Ion Grigorescu,
colecţia Mircea Pinte

Vernisaj: 26 aprilie, 2011, ora 18.00.
Perioada: 26 aprilie – 22 mai 2011.
Muzeul de Artă Cluj-Napoca în parteneriat cu Galeria Plan B vă invită marţi, 26 aprilie, 2011, orele 18, la vernisajul expoziţiei „Ion Grigorescu – colecţia Mircea Pinte.” Expoziţia va cuprinde lucrări de fotografie, grafică, pictură, film. Va fi proiectat şi un interviu cu artistul realizat de Călin Stegerean. Curatorii expoziţiei: Mihai Pop şi Călin Stegerean.
Importanţa expoziţiei care se va deschide la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în perioada 26 aprilie – 22 mai este dată şi de faptul că anticipează, cu o selecţie reprezentativă a operei sale, expoziţia la care artistul va fi prezent în pavilionul României din cadrul Bienalei de artă de la Veneţia, iunie 2011.

Axe

Expoziţie de grafică, sculptură şi pictură
Curator: Costin Brăteanu.
Axa art şi U.A.P.R., Filiala Lugoj, au deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziţiei: Axe, tendinţe şi direcţii în arta contemporană.
Craiova, Deva, Hunedoara, Sibiu, Reşiţa, Lugoj, Arad, Dej etc, au permis întâlniri fascinante între artişti, au afirmat tineri artişti, au permis publicului exigent al galeriilor cunoaşterea unor personalităţi din alte spaţii geografice. Tinerii artişti s-au simţit onoraţi de a expune alături de maeştri, de profesorii lor, dar şi de artişti foarte buni, mai puţin cunoscuţi fiindcă au domiciliul în provincie. Cele câtecva zeci de evenimente culturale anuale AXE au permis maturizarea tinerilor, i-a ajutat să depăşească experienţele pasagere, descoperindu-le acea substanţă a expresiei unice, polimorfe semantic, pornită din rădăcinile ascunse ale fiinţei.(Călin Chincea)

Salonului de gravură/sculptură

Perioada: 29 aprilie – 10 mai 2011.
Vernisaj: 3 mai, ora 18.00.
Responsabili-curatori:
Iuri Isar – gravură (autor proiect – filiala grafică).
Liviu Russu – sculptură.
Cu participarea criticului de artă Luiza Barcan.
La ediţia 2011 a Salonului de gravură/sculptură, se vor primi, în ceea ce priveşte gravura, lucrări ce vor fi realizate în tehnica tiparului înalt. Anul acesta se doreşte promovarea relaţiei dintre lemnul sculptat şi lemnul gravat (nu numai xilogravură, pot fi şi alte tehnici specifice tiparului înalt). Vor fi artişti invitaţi (recunoscuţi pentru tehnica sus menţionată) şi participanţi ce vor fi selectaţi în funcţie de numărul de lucrări strânse.
Salonul îşi propune ca relaţia gravură–sculptură să fie marcată de anumite similitudini ce sunt date de materialul de lucru, instrumente, sau de anumite atitudini şi demersuri artistice ce merită să stea împreună. Nu ne vom lega de subiecte sau anumite teme, ci mai degrabă de tehnici. Acelaşi material folosit de gravor cât şi de sculptor.
Pentru salonul 2011, lucrările vor fi aduse (1-3 lucrări-gravuri) la Galeria Simeza (Bucureşti, B-dul Magheru, nr. 20) în zilele de 26, 27, 28 aprilie, între orele 10.00-18.00. Taxa: 40 Ron/expozant. Detalii şi lista artiştilor invitaţi aici.

În coadă de rândunică

Expoziţie de pictură Yordan Kissiov
Galeria de artă Forma, din Deva, vă invită la vernisajul expoziţiei lui
Yordan Kissiov, intitulată „În coadă de rândunică”, eveniment care va avea loc
luni, 18 aprilie 2011, ora 17.00.
Născut în anul 1945, artistul bulgar a absolvit Universitatea din Veliko Tarnovo (în 1972), specializarea pictură murală. În prezent, el este directorul Galeriei de Artă din Silistra şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Bulgaria.
Creaţia lui Yordan Kissiov este rezultatul unei permanente stări de căutare a unor soluţii novatoare, pentru a obţine efecte spectaculoase de textură şi materialitate. În cadrul ansamblurilor de poliptice, tripticuri ascendente sau descendente, cu motive inspirate de banalul sertar sau de îmbinarea bârnelor din casele construite din lemn, artistul ajunge la „jocuri” de suprafeţe şi texturi. (…) Firul bipolar este dublat de o noncromatică (alb-negru) din care răzbate doar un catalizator „fir al Ariadnei” de culoare roşie, reprezentând, aşa cum spune artistul, „propria existenţă umană şi conştiinţă a ceea ce suntem”.
Expoziţia scoate în evidenţă o mică parte dintr-un laborator intim al artistului, dezvăluind propriul său sistem de gândire plastică, marcat de asocierea ludicului şi aprofundarea unor probleme definitorii ale creaţiei artistice. (Diana Jula)

O reverie neaşteptată?

a artistei Céline Lambert
Institutul francez din Timişoara (Bd. C.D. Loga nr. 46) are plăcerea să vă invite în data de 21 aprilie, ora 19.00, la vernisajul instalaţiei „O reverie neaşteptată?”, a artistei Céline Lambert.
În 2010, Céline Lambert este laureata Bienalei de artă contemporană de la Mulhouse, („premiu al Centrului Cultural Francez din Timişoara” pentru instalaţia: „Clairière”).
La invitaţia IFT, ea beneficiază de o rezidenţă de creaţie începând de luni, 18 aprilie, până vineri, 22 aprilie 2011.
Vă invităm între 21 aprilie şi 13 mai să descoperiţi instalaţia pe care artista o va realiza la IFT cu ocazia rezidenţei sale la Timişoara.
„Îmi place să recuperez, să adun, să reculeg. Căutarea este prima etapă din munca mea (…) Să găsesc obiecte, lucruri, fotografii, ceşti, valize, perne, saltele… obiecte care îmi vor permite să-mi creez propriul univers. (…) Toată munca mea este o reverie fermecată deziluzionată, aruncată într-un oarecare haos. Este vorba despre trucarea realităţii pentru a pune la îndoială, într-un mod poetic, fragilitatea existenţei. Sunt viziuni decalate ale lumii de azi”. (Céline Lambert)

Vasile Tolan – album de artă

Editura Eikon
Georgeta Djordjevic – album de artă: desen, pictură, grafică obiect
Prezintă: Ioan Zbârciu, Oliv Mircea, Liviu George Ilea.
Lansarea albumului Tolan apărut la Editura Eikon, lansare care va avea loc vineri, 15 aprilie 2011, ora 12.00 la Cluj Napoca, în cadrul Târgului de carte „Caravana Gaudeamus”, la Klausenburg Cafe (str. Universităţii nr.1).
Cu respect,
Vasile Tolan

Caverne

Alexandru Antik & Alexandru Patatics
Perioada: 11.04 – 14.04.2011.

Universitatea Natională de Arte vă invită luni, 11 aprilie 2011, ora 17:30, la UNAgaleria (Str. Budişteanu 10) pentru prezentarea proiectului Caverne.
Evenimentul cuprinde:
prelegeri
17:30 Cătălin Partenie – Mitul Peşterii
18:15 Erwin Kessler – Caverna originară a artei actuale
19:00 Discuţii (la care vor participa profesori de la facultatea de filozofie, istoria artei, artişti)
19:30 Vernisaj expoziţie video, artişti:  Alexandru Antik & Alexandru Patatics
Curator: Erwin Kessler
(lucrările video vor rămâne expuse până pe data de 14 aprilie).

Stairway to Heaven

Relu şi Marijana Biţulescu
Perioada: 14 aprilie – 27 aprilie 2011.
Vernisaj: 14 aprilie 2011, orele 18,00.
Prezintǎ: Alexandra Crǎciun
Uniunea Artiştilor Plastici din România are plăcerea de a vă invita la  vernisajul expoziţiei Stairway to Heaven/Scarǎ cǎtre rai a artiştilor Relu şi Marijana Biţulescu. Evenimentul va avea loc la Galeria de artă Simeza (Bucureşti, B-dul Magheru, nr. 20).
Genul proxim al Paradisului este distanţa. Ea  este cea care face Edenul dezirabil, intangibil şi fascinant. Distanţa este cea care îi conservă altertitatea, ridică până la el scări sau aripi, deschide scenariul izgonirii din Paradis. Ea garantează statutul său, deloc greu accesibil, vânzând penitenţe pentru a-l vizita. Distanţa, creează drumul. Fie el ascendent sau descendent acest drum posibil face Paradisul promis. Trăim însă târziu, postmodern, pierderea acestui drum. Noi nu am pierdut Paradisul. Tocmai de aceea cred că expoziţia Stariway to heaven  are aerul unei resurecţii. O resurecţie în doi, consturită uneori dureros alteori exuberant, uneori abstract, alteori figuratv de Relu şi Marijana Biţuescu. Tapiserie şi lemn, metal şi acrilic reconstruiesc butaforia unei iluzii. O iluzie a drumului ce duce în Paradis, mai puternică şi mai importantă decât Paradisul”. (Alexandra Crǎciun)

Claudia Zigman şi Mariana Mattis

la Muzeul de Artă Braşov
Perioada: 13 aprilie – 8 mai 2011.
Muzeul de Artă Braşov (B-dul. Eroilor nr. 21) organizează în perioada 13 aprilie – 8 mai 2011 expoziţia de pictură a Claudiei Laura Zigman şi expoziţia de artă decorativă aparţinând Marianei Mattis. Vernisajele expoziţiilor vor avea loc miercuri, 13 aprilie 2011, la ora 13.00.
Muzeul de Artă Braşov şi-a propus să ofere artiştilor premiaţi în cadrul Expoziţiei Anuale de Artă Contemporană Braşoveană 2010 (Premiul I, Claudia Zigman; Premiul II, Mariana Mattis) oportunitatea de a expune în sălile muzeului. Muzeul de Artă Braşov doreşte astfel să contribuie la promovarea creaţiei artiştilor plastici contemporani braşoveni.

Unattended Moment

Expoziţie Alison Dalwod

Universitatea de Arte şi Design Cluj organizează joi, 07.04.2011, ora 18:00, la Galeria Casa Matei, vernisajul expoziţiei Unattended Moment a artistei Alison Dalwod.
Lucrările expuse reprezintă o îndepărtare semnificativă de la recentele sale instalaţii fotografice, fiind o continuă investigaţie personală a fenomenelor de percepţie în raport cu suprafaţa imaginii. Interioarele prezentate sunt pe punctul de a trasa o direcţie definitorie între imaginea sugerată şi cea recognoscibilă, ieşind din sfera picturii tradiţionale, trăind însă la graniţa dintre aceasta şi fotografie.
Alison Dalwod este o artistă din sfera artei experimentale, ce şi-a dobândit recunoaşterea printr-o bogată experienţă expoziţională internaţională n prestigioase instituţii din diferite ţări precum Marea Britanie, Germania, China, Argentina, Chile, Bulgaria.

Salonul Artelor Textile

Perioada: 6 aprilie – 3 mai 2011.
Uniunea Artiştilor Plastici din România vă invită la vernisajul expoziţiei de grup Salonul Artelor Textile, care va avea loc marţi, 12 aprilie 2011, orele 18,00 la galeria de artă Orizont.
www.galeria-orizont.blogspot.com
.
Salonul Artelor Textile reuneşte un numǎr de 33 de artişti din Bucureşti şi din oraşele: Cluj, Timişoara, Deva, Oradea şi Suceava, cu o vastă experienţǎ expoziţionalǎ atât în ţarǎ cât şi la expoziţii internaţionale de gen. Artiştii tineri vin cu o viziune îndrăzneaţǎ folosind concepte noi şi materiale neconvenţionale.
Artişti participanţi: Ana Maria Rugescu, Corina Banciu, Carmen Bazilescu, Gabriela Beja, Petru Buba, Raluca Casaru, Cela Neamţu, Claudia Muşat, Gabriel Coruţ, Crăciun Liliana Marilena, Daniela Frumuşeanu, Adriana Dobra, Şerbana Drăgoescu, Gabriela Drăghici, Elena Gerepenikova, Eugenia Goraş, Ana Hoble, Lucia Puşcaşu, Marcela Larionescu, Maria Negreanu, Mariana Voicu, Marijeana Bitulescu, Mermeze Ruxandra, Mihăescu Vintilă, Moldovanu Mihai, Nicoleta Albu, Paul Constantin, Rodica Banciu, Angela Semenescu, Iustina Silvana Ursu, Valentina Ştefănescu, Nicolae Zimbroianu, Zoe Vida Porumb.

Paul Gherasim la
Recycle Nest

11 aprilie 2011, ora 18.00.
Galeria de artă contemporană Recycle Nest găzduiește două expoziții semnate de pictorul Paul Gherasim. Prima dintre ele, purtând numele „Umbrite sunt urmele”, va debuta luni, 11 aprilie 2011, și va fi urmată imediat de cea de-a doua intitulată „Toată făptura să laude pe Domnul”, care se deschide joi 28 aprile 2011.
Sub semnul poeziei și al meditației, pictorul Paul Gherasim compune o suită de obiecte ale căror autori sunt anonimi. Un stup din nuiele, un fragment dintr-un stâlp, o stofă veche, o copertă de carte, un cui dintr-o tâmplă bisericească, sunt câteva dintre piesele care însuflețesc construcția unei memorii colective.
Suma acestor co-memorări a obiectelor seamănă cu practica unui arheolog atras de investigarea prețiosului artefact, generator de meditație și contemplare.

Poveștile zidurilor. Povești urbane.

Vernisaj: 7 Aprilie 2011, orele 18, l’Atelier Cafe Cluj.
Prezentare: Ovidiu Pecican.
Participanţi
: Georgiana Brandt, Dorel Gaină, Andor Kömives, Amalia Lumei, Lehel Makara, Mira Marincaş, Christine Nedelik (Germania), Crina Prida, Barbu Trestian, Csók Zsolt.
În zona culturii postmoderne zidul servește ca simbol deopotrivă al limitării prin cenzură sau ingerință politică – „zidul Berlinului” sau zidul tulburător din albumul omonim al trupei Pink Floyd, dar și al integrării umane nediferențiate globale, până la pierderea identității – „zidul” rețelei de socializare Facebook.
Memoria zidurilor unui oraș, a clădirilor care au supraviețuit unor generații se constituie în pretexte pentru meditație şi interpretare vizuală.
Propunerea colectivului de artişti implicaţi în acest proiect este de a re-desena „harta” emoţională a oraşului, recurgând la mijloace mai mult sau mai puţin convenţionale de dialog vizual, şi oferind, în ultimă instanță – o meta-narațiune susținută de propriile anxietăți, parabole și interacțiuni cu spațiul urban.
Un proiect coordonat de Andor Kömives şi Crina Prida.

Aici şi atunci

Club Electro Putere, Calea Bucureşti 56, Craiova.
Artişti: Alexandra Croitoru & Ştefan Tiron în colaborare cu Vasile Pop Negreşteanu, Ion Grigorescu, Julian Mereuţă, Aurelia Mihai, Ciprian Mureşan, Miklos Onucsan cu participarea lui Răzvan Botiş,  Ştefan Sava şi Marinei Albu.
Curator: Magda Radu.
Aici şi Atunci
reuneşte artişti din generații diferite şi îşi propune să reflecteze asupra temei „artistului la lucru”, aducând în discuție relația trecut-prezent, problema identității naționale şi relația complicată între demersul artistic şi contextul politic. Majoritatea lucrărilor selectate în expoziție au un substrat autobiografic, iar prin recursul la autoreprezentare şi prin dimensiunea performativă, ele vorbesc despre condiția artistului şi circumstanțele – uneori problematice – care îi definesc activitatea.
Fotografiile lui Julian Mereuță realizate în 1970 – şi neexpuse până acum – sunt emblematice pentru felul în care în timpul regimului comunist anumite practici artistice au fost restricționate şi condamnate la marginalitate. Prin contrast, Ciprian Mureşan chestionează cealaltă fațetă a producției artistice, anume proliferarea artei oficiale şi dezvoltarea cultului personalității lui Ceauşescu.
Proiectul O frescă pentru România inițiat de Alexandra Croitoru şi Ştefan Tiron problematizează modul în care este reprezentată istoria recentă, compoziția picturii fiind realizată de Vasile Pop-Negreşteanu, un artist căruia i se încredințau şi în trecut comenzi oficiale.
Demonstrând continuitate cu preocupări anterioare, o serie de fotografii recente ale lui Ion Grigorescu îl înfățişează pe artist angajat în diverse activități cotidiene care sunt investite de el cu o dimensiune ritualică.
Performanțele discrete ale lui Miklos Onucsan sunt transformate în 2 autoportrete „de parcurs” care au un substrat polemic şi propun un comentariu subtil privind locul artistului în societate.
Here and Then
(Aici şi Atunci) face parte din proiectul Romanian Cultural Resolution.

Momentul 0

Victor Ciato la Plan B
Perioada : 25.02 –16.04.2011
Fabrica de Pensule, Str. Henri Barbusse 59 – 61, Cluj.
După terminarea studiilor la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj în 1964, Victor Ciato şi-a resetat munca artistică la „momentul 0”. Dorea astfel să se elibereze de normele/învăţăturile academice şi de balastul picturii proletcultiste şi să se reinventeze – într-un spirit cu adevărat modernist –, creîndu-şi propria regulă. Aşa a apărut seria acuarelelor abstracte (1966-1968), lucrări cu care Victor Ciato şi-a propus, pentru prima dată, să nu reprezint nimic. Ele sînt abstracţiuni puriste, rafinat colorate; privite azi, valoarea lor artistică este dublată de importanţa exerciţiului autoformativ făcut în circumstanţele de atunci. Raportată la arta epocii, căutarea în zona problematică a nonfigurativului poate fi văzută ca un gest radical de redefinire.
Acuarelele lui Victor Ciato au fost expuse în 1967, expoziţia fiind una dintre primele manifestări de artă abstractă de după război la Cluj. Cercetarea operei lui Victor Ciato (operă care porneşte de la sfârşitul anilor ’60 şi se întinde pînă azi, trecînd prin abstracţionismul geometrizat al anilor ’70, reîntoarcerea la un pseudofigurativ liric în anii ’80, dezvoltat apoi în anii ’90 şi 2000) presupune, din perspectiva noastră, analiza cronologică a etapelor şi a contextului social în care opera s-a format. Aceste etape – începînd cu „momentul 0” – vor fi prezentate la Galeria Plan B într-o serie de expoziţii, structurate tematic, pe durata următorilor ani.
La finalul cercetării, documentele, interviurile, fotografierea-catalogarea-arhivarea lucrărilor vor constitui materialul de bază al unei posibile expoziţii retrospective cuprinzătoare. Prof. univ. Victor Ciato (n. 1938) trăieşte şi lucrează la Cluj.

Expoziţie pictură – grafică

Expoziţie Velici Petti
Vernisaj: sâmbătă 2 aprilie 2011, ora 16.00.

Galeria Forma din Deva găzduieşte în perioada 2 aprilie – 26 aprilie 2011, expoziţia de grafică şi pictură al lui Velici Petti.
Membru al UAP Filiala Vâlcea, Velici Petti s-a născut pe data de 13 ianuarie 1953 la Băseşti-Mehedinţi. A urmat Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, secţia Restaurare-Conservare, având studii libere în pictură şi desen. A participat la numerose expoziţii de grup începând din anul 1971 şi a avut mai multe expoziţii personale, fiind atras în creaţia sa de naturi statice şi flori.

Bienala Internaţională
de Ceramică

Manises 2011, ediţia a X-a
Bienala îşi propune să încurajeze creativitatea şi inovarea în domeniul ceramicii artistice şi al designului de produse ceramice şi, totodată, să promoveze numele oraşul Manises ca un centru artistic al artelor focului.
În această ediţie sunt prevăzute două specialităţi diferite: ceramica artistic liberă, creativă, şi cea de proiectare a produselor ceramice (industriale sau artizanale), axate pe piese ce au caracter utilitar şi/sau decorativ. Pot participa artişti atât individual, cât şi în grup (colectiv), plasticieni din orice ţară din lume. Lucrările prezentate trebuie să fie originale, producţii artistice care nu au participat la alte concursuri şi să fie construite în cea mai mare parte cu materiale specifice artelor focului. Proiectarea produselor ceramice din domeniul designului de obiect trebuie, deasemenea, să fie originale şi, piesele să nu fi fost publicate în reviste de specialitate. Cererile de înregistrare trebuie să ajungă la Muzeul Manises (MCM), Tabernacle Street, 22. 46940 Manises (Valencia, Spania), până pe data de 20 iunie 2011. Informaţii aici.

Fragmente

Expoziţie Teodor Moraru
Galeria Calina, Timișoara.
Perioada: 5 aprilie – 4 mai 2011.
Luni 4 aprilie 2011, la ora 18.00 Galeria Calina (str. Mărăşesti 1-3) vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură intitulat Fragmente, aparţinând artistului vizual Teodor Moraru.
„Dedicat picturii în întreaga sa creaţie, care a cunoscut etape stilistice diferite, Teodor Moraru s-a referit permanent la realitate. Realitatea frecventată este natura sau acea instanţă construită, în care natura este contextul spaţial şi adresantul aportului uman. (…) Pictorul caută în ciclurile de «Fragmente», «Drumuri» şi «Ziduri» semnele memoriei tuturor accidentelor integrate de materie, dramatismul acestor evenimente înregistrate pasager pe suprafaţă şi ingerate de intimitatea densă, maternal funerară, a pământului sub intensitatea verii sau sub strălucirea primăverii, traseele drumurilor ce o străbat enigmatic în secvenţialitatea lor, gardurile ca repere spaţiale, suprafeţe de zidărie opacă, fărămiţată – riguros – de ritmul cărămizilor, calupuri de pământ ars, arbori şi semne ce sintetizează morfologii prelucrate în alte momente ale elaborării din atelier sau din plain-air
”. (Alexandra Titu, critic de artă)

Memoria absidei.
Reconstituirea absidei

Expoziţie Marin Gherasim
Muzeul de Artă Arad (str. Gh. Popa 2-4, etaj II) .
Vernisaj: Miercuri, 6 aprilie, ora 18.00.
Curator: Adriana Pantazi – muzeograf.
Invitaţi: Prof. univ. dr. Alexandra Titu, prof. univ. dr. Constantin Prut.
Marin Gherasim
(n. 1937, Rădăuți, Bucovina) este un pictor român, profesor univeritar, personalitate marcantă a artei românești. Membru Fondator al Grupării 9+1. Biografia lui Marin Gherasim este deopotrivă de bogată în exterior şi în interior, aşa cum arta sa e bogată în premii naţionale şi internationale. Un număr important de lucrări care-i poartă semnătura se află în muzee şi colecţii particulare din ţară şi din străinătate.

Matei Bejenaru:
Proiecte 2008-2010

Perioada: 1 aprilie – 1 mai 2011.
Vernisaj, vineri 1 aprilie, orele 17.00.
La Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, Sibiu, str. Tribunei, nr.6.
La mijlocul anilor ’90, Matei Bejenaru, performer-ul cu ochii şi gura astupate a adoptat tehnic şi metodic vizualitatea. Folosindu-se de propria persoană, de memorie, de istorii personale şi oralitate, Bejenaru nu separă arta de viaţă şi de societate. Matei Bejenaru reprezintă o figură emblematică pentru o generaţie de artişti români care s-a lansat în anii ’90, şi al căror demers se află la limita dintre activism cultural şi responsabilitate socială, cu o tendinţă expresă spre permanenţă şi spre modificarea sau îmbunătăţirea ordinii sociale. Realitatea socială nu este văzută ca un fenomen exterior sau ca o bază de studiu. Bejenaru se identifică cu subiectul său, vrea cu orice preţ să fie autentic, să înţeleagă esenţa realului. Pornind de la această formulă, artistul a identificat diverse forme de producţie pe care le-a corelat cu personaje şi locuri reale, transformând munca într-un simbol, într-o acţiune filosofică de iniţiere şi purificare.
În Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, Matei Bejenaru va prezenta o selecţie de fotografii şi lucrări video realizate între anii 2008 şi 2010. Muncă, memorie, mişcare este un proiect fotografic de documentare a diferitelor forme ale muncii brute. Artistul prezintă portretele unor profesori navetişti din judeţul Iaşi, imaginea unor cartiere muncitoreşti la 20 de ani după căderea comunismului sau portretele unor muncitori români care lucrează în străinătate. În filmul Lupta cu inerţia este vorba despre povestea unui cenaclu literar din Combinatul de Utilaj Greu din Iaşi activ între anii ’70-’80. Cântece pentru un viitor mai bun este o instalaţie video pe 2 canale care prezintă două performance-uri corale petrecute la Bucureşti  şi la Tate Modern, Londra în 2010.

Real life

Expoziţie de pictură Cosmin Frunteş
Cărtureşti, str. Pictor Artur Verona, nr. 13, Bucureşti.
Perioada: 4 – 30 aprilie 2011.
Vernisaj: 4 aprilie, ora 19.oo.
Un solid profesionalism de bună şi veche tradiţie, dar şi o pilduitoare şi consecventă modestie, l-au recomandat pe Cosmin Frunteş de-a lungul carierei sale de artist plastic. Elementele constitutive ale artei sale se află în viziunile nepitoreşti ale spiritului, în imagini ce îşi au originea în gândire şi sentiment, dând prioritate valorilor de expresie, în cadrul unor cicluri.
Este o expoziţie matură, cu lucrări impresionante, prin tema lor, prin realizare, prin forţa imaginii, prin compoziţie. Lucrările sunt penetrante, pline de trăiri tumultoase, pătrunse parcă de forţa unui protest împotriva realităţii, a existenţei umane care ne dă tuturor un sentiment grav şi apăsător de alienare, dar tocmai tuşele întunecate şi această atmosferă încărcată dau viaţă, o viaţă intensă fiecăreia dintre picturile lui.
Aceste compoziţii sunt rezultatul unor experienţe limită, aduse la un prag de ambiguitate a relaţiei cu abstractul, în măsura să provoace mai curând decât să calmeze sensibilitatea privitorului.
Expoziţiile lui Cosmin Frunteş reuşesc mereu să evidenţieze bogăţia imagistică şi zonele de profunzime ale artei sale, caracterul ei novator, colaborarea sa cu „hazardul” şi permanentul sau substrat filozofic.Toate acestea se regăsesc într-un demers consecvent şi coerent al creaţiei sale artistice, evidenţiind totodată exprimarea directă a vitalităţii subconştientului. (Veronica Bodea)

Latenţe

Expoziţie Alexandru Păsat
Galeria de artă Simeza.
Vernisaj: 31 martie 2011, orele 18,00.
Expoziţia este deschisă în perioada 31 martie – 14 aprilie, 2011.
Uniunea Artiştilor Plastici din România are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziţiei Latenţe a artistului Alexandru Păsat.
Expoziţia prezintă un ansamblu de obiecte sculpturale aflate la întâlnirea dintre arhaic şi minimalism, un minimalism nuanţat de metamorfoze care conferă obiectelor dinamici spaţiale suple, tensionate şi misterioase.
Desenele care însoţesc sculpturile par a fi mari pagini de caiet …desprinse dintr-un jurnal personal.
Prezintă: Dan Hăulică, preşedinte de onoare a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă.

Între timp – flori şi florărese în Bucureşti

Mirela Trăistaru, Lucian Muntean şi
Justinian Scărlătescu

Curator: Pavel Şuşară.
Invitat: acad. Constantin Bălăceanu Stolnici.
O inedită expoziţie intitulată „Între timp – flori şi florărese în Bucureşti” poate fi văzută la Muzeul Ţăranului Român până pe data de 12 aprilie 2011, între orele 10.00 şi 18.00. Acest proiect îşi propune să facă o paralelă între trecut şi prezent, între Bucureştiul interbelic şi cel contemporan, între florăresele de altădată şi cele de acum, între atmosfera pieţei de flori din Bucureştii vechi şi ceea ce se întâmplă acum. Artiştii, Mirela Trăistaru, Lucian Muntean şi Justinian Scărlătescu vor prezenta toate aceste aspecte prin intermediul picturii, fotografiei şi al reportajului.

Însemnări
pentru o nostalgie

Expoziţie Constantin Flondor
Curator: Mircea Oliv.
Vernisaj: 24 martie 2011, ora 19.00.
Galeria Arcade 24 din Bistriţa, găzduieşte în perioada 24 martie – 27 aprilie 2011 expoziţia de pictură, desen şi fotografie – print intitulată „Însemnări pentru o nostalgie” al lui Constantin Flondor.
Născut pe data de 16 decembrie 1936, la Cernăuţi, Bucovina, Constantin Flondor este o personalitate marcantă a vieţii artistice din România, cu o experienţă complexă în cercetarea interdisciplinară a fenomenului plastic (experimentată în peste 50 de ani de activitate artistică). Criticul de artă Dan Haulică spunea: „(…) Melancoliile nu iartă. Regăsiri dureroase, conacul distrus al familiei, dinspre Hotin, cu ambianţa lui reiterat disponibilă, în fotografii ai spune cehoviene, un Cernăuţi din a cărui plămadă, complexă, desprinderea, prin refugiu năprasnic, desfăcea, neconsolat, fâşii de acută experienţă umană”.
Între anii 1954-1960 Constantin Flondor studiază pictura la Institutul „Nicolae Grigorescu“, Bucureşti, iar între anii 1962-1991 devine profesor la Liceul de Arte Plastice din Timişoara. Contribuie la elaborarea şi susţinerea programului pedagogic al grupului Sigma şi este co-fondator al grupului 1+1+1. Din anul 1991 este cadru didactic universitar la Facultatea de Arte din Universitatea de Vest Timişoara, iar începând din anul 1993 este profesor invitat la Sommermalakademie Beratzhausen Germania.
La Constantin Flondor, fotografia, filmul, ca şi desenul şi pictura, în opinia apreciatului critic de artă Dan Hăulică „se împărtăşesc din aceeaşi emulaţie, care ţinteşte viitorul chiar şi atunci când pare a invoca o regresiune”.
„Acest film atestă întoarcerea mea la pictură. Dar nu numai. E vorba şi de nostalgia întoarcerii la lucrările esenţiale. Printre altele întoarcerea în timp sau întoarcerea acasă”, completează C. Flondor.

Oraşe invizibile

Expoziţie Marius Lehene
Perioada: 24 martie-5 aprilie, 2011.
Universitatea de Arte şi Design Cluj organizează în data de 24.03.2011, ora 18:00, la Galeria Casa Matei, vernisajul expoziţiei Oraşe invizibile a artistului Marius Lehene.
Desenele prezentate în expoziţie sunt rezultatul stării de tranzitare în care se află continuu artistul: „ca emigrant român în Statele Unite nu sunt tocmai înăuntrul culturii mele adoptive şi, în acelaşi timp, mă situez în afara culturii mele native. Am obiceiul de a desena în timp ce sunt la volanul maşinii, atent la drum dar totodată înregistrând toată informaţia vizuală pe care o pot absorbi”, spune  Marius Lehene definind spontaneitatea compoziţiilor lui.
Şef al Catedrei de Desen a Departamentului de Artă, aparţinând Universităţii de Stat Colorado, Fort Collins, SUA, Marius Lehene, este licenţiat în economie (Facultatea de ştiinte Economice, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, România, 1996) şi a frecventat Facultatea de Arte Plastice, Universitatea de Artă şi Design, din Cluj între anii1995-1998. Marius Lehene şi-a definitivat studiile masterale în S.U.A. (Master în Arte Plastice, Pictură şi Desen, Southern Methodist University, Dallas, Texas, SUA, 2001) fiind în prezent doctorand la Departamentul de Ştiinţe Economice, Southern Methodist University, Dallas, Texas, SUA.

Ion Grigorescu în dialog
cu Kathrin Rhomberg

Tate Modern Gallery din Londra
Artistul Ion Grigorescu revine la Londra pe data de 21 martie 2011, orele 18.30, pentru un eveniment special în cadrul expoziţiei de grup Out of Place, deschisă la prestigioasa galerie Tate Modern. Artistul va susţine o conversaţie cu Kathrin Rhomberg – curatoarea Bienalei de la Berlin în 2010 şi a retrospectivei „Ion Grigorescu: In the Body of the Victim, 1969-2008” la Muzeul de Artă Contemporană din Varşovia, în anul 2009.
Out of Place
, deschisă la Galeria Nivelul 2 al muzeului, prezintă patru artişti cu background-uri diferite, ale căror lucrări se concentrează pe modul în care schimbările politice afectează vieţile indivizilor. Ion Grigorescu (România), Cevdet Erek (Turcia), Hrair Sarkissian (Siria) şi Ahlam Shibli (Palestina) expun urmele fizice ale schimbărilor politice şi deciziilor politice.

Desert Lane

Un jurnal aproape violent
Simona Vilău
Perioada: 24 martie – 12 aprilie 2011
Vernisaj: 24 martie 2011, ora 19.00,
ATELIER 030202, Str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti.
Curator: Alexandru Davidian.
Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu.
Expoziția de față prezintă desene și picturi de jurnal, gândite ca niște ficțiuni ale lucrurilor care „sunt” sau care „se întâmplă”. Fără scop „estic” (geografic) sau „estetic” (frumos), ele sunt un traseu cu borne vizuale, iar lupa ce se așează peste îndeamnă la sentimente contradictorii.
Mi-am imaginat mereu că viața e un drum cu sens unic. Poate că apare din când în când câte o buclă, ce te face să crezi pentru o clipă că lucrurile se repetă sau că sunt similare, însă traseul e o linie continuă.” (S.V.)
Toate desenele Simonei Vilău pornesc de la ideea de cercetare a mișcărilor lăuntrice ale omului. Pentru ca cercetarea să cuprindă și lucrurile din imediata sau îndepărtata apropiere (animale, clădiri, vegetație), ele sunt umanizate prin desen, accentuându-li-se ochiul/ochii-fața. Ideea obsesivă a ochiului sub toate formele sale, de la cel uman la cel animal, și chiar arhitectural, al clădirilor-parte din orașul-ambient, este un indiciu în plus al profunzimii cercetării, cât și al mișcărilor lăuntrice ale artistei sau ale personajelor ”. (Alexandru Davidian)

Chip şi închipuire

Expun studenţii Universităţii de Arte şi Design Cluj
secţia foto-video-procesare computerizată a imaginii
Vernisaj: 19.03.2011, ora 16.00.
la Galeriile de Artă Forma din Deva
proiect coordonat de Eugen Savinescu.
Din program:
16.00 – vernisaj expoziţie.
17.00 – program de filme şi animaţii.
17.30 – prezentarea secţiei foto-video-procesare computerizată a imaginii din cadrul UAD Cluj-Napoca.
18.30 – dezbatere (unde sunt invitaţi viitorii candidaţi, cu mape de lucrări).
Susţin: conf. univ. dr.  Feleki Karoly, conf. univ. dr Ştefan Dorel Găină, lector. univ. dr. Eugen Savinescu şi asistent univ. Barabás Zsuzsánna.

Daniela GrünfeldRădăcini

Expoziţie dedicatǎ Sfintelor Sărbători de Paşti
Vernisaj: 25 martie 2011, orele 18.00.
Perioada: 25 martie –4 aprilie 2011.
Uniunea Artiştilor Plastici din România, vǎ invitǎ la vernisajul expoziţiei de picturǎ din seria „Rǎdǎcini”, a artistei Daniela Grünfeld, eveniment ce va avea loc pe data de 25 martie 2011, orele 18.00, la galeria de artǎ Orizont (Bucureşti, Str. N. Bălcescu nr. 32 A).
„Lucrările sunt inspirate din simbolistica populară românească, încercând să descopere, pe lângă frumusețea imagistică, caracterul subtil filozofic al elementelor precum: arborele vieții, pasărea măiastră sau pasărea sufletului, simboluri ale familiei împlinite sau îndeplinite, cu moși și strămoși, ajungând până la trăirea într-un prezent continuu al amintirii.” (Daniela Grünfeld)

Ceramica: intimidate şi mister
Maeştrii artelor decorative

Casa Artelor, Palatul Mogoşoaia
Curator: Doina Mândru

Perioada: 20.03 – 10. 04. 2011.
Vernisaj: 20.03, ora 16.oo.

Expoziţia reuneşte cinci ceramişti activi în Bucureşti cu o selecţie de lucrări axate pe tema intimităţii, a viziunii inedite asupra lumii de aproape, dar şi a visului, reveriei. Lucrările evocă spaţii culturale diverse, ce poartă imaginaţia din Mediterana în Persia şi până în Japonia, dar şi poveşti relatate cu farmec feminin şi umor bonom, totdeauna subtil.
Protagoniştii sunt: Cristina Bolborea, Gherghina Costea, Daniela Făiniş, Monica Pădureţ, George Tiutin.

Vocile materiei
O introducere în arta abstractă

Pictură, tapiserie, obiect.
Palatul Mogoşoaia
Curator: Doina Mândru, prezintă criticul de artă Mihai Plămădeală.

Perioada: 19.03 – 3.05. 2011.
Vernisaj: 19.03 ora 16.oo.
Expunerea, prima dintr-un ciclu mai amplu ce se va desfăşura pe parcursul a doi ani la palatul Mogoşoaia, aduce în atenţie cel mai longeviv curent din arta secolului  al XX-lea, Abstracţionismul, din perspectivă contemporană, tocmai pentru a interoga actualitatea şi metamorfozele acestui demers artistic. Pentru început, curatorul a investigat abordările materiei şi diversele ei utilizări  în plastica actuală. Materie şi material, construcţie şi textură, formă versus informal, pulsiuni ale eului profund şi deconstrucţie analitică, iată câteva dintre atitudinile artistice prezente începând cu 19 martie la Mogoşoaia.
Sunt convocaţi pe simezele palatului artişti din diferite generaţii, maeştri, profesori dar şi tineri absolvenţi remarcabili: Andreea Albani, Marcel Bunea, Olga Birman, Otilia Boeru, Marius Burhan, Florin Ciubotaru, Petru Lucaci, Ion Nicodim, Nicolae Stoian, Vasile Tolan.

Primii zece ani – Galeriile Radio

Expoziţia aniversară
Perioada: 15 martie – 10 aprilie 2011.
Studioul de Radio Cluj în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă expoziţia aniversară Primii zece ani – Galeriile Radio.
Expoziţia este prilejuită de împlinirea unui deceniu de la redeschiderea Galeriilor Radio – un spaţiu de cultură în care au fost invitaţi să expună artişti clujeni din toate generaţiile: de la maeştri unanim recunoscuţi – spaţiul a fost inaugurat cu expoziţia maestrului Ioan Sbârciu –  la tinerii absolvenţi ai Universităţii de artă de la Cluj, care, între timp, şi-au confirmat valoarea şi au devenit artişti activi în artele contemporane.
Expoziţia prezintă o selecţie cu lucrări de pictură, sculptură, ceramică, arte textile, fotografie realizate de artiştii care au avut expoziţii personale la Galeriile Radio începând cu anul 2000: Ioan Sbârciu, Teodor Botiş, Gavril Gavrilaş,  Valovits  Laszlo, Mariana Bojan, Manuela Botiş, Ioan Popdan, Eugen Gocan, Ioana Antoniu, Mihail Nemeş, Mihai Barbu, Harem 6 (Ildiko Mureşan şi Flavia Marele), Călin Pojar, Radu Handru, Viorel Nimigeanu, Lăcrămioara Aramă, Adrian Aramă, Eugenia Pop, Vasile Pop, Dan Măciucă, Elena Câmpian,  Hermina Csata, Kolozsi Tibor, Dorel Găină, Oana Pop, Gabriela Cozma, Lucia Lobonţ, Felicia Man Cenan, Radu Constantin Ilea, Arina Gheorghiţă.

De dragul Părintelui Teofil

Expoziţie de fotografie
Curatori: profesor Ioan Gînscă şi Andrei Rosetti.
Editura Teognost din Cluj-Napoca în colaborare cu Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi Colegiul Naţional Decebal din Deva organizează în perioada 18-28 martie 2011 expoziţia de fotografie intitulată „De dragul Părintelui Teofil”.
Dedicată Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian (3 martie 1929 – 29 octombrie 2009) unul dintre cei mai mari duhovnici contemporani, expoziţia cuprinde fotografii vechi din colecţia Mănăstirii Brâncoveanu, precum şi fotografii recente realizate de Dorin Berian, Ioan Gînscă, Ovidiu Man, Ovidiu Muraru, Horea Preja, Andrei Rosetti, Pantelimon Şuşnea şi Serafim Vuc.
Expoziţia va mai cuprinde texte reprezentative din cuvântările părintelui precum şi un panou interactiv pe care vizitatorii vor putea expune fotografii personale cu Părintele Teofil.
Deva este cel de-al doilea oraş care găzduieşte acest proiect care a debutat la Cluj-Napoca, unde aceeaşi expoziţie a putut fi vizitată începând cu 3 martie (ziua de naştere a părintelui Teofil) în Catacomba Librăriei Humanitas.
Vernisaj:
vineri, 18 martie 2011, ora 11.00, GaleriaColegiului Naţional Decebal din Deva.
Pentru alte informaţii vă invităm să vizitaţi: www.dedragulparinteluiteofil.ro

Identităţi

Institutul Francez din Bucurşti
Vernisaj:17 martie 2011, ora 17.30.
Perioada: 18 martie – 3 aprilie.
Pictura românească contemporană se aseamănă peisajului care o înconjoară: în același timp elevată, cultivată, sălbatică, animată de pulsaţii imprevizibile. Artiștii contemporani prezentaţi aici (Alma Redlinger, Carmen Paiu, GinaSter, Jan Albu, Matei Enric, Mirela Iordache, Roman Tolici, Valeriu Mladin, Zoiţa) oferă o amplă panoramă a tendinţelor acesteia: fie că sunt deja monștri sacri (tineri sau mai puţin tineri), apreciaţi în circuitul internaţional, ori artiști încă recunoscuţi doar pe plan local, exigenţa lor lipsită de compromisul faţă de modele vremii, intensitatea expresiei și remarcabila lor măiestrie ne surprind, cu atât mai mult cu cât nu este ușor să îi descoperi prin intermediul mediilor de comunicare obișnuite”, Armelle Le Saint Dezauzié, curatoarea expoziției.
Expoziţia va fi deschisă de către Excelenţa sa Henri Paul Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Prof.univ.dr. Ruxandra Demetrescu, Rector al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi Armelle Le Saint Dezauzié.

Karl Marx is alive

Artistul Alexandru Popovici, de profesie arhitect, lansează expoziţia Karl Marx is alive, luni, 14 martie, la 0ra 19.00, la Galeria ARTXPERT din str. Armenească, nr 14, sect.3, Bucureşti.
Curator: Eugen Al. Pann
www.artxpert.ro

Alexandru Popovici: „Nu pot, nu vreau, nu ştiu să ofer un curs de marxism, deşi m-am născut şi am crescut la Paris într-o casă de comunişti români veritabili. Sunt arhitect, nu ideolog sau istoric al ideilor. Dar nici nu poţi să vorbeşti despre istoria intelectuală şi artistică a ultimului secol fără să-l iei în seamă pe Marx. Pur şi simplu nu poţi. Arta, ca şi democraţia de altfel, trăieşte din acel trecut care nu trebuie uitat, ci recuperat prin contrast şi refolosit.”
SURSA: modernism.ro, unde puteţi vedea un fotoreportaj de Lucian Muntean.

Dar tu?

Expoziţie Liliana Mercioiu Popa
Prezintă: Ileana Pintilie.
Perioada: 15 martie  – 30 martie 2011.
Casa Artelor- Galeria Pygmalion, Timişoara (situată pe str. Augustin Pacha nr.8) vă invită să luaţi parte la vernisajul expoziţiei personale de pictură şi fotografie a Lilianei Mercioiu Popa, intitulată „Dar tu?”, ce va avea loc marţi, 15 martie 2011, la ora 18.oo.
Liliana Mercioiu Popa este artist vizual şi lector universitar la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. S-a născut la Târgu-Jiu, pe data de 20.07.1975, iar între anii 1993-1998 a urmat cursurile Facultăţii de Artă din Timişoara, specializarea pictură.
Liliana Mercioiu Popa s-a făcut cunoscută publicului printr-un tip de artă conceptuală care utiliza sensurile ascunse în cuvinte, interogându-se asupra relaţiei dintre aceste sensuri şi o anume senzorialitate plastică, de care s-a simţit mereu ataşată. Obiectele, picturile sau fotografiile realizate au o legătură unele cu altele trădând un spirit ludic, dispus să exploreze anumite zone artistice mai puţin cercetate de alţii, căutând sensurile ascunse ale cuvintelor. Limbajul plastic gestual este elementul unificator al căutărilor ei stilistice, cel care o conduce spre o „pictură pură”, reprezentată de explorări cromatice dar şi de texturi, suprafeţe încărcate de culoare, peste care aşterne un strat de ceară.

„Taina picturii
o descopăr în natură”

Alma Redlinger la Sala Dalles
Expoziţia de pictură

Vernisaj: 16 martie, ora 18.00, în prezenţa artistei.
Perioada: 17 martie -15 aprilie 2011.
Sala Dalles, Muzeul Naţional de Artă Contemporană
şi Argo Art Consulting, devine spaţiul unde vor putea fi redescoperite peste 150 de lucrări ale Almei Redlinger provenind din colecţia artistei cât şi din colecţii particulare.
În deschidere vor vorbi: Adrian Buga, curatorul expoziţiei şi autorul catalogului, Prof. univ. Dr. Ruxandra Demetrescu, rector al Universităţii Naţionale de Artă, şi domnul Mihai Oroveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Artă Contemporană.
Cu această ocazie se va lansa şi catalogul expoziţiei, publicat la Editura UNARTE. Fotografiile lucrărilor sunt realizate de Victor Bortaş, iar conceptul grafic de Gabi Dumitru.
Născută în Bucureşti, la 8 martie 1924, Alma Redlinger a absolvit Academia liberă de pictură din Bucureşti (1940–1944), unde l-a avut ca profesor pe M.H. Maxy

Welcome to the Uncanny Valley

BÁZIS – galerie de artă contemporană
Berszán Zsolt, Betuker István, Veres Szabolcs

curator: Adriana Oprea
Perioada: 11 martie – 25 mai 2011, pe bază de programare telefonică.
adresa: Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse nr. 59-61, et. 1, Cluj-Napoca.
Pictura a murit de câteva ori până acum, însă, de fiecare dată când arta contemporană a înmormântat-o, am plâns la o înmormântare fără mort, pentru că pictura fusese îngropată de vie. Ea a revenit mereu după aceea. Pentru că, de fapt, nu a plecat niciodată.
Berszán Zsolt, Betuker István şi Veres Szabolcs sunt artişti care au luat pe cont propriu reîntoarcerea picturii (cea mai recentă resurecţie a ei) în arta contemporană românească. Pictura lor e exact aşa cum pare: o practică serioasă, împachetată aproape fără fisură. Dar, fiind o readucere la viaţă a ceea ce nu a murit, pictura lor pare să fie exact aşa cum e: o practică bântuită, un câmp al subiectivităţii, devastat.  (Adriana Oprea).

Contemporary woman

Expoziţie Oana Pop
Perioada: 17-29 martie 2011.
Galeria de artǎ Simeza (Bucureşti, B-dul Magheru, nr. 20) a Uniunii Artiştilor Plastici din România are plăcerea de a vă invita, joi 17 martie orele 19.00, la vernisajul expoziţiei Contemporary Woman a artistei Oana Pop.
„Contemporary Woman
se vrea un manifest-oglindă, al artistei clujene Oana Pop, în care repere de semn şi de sens autobiografic se alătură unor ipostaze şi ipoteze mărturisind direct şi/sau subliminal despre femeia contemporană, cea instaurată de modernitatea de mijloc şi de cea târzie şi până la femeia ce se vrea oglindă a actualităţii acute.
Proiectul artistic cuprinde, în expoziţia de acum, trei secvenţe de prezenţă distinctpă iar modelările vizuale ale lucrărilor se revendică de la desenul esenţial pâna la colaje, asamblaje, fotografie şi instalaţii.”(conf. univ. dr. Dorel Găină)

Expoziţia Artişti Contemporani
arădeni la Braşov

Muzeul de Artă Braşov, în perioada 10 martie – 3 aprilie 2011, organizează în colaborare cu Asociaţia „Arad Pro Art” expoziţia Artişti Contemporani Arădeni la Braşov. Vernisajul expoziţiei are loc joi, 10 martie 2011, ora 14, la sediul Muzeului de Artă Braşov din B-dul Eroilor nr. 21.
Expoziţia îşi propune să iniţieze tradiţia unor contacte periodice între centrul artistic braşovean şi alte centre artistice, oferind oportunitatea unui necesar schimb de experienţă între artiştii contemporani braşoveni şi artişti din alte părţi ale ţării. Cei cinci artişti prezenţi în cadrul expoziţiei (Aculina Straşnei Popa, Adrian Stana Raţă, Adrian Sandu, Dana Stana şi Maria Balea) sunt personalităţi clar individualizate, ce abordează actul artistic din perspective conceptuale şi formale diferite, dar împărtăşesc un interes comun pentru identificarea unui mod autentic de exprimare artistică.

Ce mai face Penelopa?

Expoziţie de sculptură şi tapiserie
Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 3 martie – 3 aprilie 2011, expoziţia de tapiserie şi sculptură “Ce mai face Penelopa?”, un proiect coordonat de conferenţiar univ. dr. Liliana Moraru şi profesor univ. dr. Radu Moraru. Proiectul expoziţional porneşte de la conceptul de a pune în valoare forţa ascunsă sub o aparentă fragilitate şi spargerea tiparului percepţiei comune despre ceea ce numim feminitate.
A doua ediţie reuneşte creaţiile a 36 de artiste (Otilia Adam, Georgiana Bacria, Carmen Bumb, Iulia Călugăr, Alexandra Ciobanu, Ana Coroi, Raluca Cosma, Dana Cuşlea, Mihaela Diaconu, Alexandra Enache, Adela Flinta, Ghyda Melinda, Alexandra Herţa, Elena Ilaş, Roxana Ionescu, Incze Kamilla, Maricica Jalbu, Kuron Vilhelmina, Kuti Maria Magdolna, Laura Lăpuşte, Anadora Lupo, Nyakas Beatrix, Carmen Mureşan, Diana Oşan, Livia Petrescu, Persida Petrice, Anca Pintilie, Pop Emese, Stanca Pop, Ioana Stanciu, Szigmond Adel, Corina Vatamanu, Veres Imola, Vicz Tünde, Aura Vinaru, Diana Zadic), studente şi absolvente ale Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca.
Lucrările de tapiserie şi sculptură prezente în această ediţie se potenţează reciproc prin contrastul evident – şi căutat – între materialele specifice celor două genuri artistice. Aparent opuse, cele două tehnici interferează prin dimensiunea spaţială şi concepţia artistică. Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Livius George Ilea.

Salonul Naţional de
Miniatură Textilă

Expoziţie de grup
Expoziţia reuneşte un număr de 40 de artişti din toată ţara.
Perioada: 10 martie – 21 martie 2011.
Uniunea Artiştilor Plastici din România vǎ invitǎ la vernisajul Salonului Naţional de Miniatură Textilă,  ce va avea loc în data de 10 martie 2011, orele 18.00, la galeria de artă Orizont (Bucureşti, Strada Nicolae Bălcescu, nr. 32 A).
Program: de luni până sâmbătă între orele: 11,00 – 18,00.
www.uap.ro

Jan Albu – Mitologii asumate

Expoziţie de pictură
Vernisaj: vineri, 4 martie, ora 19.00.
Curator: Matei Enric.
The Lobby Contemporary Art Space (str. Vulturilor nr. 18, Bucureşti) vă invită la deschiderea evenimentului Mitologii Asumate, o expoziţie de pictură semnată de artistul vizual Jan Albu.
Dominat de viziunea mitologiei greceşti, artistul Jan Albu, aduce în contemporaneitate povestea Minotaurului. Pictura sa, este mai degrabă o dezvăluire decât o povestire. Într-o perpetuă descoperire de sine, Jan Albu devine de neoprit în finalizarea propriilor sale lucrării, creaţiile lui având încă de la început un destin dat metamorfozei.
De la o pictura la alta, artistul ne dezvălui cu sinceritate, povestea lui asumându-şi propria mitologie.

Catalog Călin Dan

Emotional Architecture 3
Joi, 3 martie 2011, ora 19.00, MNAC lansează catalogul Emotional Architecture 3, autor Călin Dan.
Publicaţia reunește etapele unui proiect început în mai 2005 cu detinuții penitenciarului Colibaşi care au jucat pe scena teatrului Odeon, în mai 2007, în piesa Carne/Cane, scrisă și regizată de autor şi care s-a finalizat, la sfârşitul anului trecut, cu expoziția Anturaju’ şi alte întâmplări. Din cuprins: transcrierile interviurilor preliminare cu deținutii, textul piesei de teatru, imagini din penitenciar, imagini din expoziţie şi câteva repere teoretice, în texte semnate de Jean Boumans, Bruno Ştefan şi Călin Dan.
Evenimentul are loc în spațiul expoziției Anturaju’ și alte întâmplări, deschisă la MNAC în perioada 25 noiembrie 2010 – 27 martie 2011 şi va fi susținut cu filme de animaţie (Vali Chincişan) şi muzica (Matze) realizate pentru spectacolul prezentat la Odeon.

FIKL

Expoziţie de pictură
Joi, 3 martie 2011, de la ora 18.00, sunteţi invitaţi la vernisajul expoziţiei artistului suprarealist timişorean Gheorghe Fikl.
Acesta va expune în Sala Barocă Muzeul de Artă Timişoara şapte lucrări pe şevalet. Intitulată simplu FIKL, expoziţia cuprinde tablouri impunătoare – atât ca dimensiune, cât şi datorită clasicităţii lor aparente –, care aduc împreună realităţi contrastante, redate în tonuri sumbre. În lumea lui Fikl orice este posibil: animalele sunt însoţite de decoruri elegante şi somptuoase , iar sacrul capătă noi dimensiuni.
În cadrul evenimentului, susţinut de Galeria Calina, va fi lansat şi albumul FIKL, realizat de Editura Brumar.
Prezintă: Pavel Şuşară, Robert Şerban şi Marcel Tolcea.

Expoziţie şi album

Gheorghe I. Anghel
Expoziţia va fi deschisă în perioada 7-14 martie 2011.
Muzeul Ţăranului Român (Sala Foaier) vă invită pe data de 7 martie 2011, la ora 18.00, la vernisajul expoziţiei de pictură şi lansarea albumului Gheorghe I. Anghel, apărut la Editura Institutului Cultural Român.
„(…) pe suprafaţa uneia şi aceleiaşi imagini, ori poate în adâncul ei, stau faţă în faţă cele două ipostaze ale oricărui act cultural, şi, prin extensie, ale oricărui act creator: apolinicul şi dionisiacul. Cel dintâi a îmbrăcat – în pictura lui Gheorghe I.Anghel – hainele tematice ale clasicismului elin, în vreme ce al doilea – aidoma unui duh neliniştit şi rătăcitor (…) pare a fi împrumutat vremelnic chiar persoana artistului, trupul şi poate chiar fiinţa sa. Nu rareori o asemenea interpretare e determinată de împrejurarea că viaţa se amestecă în operă şi viceversa. (Christian R. Velescu)

Arta şi mirosul ei

„Pour Femme” by Dorin Negrău
Vernisajul are loc pe data de 02 martie, ora 18:00, la The Ark, Şoseaua Uranus, nr. 150, București.
Expun: Liviu Boar, Dragoş Burlacu, Francisc Chiuariu, Cristi Gaspar, Florin Ghioca, Gabriel Ghizdavu, Lucian Muntean, Vasile Pop Negreşteanu, Ionel Onofraş, Cătălin Precup, Justinian Scărlătescu, Gabi Stamate, Aurel Tar, Mirela Trăistaru şi Daniel Tufiş.
Curator: Dorin Negrău.
Maitresse Maison Store organizează, în parteneriat cu The Ark, în perioada 02 martie  – 30 martie 2011, expoziţia de fotografie, pictură, sculptură și scurt metraj „Pour Femme”.
Ca de fiecare dată evenimentele lui Dorin Negrău sunt însoțite de o acțiune. Doar în seara deschiderii, aveți ocazia de a lua parte la un eveniment dinamic şi irepetabil care demonstrează că vernisajul poate fi un concept integrat expoziției. Dorin Negrău a provocat 15 artişti la realizarea unor lucrări artistice printr-un proces invers: de la parfum la imagine.
Despre artişti puteţi citi articolele scrise de Alexandra Furnea: aici.

PROJECTION – Timişoara

Expoziţie video
Curatori: Hanna Alkema, Camille Lenglois, Emile Ouroumov.
Centrul Cultural Francez din Timişoara (Bd. C. D. Loga nr. 46) are plăcerea să vă invite luni, 28 februarie, la ora 19.00 la expoziţia video PROJECTION.
PROJECTION ne prezintă 12 artişti veniţi din contexte culturale şi geografice diferite, care explorează modalităţile de reprezentare a sinelui prin intermediul mediului video. Punându-se în scenă într-o manieră mai mult sau mai puţin explicită, artiştii, la început de drum sau dimpotrivă, recunoscuţi, ridică întrebarea raportului lor cu creaţia şi cu lumea artei.
PROJECTION face trimitere la înscrierea artiştilor într-un microcosmos social şi artistic particular şi propune numeroase puncte de vedere, adesea autocritice, despre rolul şi statutul artistului în zilele noastre.

Teodor Graur – Balcanian XXI

În curând, la Muzeul Ţăranului Român şi Galeria Recycle Nest Bucureşti
BALCANIAN XXI
(reciclare şi meştereală).
Un proiect de Teodor Graur.
Curator Erwin Kessler.
Vernisaj MTR : 17 Martie 2011
Recycle Nest : 22 Martie 2011, orele 18.00.
Despre un spaţiu cultural de care aparţinem. Despre artist ca meşter, un posibil model de mesager/purtător de cuvânt, în dialogul cu ceilalţi europeni. Despre valorile noastre genuine, cu care putem participa la orice schimb, conştienti de ceea ce facem şi de ceea ce suntem. Despre comunicare în general, cu lucruri şi gest. Dincolo de mit.
Marea scena încă ne aşteaptă. Avem un rol de jucat, nu doar ca turişti. Nu suntem simpli spectatori. (T.G.)

THE UNBEARABLE OTHER

Expoziţie George Anghelescu – Ștefan Ungureanu
Curator: Valentina Iancu.
Perioada: 4 – 22 martie 2011.
Vineri, 4 martie, ora 19.00 va avea loc la Atelier Zerotreizerodoizerodoi (Str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti) vernisajul expoziţiei The Unbearable Other semnată George Anghelescu şi Ştefan Ungureanu.
George Aghelescu
(n. 1985) este artist vizual, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. A expus în Bucureşti, New York, Roma şi Tel Aviv. Realizează grafică publicistică pentru mai multe reviste din Bucureşti.
Ştefan Ungureanu (n. 1984) este artist vizual, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. A expus în Aarau, Bucureşti, Halifax, Hunedoara, Lisabona, Madrid, Paris, Veneţia, Viena şi New York.
Lucrările interoghează permanenta problemă a „celuilalt” într-o raportare conflictuală şi competitivă. Expoziţia se conturează sub forma unui dialog vizual între George Anghelescu şi Ştefan Ungureanu pe marginea determinismului cultural şi a reflexelor condiţionate ale istoriei (personale şi universale). Este o aducere a generalului în particular şi o disecare  asumată a sensurilor generate de conflictele interumane. Comparația generează complementaritate, prin intermediul căreia fiecare dintre ei este pus într-o lumină nouă. George Anghelescu urmărește violența din imediatul cotidian și o tratează cu o detașare ludică decelabilă în contrastul vizual dintre subiect și limbajul plastic adoptat. Urmărind firul cauzalității la Ștefan Ungureanu miza este revelarea unei speculații absurde, investigarea hazardului antropogen. Subiectul este un pretext formal pentru a folosi analiza dinamică a batimetriei într-o manieră spiritualizată. (Valentina Iancu).

Treisprezece

Perioada: 1 martie – 13 martie 2011.
Curator: Marcel Bunea.
Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Universitatea Naţionalǎ de Arte Bucureşti vǎ invită la inaugurarea expoziţiei de picturǎ „treisprezece”, eveniment ce va avea loc în spaţiile galeriei Centrul Artelor Vizuale (Cǎminul Artei, Bucureşti, str. Biserica Enei, nr. 16.), vineri, 1 martie  2011, orele 18.00.
Artişti participanţi: Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Catǎlin Bǎlescu, Traian Boldea, Marcel Bunea, Alexandru Chira, Ion Lazǎr, Petru Lucaci, Marian Maria, George Moscal, Horia Paştinǎ, Alexandru Rǎdvan, Mihai Sârbulescu.

Angelica Alexa – 147

Expoziţie de pictură
Galeria Orizont (Bucureşti, B-dul N. Bălcescu, nr 23 A) a Uniunii Artiştilor Plastici din România vă invită la expoziţia de pictură „147” a artistei Angelica Alexa, în perioada 23 februarie – 7 martie, 2011. Vernisaj: 23 februarie, ora 19.00. Prezintă: Aurelia Mocanu.
Necesitatea de a reprezenta corpuri umane în diferite ipostaze, în spaţii ce traversează raţiunea, este de fapt relaţia transparentă între lumea noastră şi o alta. Omul actual mi se pare mai curând ascuns în nenumărate feluri de priviri, în sute de ipostaze posibile pe care ar dori să le urmeze spre a se împlini, spre a se desăvârşi dorind să capteze o formă rotundă, întreagă… Unui destin îi poate lipsi şansa, altuia moştenirea ereditară, celui de-al treilea gustul pentru frumos sau muzica. Astfel omul devine sau se reduce la un semn cu atât mai real cu cât pare mai abstract – fără individuare, un semn comun, un rest al prezenţei. Sau o sacralitate difuză, ca un fel de întrupare divină care ne-a părăsit sau de a cărei semnificaţie am uitat.

Carmen Acsinte – Cometa

Galeria Calina (www.calina.ro) vă invită luni 28 februarie ora 18 la vernisajul expoziţiei Cometa semnată Carmen Acsinte.
Ca de fiecare dată, propunerea curatorială a Oliviei Niţiş este însoţită de un performance realizat împreună cu artista în seara deschiderii; astfel aveţi ocazia de a lua parte la un eveniment dinamic şi irepetabil care demonstrează că vernisajul poate fi un concept integrat expoziţiei.
Instalaţia artistei Carmen Acsinte ridică problema atitudinii noastre în contextul realităţii contemporane, folosindu-se inteligent de un soi de oximoron vizual – o blană de urs asociată cu 600 de mingi de ping pong – şi de două fragmente de text semnate Demostene Botez şi, respectiv, I.L.Caragiale. Carmen Acsinte abordează o problematică globală, însă păstrează graniţele spaţiului autohton, atât de specific în configuraţia sa, caracterizată de contraste, de o „tăcere asurzitoare”, de o politică absurda şi o credulitate seducătoare.”(Olivia Niţiş)

BLUE NOSES

Expoziție eveniment

Galeria de Artă Contemporană BAZIS
F.D.P. – Fabrica de Pensule

BAZIS – Galerie de Artă Contemporană anunță deschiderea galeriei cu expoziția Grupului Blue Noses (Rusia). Evenimentul a devenit posibil grație MODEM Centru de Artă Modernă și Contemporană (Debrecen, Ungaria).
Lucrările Blue Noses care vor fi expuse aparțin colecției MODEM.
Detalii eveniment: 25 februarie 2011, ora 19.00, adresa: F.D.P. – Fabrica de Pensule, str.H. Barbusse 59-61, Cluj-Napoca.

Câştigătorii concursului
Fostering Artistic Practices

la IRCCU Veneția
În zilele de 15 februarie şi 16 februarie a avut loc reuniunea juriului care a evaluat candidaturile primite la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în cadrul concursului de proiecte în domeniul artelor vizuale cu tema „Fostering Artistic Practices” („Încurajarea practicilor artistice”)
Membrii juriului au analizat cele 54 de proiecte înscrise în concurs şi au declarat câştigătoare următoarele patru proiecte: „Alien Ties” (autor Dan Acostioaei), „Imagine” (autor Liane Birnberg), „Chiar dacă nimeni nu te vrea, eu te voi iubi mereu” (autori Alexandru Dan şi Bogdan Grădinaru) şi „Situated Knowledge: I follow Rivers of Thoughts” (autori Olivia Mihălţianu, Anca Mihuleţ şi Rozalb de Mura).
Cele patru proiecte declarate câştigătoare se vor desfăşura în perioada 5 aprilie 2011 – 31 ianuarie 2012 în cadrul strategiei în domeniul artelor vizuale a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Pentru mai multe detalii  aici.

În miezul lucrurilor

Expoziţie de pictură
Muzeul de Artă din Cluj & Galeria Calina din Timişoara

Vă invită la expoziţia:
ÎN MIEZUL LUCRURILOR / IN THE CORE OF THINGS

Vernisaj: miercuri, 23 februarie 2011, ora 13.00.
Perioada: 23 februarie – 20 martie 2011.
Curator: Ileana Pintilie.

Expun: Daniel Brici, Gheorghe Fikl, Andreea Foanene, Cosmin Haiaş, Robert Köteles, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Neamţu, Laurian Popa, Andrei Rosetti, Cristian Sida, Sorin Scurtulescu, Reka Ugron, Mihai Zgondoiu.

Expoziţie Lea Rasovszky

Media: desen/instalaţie
ALERT studio (Bucureşti, str. Mircea Vulcănescu 2-4)

Vizitarea expoziţiei se  face în perioada 22 februarie – 8 Martie  2011,
prin programare telefonică: +40723662345.
Vernisaj: 22 februarie, ora 19.00.
Nici măcar anxietăţile nu ne mai aparţin. Visele le-am pierdut demult. La fel şi durerile. Încercăm să le construim, să ni le însuşim gata făcute şi să le reciclam ca pe nişte „super materiale” de făcut arta. Lea Rasovszky le numeşte „colesterol sentimental”…
Prin desen şi instalaţie, artista relevă contrastul dintre materialele sterile şi cele organice, dintre artificial şi natural, într-o dihotomie care ne dă peste cap existenţa.(Diana Marincu, curator ALERT studio – www.alertstudio.org)

Dublu eveniment artistic
la Deva

Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Deva, are plăcerea de a invita publicul iubitor de artă, sâmbătă, 19 februarie 2011, la două evenimente importante pentru viaţa artistică din oraşul cetăţii: la orele 11.00, la Galeria Forma, are loc vernisajul expoziţiei artiştilor plastici maghiari de la Szombathely, apoi la orele 13.00, la Teatrul de Artă, va avea loc deschiderea expoziţiei membrilor filialei UAPR Deva, cu participarea artiştilor hunedoreni.

La Galeria Forma expun: Kamper Lajos, Sztranyák Zsófia, Oroszy Csaba şi Kaczmarski Agnes.
În deschiderea expoziţiei (de la Galeria Forma) este invitat Consulul maghiar, europarlamentarul Iuliu Winkler şi o serie de personalităţi ale vieţii economice şi politice din judeţ.
În cadrul vernisajul Salonului artiştilor plastici hunedoreni va fi prezentat numărul 5 al revistei POLIlicS & Media cu tema „Conurbaţie şi Legionarizare”; pentru prima dată în cuprins cronica teatrală şi plastică (Salonul de Iarnă). Vă aştepătăm în Foaierul Teatrului de Artă.

Ovidiu Cosac la Wagner Maison de la Porcelaine

Expoziţie de fotografie
Joi, 24 februarie, 2011, ora 19.00 (de Dragobete), Atelierul de porţelanuri pictate manual Wagner Arte Frumoase şi Poveşti vă invită să vedeţi unele dintre cele mai frumoase fotografii de peisaj ale artistului Ovidiu Cosac, într-o expoziţie de fotografie, chiar la locaţia din Bucureşti Wagner Maison de la Porcelain, Cotroceni, Str. Dr. Staicovici nr.19.
Ovidiu Cosac
, regizorul care a început fotografia ca teatru, abordează în aceasta expoziţie o serie de peisaje urbane, în căutarea unor detalii care să rezoneze cu cele mai frumoase stări ale privitorilor.
Ana Wagner
, creatoarea porţelanurilor Wagner Arte Frumoase şi Poveşti şi co-proprietar al brandului, este printre puţinii artişti români care înnobilează cu artă pură porţelanul fin, lucrat manual. Poveştile sale sunt spuse pe ceşti şi farfurii, ceainice, platouri, veioze, vaze şi bijuterii. Din universul de porţelan al Anei Wagner fac parte case zburătoare, prinţese, grădini suspendate, pisici cu guler de dantelă sau plante fantastice. Wagner Arte Frumoase şi Poveşti este singurul loc din Bucureşti în care se pot găsi porţelanuri pictate manua .

Premieră: vernisaj de artă online
şi offline

Începând cu data de 16 februarie, lucrările pictorului Marius Burhan pot fi admirate în același timp atât la Centrul Artelor Vizuale din București, cât și pe galeria online www.ateliermix.ro.
Colecția de tablouri poate fi vizionată oricând pe site-ul www.ateliermix.ro, dar și fizic, până la sfârșitul lunii februarie, în locația amintită, în baza unei programări prealabile. Vizita este gratuită, include un tur al vernisajului și o prezentare, oferite de organizatori.
Marius Burhan este unul din artiștii noii generații, cu un mare talent și cu multă voință creatoare, pe care AtelierMix dorește să-l sprijine și să-i ofere vizibilitate, atât prin vernisajul clasic cât și prin cel online, care permite și celor care nu pot ajunge la locația prezentării să vadă şi să cumpere operele sale. „Evenimentul face parte dintr-o inițiativă mai largă de a aduce arta mai aprope de oameni, prin promovare și expunere în diverse medii,” declară Floriana Ionescu, fondator AtelierMix.ro.

Full Moon

Expoziţie Mircea Suciu.
Perioada: 25.02.2011 – 25.04.2011.
Galeria Laika
(laika.ro) prezintă expoziţia Full Moon semnată de artistul Mircea Suciu. Vor fi expuse 7 lucrări recente, de dimensiuni mari, realizate în cărbune pe hârtie.
Istoria înţeleasă ca o serie de evenimente ordonate cronologic poate crea senzaţia unei liniarităţi confortabile din punctul de vedere strict al cunoaşterii. Depăşind limitele sistematizabile ale acestei interpretări, e imposibil să nu remarcăm anatomia unor idei vagaboande ce bântuie prin secole şi domenii, subminând convenţionalul şi provocând imaginarul. Repetitivitatea acestor erori de-a lungul istoriei, cu consecinţe suspecte asupra înţelegerii naturii umane, alcătuieşte o tematică generoasă pentru Mircea Suciu. Un studiu al luminii ambalat într-o instalaţie ce stă sub numele lunii pline nu poate decât să incite privitorul spre un demers poetic. Un demers ce sugerează subtil că până şi noi înşine suntem istoria unor idei pe cât de încăpăţânate, pe atât de fascinante.

I Advocate Feminism

Artpoint Gallery
Expoziţia poate fi vizitată până la data de 25.02 2011.
Asociaţia Experimental Project anunţă şi recomandă expoziţia: Statement: I Advocate Feminism, organizată de Kulturkontakt Austria la Galeria Art Point din Viena.
Curatoare: Olivia Niţiş
Artişti: Elena Kovylina (Rusia), Igor Grubić (Croaţia) & Lana Čmajčanin (Bosnia şi Herzegovina) şi Patricia Teodorescu (Romania).
Galeria ArtPoint, Universitätsstraße 5, 1010 Vienna.
Expoziţia  Statement: I Advocate Feminism pune în dezbatere problema identitaţii feministe, considerată adesea în spaţiul occidental, dar şi în ţările est-europene, incomodă şi inadecvată. Feminismul reprezintă un angajament socio-politic şi implică nu doar problematici specifice femeilor, ci şi o înţelegere a necesităţii parteneriatului între femei şi bărbaţi cu scopul de a pune capăt discriminărilor, sexismului şi a sitemului patriarhal.
Instalaţia artiştilor Igor Grubić şi Lana Čmajčanin intitulată „I begged them to kill me” (I-am implorat să mă omoare) se referă la violarea în masă a femeilor şi fetelor în timpul războiului din Bosnia şi Herţegovina. Lucrarea video „Red Pomegranates” (Rodiile roşii) a artistei Elena Kovylina reflectă asupra incompatibilităţii dintre mediul urban şi matricea tradiţională a relaţiilor interumane pe fondul unui ritual de nuntă. Patricia Teodorescu se concentrează asupra capacitării şi nu a victimizării în combaterea discriminărilor. Instalaţia sa video „Freedom she said” este expresia unei meditaţii asupra rolului femeii în societatea contemporană, nu doar în relaţie cu bărbaţii, ci mai ales cu ea însăşi.

PERCEPTIO – imagini de parfum

Perioada: 18-28 februarie 2011.
Vernisaj: vineri 18 februarie, ora 19.00, ATELIER 030202, Bucureşti,
str. Sfânta Vineri nr. 11.
Artstyle curator: Ioana Mîţu.
PERCEPTIO este un experiment artistic, unicat, care a pus în lucrare şi concept curatorial, prin intermediul gândirii sinestezice, lifestyle-ul cu artele vizuale. Cele 5 simţuri ale artiştilor invitaţi în proiect au creat, în urma provocării PERCEPTIO, morfologii vizuale diferite, cu stilistici inconfundabile ale libertăţii de a improviza şi de a imagina. Povestea PERCEPTIO a pornit de la realitatea că mulţi creatori de parfumuri au folosit lucrări de artă ca sursă inspiraţie. Invers, inspirările artistice pornind de la parfumuri sunt o rara avis.
Proiectul PERCEPTIO a chemat spre experiment 15 creatori (14 artişti vizuali şi un scriitor) faţă în faţă cu un parfum necunoscut lor ca brand până în ziua vernisajului.
Artiști participanţi: Simona Antoniu, Bogdan Chiriţoiu, Francisc Chiuariu, Aurel Cogealac, Cornel Lazia, Valeriu Mladin, Lucian Muntean, Irinel Moldoveanu, Aurel Tar, Irina Tănase, Florin Tomescu, Mirela Trăistaru, Nicolas Veron, Mihai Zgondoiu.
Scriitor invitat: Dan Mircea Cipariu.

Eurocentric Circus Maximus

Aurel TAR prezintă
proiectul expozițional Eurocentric Circus Maximus
Vernisaj: 15 februarie, orele 18.00 la Maitresse Maison Store, str. Samuil Micu, nr.4, Cluj Napoca.
parter: Dorin Negrău
Partener media: Modernism.ro

Ion Grigorescu
la Tate Modern Gallery
din Londra

Perioada: 11.02 – 17.04.2011.
Vernisaj: 10 februarie 2011, în prezenţa artistului.

Institutul Cultural Român din Londra colaborează cu prestigioasa galerie Tate Modern pentru participarea artistului Ion Grigorescu, în premieră, la expoziţia de grup Out of Place, alături de artiştii Cevdet Erek (Turcia), Hrair Sarkissian (Siria) şi Ahlam Shibli (Palestina).
Expoziţia analizează modul în care schimbările politice afectează vieţile individizilor, la nivelul micro al societăţii, neconsemnat de diferitele expresii ale istoriei. Lucrările investighează, în special, arhitecturi sau zone abandonate rezultate în urma unor decizii economice sau a conflictelor politice din regiunile în care activează artiştii – locuri instabile, cu identitate şi memorie în flux permanent.
Ion Grigorescu expune trei filme realizate pe peliculă de 8mm – Bucureşti iubit (1977), Balta Albă (1979) şi Pu;tiul (1982), lucrarea video Axele încrucişate ale oraşului (1994) şi seria de 18 fotografii Oraşul în socialism (1974 – 1987), în care abordează teme precum peisajul urban comunist, omniprezenţa politicului şi consecinţele distructive ale regimului asupra societăţii româneşti.
Expoziţia va fi însoţită  de o discuţie cu Ion Grigorescu susţinută de curatoarea Katrin Rhomberg, care a organizat expoziţia personală a artistului In the Body of the Victim la Bienala de la Berlin 2010.
Ion Grigorescu (n.1945) este o personalitate de prim rang a artei vizuale contemporane româneşti şi europene, unul dintre pionierii experimentalismului din anii ’60-’70. Creaţia sa cuprinde lucrări de pictură, desen, pictură monumentală, icoane, fotografie, obiect, instalaţie, ambient, text, performance şi artă video. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputaţia sa traversând graniţele României numai după 1990. În prezent, lucrările sale sunt considerate repere esenţiale în istoria artei europene recente. Artistul are numeroase expoziţii personale şi participări de grup în manifestări şi muzee de prestigiu precum Bienala de la Berlin 2010, Muzeul de Artă Modernă din Varşovia (2009), Muzeul de Artă Modernă din Viena (2010) şi Bienala de la Veneţia 1997.
Ion Grigorescu participă pentru prima dată la o expoziţie într-o galerie publică din Marea Britanie, după prezenţa la Frieze Art Fair în 2010, cu Galeria „Andreiana Mihail” din Bucureşti şi cu sprijinul ICR Londra. Mai multe detalii la: www.icr-london.co.uk / www.tate.org.uk

Premiile
Margareta Sterian

Astăzi, 11 februarie 2011, la Muzeul Național de Artă al României, în cadrul expoziției Destine la Răscruce. Artşti evrei în perioada Holocaustului a avut loc decernarea premiilor Margareta Sterian”. Premiile au fost oferite de domnul Mircea Barzuca, fondatorul Fundației Margareta Sterian şi al premiului pentru muzeografie, acordat în memoria artistei Margareta Sterian (1897-1992).
Juriul format din criticii şi istoricii de artă Octavian Boicescu, Pavel Şuşară, Cristian Robert, Velescu, Gheorghe Vida și Ioana Vlasiu şi a hotărât decernarea a trei premii Margareta Sterian pentru următorii specialiști:
– Doamnelor Dana Crișan și Monica Enache pentru expoziția Călătorie în Bretania. Artiști francezi și români descoperind cultura bretonă deschisă în iunie 2009 la Muzeul Departamental Breton din Quimper și octombrie 2009 la Muzeul Național de Artă al României.
–  Doamnei Ruxandra Garofeanu pentru întreaga activitate curatorială desfășurată la Galeria Dialog.
– Domnului Sebastian Duicu, pentru conceptul şi organizarea expoziţiei Icoana Maicii Domnului la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Stâlpii lui Valeriu Semenescu

Expoziţie cu obiecte de sticlă
Perioada: 17 februarie – 3 martie 2011.
Uniunea Artiştilor Plastici din România are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziţiei intitulată Stâlpii a artistului Valeriu Semenescu, ce va avea loc pe data de 17.02.2011, ora 17.00, la Galeria Simeza (Bucureşti, b-dul Magheru, nr. 20).
Expoziţia formată din circa 30 de lucrări în sticlă se doreşte a fi un ansamblu prin care sticla se recomandă ca un material tocmai bun pentru experiment. Sticla plană şi frita de sticlă prin tehnica termoformării la 900 °C fac obiectul unei încercări de a forţa pe cât posibil noi combinaţii de formă şi culoare. Prin aceasta se ţinteşte o dimensiune sculpturală (cca 1m) spre o „poetică a perisabilităţii” cu scopul declarat al îmbogăţirii posibilităţilor simbolice şi expresive. Simbolul „Stâlpului” se articulează într-un ansamblu în care sticlă ca şi un „mic lucru“ capătă o dimensiune rezonabilă spre o depăsire a limitelor fizice cât şi a tradiţiei într-un “gest – invitaţie” tinerilor şi celor mai puţin tineri de a conlucra cu un material devenit deja mediu pentru artă şi anume – arta sticlei, una dintre cele mai tinere.

Darul Florilor

Expoziţie de grup – Atelier PLUS
Vernisaj: marţi 15 februarie 2011.
Filiala Alba al UAPR invită publicul iubitor de artă la vernisajul expoziţiei Darul florilor. Expun artiştii plastici clujeni reuniţi în gruparea Atelier PLUS.
Participanţi: Anca Mihaela Pustea, Csaba Enyedi, Eunice Dănuţ, Gelu Cadar, Iurie Cojocaru, Liviu Mocan, Petru Leahu, Radu Pop şi Valentin Dodica.
Expoziţia va avea loc la Galeria de artă a municipiului Alba.

Festivalul de arhitectură TURN ON
din Viena

Ordinul Arhitecţilor din Austria organizează în perioada 11-12 martie 2011 cea de-a 9-a ediţie a festivalului de arhitectură „TURN ON“.

O serie de figuri marcante ale scenei arhitecturale austriece, alături de invitaţi de seamă din afara ţării vor vorbi despre locuire, infrastructură şi transport, sustenabilitate şi eficienţă energetică, vechi versus nou şi design digital.
Deoarece arhitectura se bazează pe schimbul dintre arhitecţi şi industrie care cercetează şi produce, în cadrul festivalului de la Viena, cele două părţi vor avea ocazia să intre în contact direct.
Punând accent pe economie, politică şi cercetare, masa rotundă a ediţiei din acest an va fi organizată în jurul unui subiect controversat, şi anume rolul clientului în procesul de creaţie arhitecturală. Ce anume implică un client în contextul unui sat, unui oraş, unui centru istoric sau a unei metropole europene?

Identităţi formale

Expoziţie de pictură Marius Burhan
Perioada: 15 -28 februarie 2011.
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Alexandra Titu.
UAPR vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură Identităţi formale a artistului Marius Burhan, eveniment ce va avea loc la galeria Centrul Artelor Vizuale (Căminul Artei, strada: Biserica Enei, nr. 16, parter). Evenimentul este susţinut de AtelierMix.

Praf şi pulbere

Expoziţie Nicolae Comănescu
Vernisaj: 10 februarie 2011, ora 17.00.
Finisajul va avea loc în noul spaţiu al galeriei H’art din strada C.A. Rosetti, nr. 25, et. 5.
Nicolae Comănescu functionează ca un artist arhaic: pictează un subiect cu substanţele definitorii ale acelui spaţiu. În Berceni e praf, nămol, muştar şi zgură. E un Levant urban care ne înconjoară ca o nebuloasă din care cu toţii am ieşit şi din care nu mai putem evada niciodată. E patria mumă/ciumă.
(Dan Popescu – event@hartgallery.ro)

Album Gheorghe Anghel

ISBN: 978-973-577-611-4
208 pagini, preţ: 70 lei.
Introducere de Cristian Robert Velescu.
Concepţie grafică: Anca Anghel Coller, Gheorghe Anghel.
Texte: Răzvan Theodorescu, Cristian Robert Velescu, Ruxandra Demetrescu.
Traducere în limba engleză: Samuel Onn, Ştefan Pleşca, Luiza Săvescu.
Traducere în limba franceză: Dominique Ilea, Marilena Arnăutu.
„(…) pe suprafaţa uneia şi aceleiaşi imagini, ori poate în adâncul ei, stau faţă în faţă cele două ipostaze – deja de multă vreme canonizate – ale oricărui act cultural, şi, prin extensie, ale oricărui act creator: apolinicul şi dionisiacul. Cel dintâi a îmbrăcat – în pictura lui Gheorghe I.Anghel – hainele tematice ale clasicismului elin, în vreme ce al doilea – aidoma unui duh neliniştit şi rătăcitor (…) pare a fi împrumutat vremelnic chiar persoana artistului, trupul şi poate chiar fiinţa sa. Nu rareori o asemenea interpretare e determinată de împrejurarea că viaţa se amestecă în operă şi viceversa”. (Christian R. Velescu)

Modelul feminin în artă

Expoziţie de Mihai Florea
Vernisaj: 10.02 2011, ora 19.30.
Curator: Diana Dochia
Anaid Art Galery
(Bucureşti , str Slobozia 34) prezintă în perioada 10 februarie – 5 martie 2011, expoziţia „Eye Candy” semnată Mihai Florea.
Omul contemporan este bombardat de reclame, fie că este vorba de panouri stradale, reclame TV, reviste etc. Aproape întotdeauna imaginea produsului este însoţită sau prezentată de un model feminin ce se înscrie în conceptul de 90x60x90 cm. Imaginea modelului feminin vinde produsul comercial: de la banalele obiecte de uz casnic, la vacanţe petrecute în insule superbe, până la maşini scumpe, vile de lux etc. Preocuparea artiştilor faţă de societatea de consum îşi are rădăcinile în arta pop a anilor 1960. Expoziţia „Eye Candy” semnată Mihai Florea satirizează în egală măsură atât pe cel care produce reclama, cât şi pe cel care o promovează şi consumă. Societatea contemporană este o societate „extra-ambalată”, după cum afirma artistul Mihai Florea. O societate în care femeia devine în sine o parte a produsului consumat. Femeia – Ispita este cea care seduce consumatorul să cumpere produsul. Ea are rolul de a ispiti, de a atrage posibilii clienţi. Există în cadrul expoziţiei sentimentul unei inversări de roluri: Femeia – ispita devine un obiect al promovării, iar obiectele banale se transformă, prin promovare, în obiecte unicat.
Expoziţia este conturată în patru secţiuni: Obiecte banale, Steaguri, Ochi dulci, Veneraţie.
Mihai Florea este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti.

Al doilea moment

Expoziţie de fotografie Irina Steinbrecher
Vernisaj: miercuri, 9 februarie, orele 19.30.
Instalaţiile foto ale Irinei Steinbrecher înscriu imaginea fotografiată într-un înveliş vizual care plasează privitorul într-o ambianţă formată din imagini recuperate din zona marginală şi ordinară a cotidianului. Lucrările se compun ca rezultat a două măsuri, combină două planuri, unul al banalului la care fiecare dintre noi are acces imediat şi necondiţionat, iar cel de-al doilea este ghidat de subiectivitatea alegerilor personale, marcate de sentimente proprii ce sunt transpuse în imagini ale unor peisaje izolate sau ale unor decoruri marginale. Pete de rugină, smocuri de iarbă, bucăţi de încăpere, reflexii în geam, decoruri improvizate şi surprinse în natură etc. sunt câteva dintre elementele care traduc prin imagini pe de o parte stări interioare iar pe de alta raporturi complexe de subiectivare ce operează prin decupaje, segmentând şi dezmembrând unităţi izolate ale vieţii psihice şi implicit sociale.
Irina Steinbrecher s-a nascut la Craiova si a studiat artele vizuale la Universitatea de Arte şi Design din Cluj, la Akademia Sztuk Pieknich din Cracovia şi la Universität der Künste din Berlin. În prezent trăieşte şi lucrează în Berlin.

Instalaţia şamanică
al lui Holló Barna

Perioada: 3.02.2011- 24.02.2011.
Curator: Constantin Costea
Galeria Konstant, din Oradea (Piaţa Tineretului 1) are plăcerea să anunţe expoziţia personală a artistului Holló Barna.
Se pare că memoria joacă un rol tot mai important în arta contemporană. Ca şi mai mulţi artişti contemporani, Holló Barna se îndreaptă spre trecut pentru a interpreta prezentul. Recurgerea unor artişti la elemente cheie, dovezi din trecut devine o modalitate actuală de abordare, acestea având rol de germeni în conceperea actului artistic. Obiecte precum: coşuri de nuiele, ţesături cu elemente simbolice, diferite materiale, fotografii, devin puncte de reper, cumulând în timp acea preţiozitate arhaică, prin care se autodefinesc ca embleme purtătoare de istorie a identităţii.
Instalaţia expusă de Holló Barna la Galeria Konstant, presupune acumularea unor trăiri, istorisiri a unor obiecte care i-au marcat existenţa. Scoase dintr-un context tacit obiectele lui Barna primesc o înşiruire cu totul nouă, o înscenare recontextualizată regizată. Asemeni unei sculpturi gotice gestuale vrejul îşi însuşeşte „aproape şamanic” spaţiul galeriei. (Constantin Costea)

Bronz 2011

Expoziţie de grup

Uniunea Artiştilor Plastici din România, Departamentul Sculptură, are plăcerea de a invita publicul iubitor al artelor vizuale la expoziţia de grup „Bronz 2011”. Expoziţia va fi deschisă în perioada 3 – 15 februarie 2011, la Galeria Simeza, Bucureşti, B-dul Gen. Gheorghe Magheru, Nr. 20.
Participanţi: Bogdan Breza, Ioan Deac Bistriţa, Geta Caragiu, Camelia Cilianu, Alexandru Ciutureanu, Mircea Enache, Alexandru Gheorghiţă, Alexandru Grosu, Elena Hariga, Ion Iancuţ, Mihai Istudor, Grigore Minea, Alexandru Nancu, Dumitru Passima, Neculai Păduraru, Dumitru Radu, Silvia Radu, Liviu Russu, Paul Vasilescu, Aurel Vlad şi Elena Vlad.
Curator: Luiza Barcan.

Din nou ARTA

Publicaţia emblematică a artelor româneşti
Format: 300 x 230 mm, 180 pagini, publicaţie bilunară, preţ: 35 lei.
Publicaţie emblematică a mediului vizual românesc (înfiinţată în 1954), ARTA apare din nou, după zece ani de tăcere, într-o formulă editorială şi grafică performantă, adusă la zi.
Primul număr este o sinteză a anului 2010, o versiune concentrată dar verosimilă a ceea ce s-a întâmplat mai inedit şi mai valoros în câmpul vizual românesc în anul care tocmai s-a încheiat. Sumarul conţine rubrici incitante: bienalele internaţionale organizate în România, expoziţii de grup din ţară şi din străinătate, mari proiecte de cercetare vizuală interdisciplinară, programe editoriale legate de cartea de artă românească, şi mai ales dosare ale artiştilor care au avut expoziţii personale marcante în 2010.
Revista ARTA îşi propune să ofere o imagine de ansamblu asupra scenei vizuale româneşti, cu accent pe noile media (foto, video, instalaţie, multimedia) dar şi pe tehnicile tradiţionale (pictură, sculptură, grafică, arte decorative), în corelaţie cu noile forme de experiment vizual din alte domenii precum filmul, sociologia, dansul, antropologia, arhitectura şi urbanismul.
Redacţia: Petru Lucaci, director; Magda Cârneci, redactor-şef; Corina Duma, graphic design; Andreea Amzoiu, secretar de redacţie.

Scara lui Mircea Roman

Expoziţie desculptură şi desene
Perioada: 1 februarie – 13 martie 2011.
Locul: Recycle Nest, Str. Icoanei nr. 17, Bucureşti.
Diagnozele culturale arată că un sculptor, un pictor ori alt practicant al unei profesii artistice poate fi descris în mod fundamental şi printr-o singură lucrare în stare să-i exprime atât corpul operei precum şi dinamica perpetuă a gândirii. Mircea Roman expune, la galeria de artă contemporană Recycle Nest, o lucrare din ultima sa producție. Sculptura „Scara” este însoţită de o mapă cu desene din colecţia personală a sculptorului, selecţionate de acesta de-a lungul vremii. Exprimările zgârcite, cu semne care probează doar folosul ideii şi ignoră dinadins eleganţa scrierii, fac din această colecţie un lot de exemple antipatice publicului preţios.

Dan Perjovschi la Hong Kong

Communism is bad, Capitalism is bad, China is Good
La galeria Para/Site Art Space din Hong Kong, artistul Dan Perjovski îşi expune lucrările. Este vorba despre o serie de desene grupate sub titlul „Communism is bad, Capitalism is bad, China is Good”, reacţii ironice faţă de poziţia politică şi economică a autorităţilor de aici pe plan local şi regional.
Dan Perjovschi este renumit pentru felul sau original în care îmbină mesajele politice cu simple observaţii despre viaţă şi comentarii despre contextul economic şi politic din secolul al XXI-lea. Umorul inteligent se regăseşte în toate comentariile sale critice la adresa unor valori universal acceptate de către societate, fiind de multe ori elementul care declanşează dezbateri publice.

Compoziţiile non convenţionale ale lui Tar Bela

Expoziţie de pictură
Axa Art (str. Lucian Blaga nr. 8, Timişoara) are deosebita plăcere de a vă invita la expoziţia de pictură a artistului, Tar Bela.

Tar Bela restaurator prin vocaţie, surprinde prin noutatea tehnicii asociată picturii, tehnici grafice, dar şi materiale inedite precum răşinile, inovaţia tehnică deschizând prin ineditul punerii în scenă a compoziţiei o meditaţie asupra unor teme universale cu o deschidere semantică largă.
(Călin Chincea)
Vernisaj: 26 februarie 2011.
Orar de funcţionare: de luni până vineri între orele 9 -17. (http://axaart.blogspot.com)

Bienala Internaţională de Gravură Experimentală

Ediţia a 4-a
Asociaţia Experimental Project în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti organizează cea de-a 4-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală.
Perioada de desfăşurare: 20 Noiembrie 2010 – 30 Ianuarie 2011.
Expoziţia principală a Bienalei: Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, Str. Valea Parcului nr. 1, Ilfov.
curatori: Eva Moseneder – AT, Marta Raczek – PL
ECHIPA:
Ciprian Ciuclea – Director Bienala, preşedintele Asociaţiei Experimental Project
Olivia Niţiş – Curatoare consultantă, vice-preşedinta Asociaţiei Experimental Project
Andreea Micu – Asistentă de proiect
Nicoleta Apostol – Asistentă de proiect (voluntariat)
Pentru mai multe detalii vizitaţi site-ul IEEB aici.

Simpozionul Internaţional de Sculptură

Egipt, ediţia a 16-a
În perioada 5 ianuarie – 5 martie 2011 se desfăşoară a 16-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură de la Aswan-Egipt.
Simpozionul a debutat cu o conferinţă de presă în Sala de conferinţe a Consiliului Suprem de Cultură (Opera House zona – El Gizerah) în care arhitectul Mohamed Abu Seada, şeful de Dezvoltare a Fondului Cultural, împreună cu artistul Adam Henien, Comisar General Internaţional de Sculptură de la Aswan-Egipt au prezentat artiştii invitaţi din cele cinci ţări: Federaţia Rusă, Franţa, Letonia, România, Albania şi Egipt. Scopul acestui simpozion este realizarea unui muzeu în aer liber, o intervenţie în natură cu lucrări realizate la scară monumentală în granit de Aswan.
România este reprezentată de sculptorul Maxim Dumitraş.

Timpul regăsit

Expoziţie Florica Prevenda
Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită publicul iubitor de artă la o expoziţie în care se pot întâlni cu „Timpul regăsit” din colajele Floricăi Prevenda, în perioada
28 ianuarie – 27 februarie 2011.
Vernisj: vineri, 28 ianuarie ora 18.00.
Pictoriţa Florica Prevenda (născută în 1959) este un exemplu strălucit de artist cercetător al „fragmentarismului” plastic.  Plecând de la formele clasice şi apelând la elementelde mitologie şi de ficţiune, combinând pictura şi montajul, lucrările Floricăi Preveda crează unui dialog între narativ, abstract şi materiale compozite. „Umbre de prezent”, „Net oameni”, „Faces fără chip” şi „Serenity”, sunt câteva cicluri tematice în care artista demonstrează importanţa pe care o acordă unei aşa zise „introspecţii asupra imaginii”, cu ajutorul colajului, în care textura şi picturalitatea se îmbină.

Chiuariu – Ienulescu – Roman

la Galeria Simeza

Galeria Simeza din Bucureşti găzdiueşte expoziţia artiştilor Francisc Chiuariu, Mircea Roman şi Sorin Ienulescu în perioada 20 ianuarie – 20 februarie 2011.
Vernisaj: joi 20 ianuarie 2011, la ora 18.00, Galeria Simeza, b-dul. Magheru nr. 20, Bucureşti.

Mon boudoir

Arta Casei Regale a României

Muzeul Naţional Peleş organizează începând din 19 februarie 2011 expoziţia temporară „Mon boudoir” care constituie al treilea capitol din proiectul cultural, Cochetarie feminină. Aceasta va recompune universul feminin al reginelor României, prin intermediul pieselor din patrimoniul regal: obiecte uzuale, servicii de toaleta, flacoane de parfum, cutii de fard, bijuterii, piese de mobilier ş.a., purtând semnatura unor artişti şi manufacturi vestite: Emil Gallé, Julius Hoffmann, Louis Comfort Tiffany, August Bembé etc.
Între maeştrii artelor focului, francezul Emile Gallé deţine supremaţia în realizarea pieselor de artă prin tehnica sticlei stratificate. Galle a ajuns un artist cu o faimă internaţională, stilul său cu motive florale şi naturaliste fiind pus în fruntea mişcării Art Nouveau. În expoziţie vor fi prezentate celebrele pudriere semnate de artist, alături de flacoanele şi vasciorele pentru cremă din serviciul de toaletă conceput de artistul vienez, Julius Hoffman. De asemenea, în expoziţie vor putea fi admirate: coliere din sticlă millefiori lucrate în atelierele italiene Murano, ace de păr din argint filigranat cu pietre semipreţioase, perii de păr cu mânere din argint, flacoane de parfum din cristal etc.

Horia Bernea şi Cetatea Eternă

Expoziţie comemorativă de pictură

Accademia di Romania, organizează în perioada 20 ianuarie– 10 februarie 2011, în Sala de expoziţii şi Sala de concerte expoziţia Horia Bernea şi Cetatea Eternă.
Vernisaj: joi 20 ianuarie, orele 18,30.
Un proiect îngrijit de Ştefan Ionescu, realizat în colaborare cu Institutul de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.
În luna decembrie a anului trecut s-au împlinit 10 ani de la dispariţia pictorului român Horia Bernea. Artist de mare rafinament, el a debutat ca pictor în anul 1965. Profund legat de „Cetatea Eterna”, Horia Bernea a păstrat cu aceasta un raport fecund, vivifiant. La jumătatea anilor ’90 Accademia di Romania a găzduit o expoziţie personală a acestuia, urmată de o perioadă de creaţie la Roma. O altă mărturie a comuniunii dintre artistul Horia Bernea şi Roma a rămas prin intermediul minunatului catalog „Roma bizantină: Roma caput mundi” – un ghid subiectiv al Cetăţii Eterne, realizat în perioada 1998-1999 la Roma (împreună cu Teodor Baconschi).
Expoziţia reuneşte o serie de opere ale artistului rămase în colecţii publice şi private de pe teritoriul Italiei şi este completată de sugestive materiale fotografice şi de publicaţii, mărturie a activitaţii sale impresionante şi a legăturii profunde cu Urbea.

De ziua culturii naţionale

Salonul Anual UAPR Alba
Expoziţie de grup

Salonul anual al Uninii Artiştilor Plastici, filiala Alba,
va avea loc în perioada 15 – 30 ianuarie 2011,
la Galeria de artă Forma din Deva.
În deschidere vor vorbi: Nicoleta Bărbat, Dan Crecan şi Ioan Sicoe.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 15.01.2011 (Ziua Culturii Naţionale a României) la ora 16,00.
Expoziţia  marchează începutul unei colaborări între filiala UAP Deva şi Alba.
Expoziţia poate fi văzută începând din data de 18 februarie 2011 (vernisaj: ora 16.00) în cadrul Galeriei Municipiului Hunedoara.

Politicul în artă

Expoziţie eveniment

Perioada: 12.01 – 30.04. 2011.
Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Atena (www.emst.gr) prezintă expoziţia Politicul în artă, cu ocazia aniversării a 10 ani de funcţionare. Muzeului Naţional aduce în faţa publicului cu această ocazie aproximativ 100 de lucrări (instalaţii, desene, fotografii, instalaţii video, lucrări de artă intermedia etc), multe dintre aceste expuse pentru prima dată.
Cei 39 de artişti proveniţi din centre internaţionale şi regiuni în curs de dezvoltare îşi propun să exploreze prin intermediul producţiilor lor artistice fenomenele politice, economice şi sociale, dinamica politică a artei contemporane şi posibilitatea ei de a acţiona ca o pârghie critică alternativă în dinamica politicilor actuale. Expoziţia începe cu un principiu dominant în zilele noastre în care ni să cere să gestionăm raţional domeniile în continuă schimbare a societăţii contemporane, dezvăluind naţiunilor noi sensuri şi o înţelegere mai largă a artelor internaţionale şi interculturale. În acest cadru – trecut şi prezent – practica artei contemporane este înţeleasă ca un raport dialectic în totalitatea culturii globale care transcende limitele naţionale, geografice sau rasiale.

Entropia în artă

Studenții Facultății de Arte Plastice și Design, a Universității de Vest din Timișoara, de la secția Pictură, anul al II-lea, își expun lucrările în expoziţia intitulată Entropia ca artă, la Galeria Pygmalion, Casa artelor, Strada Episcop Augustin Pacha nr. 8, Timișoara.
Cuvintele din deschiderea expoziţiei vor fi susţinute de către profesorii universitari dr. Dacian Andoni, Adriana Lucaciu şi Carol David, miercuri, 12 ianuarie 2011 de la ora 17.oo.

Experimentul vizual
al lui Ioan Medruţ

Galeria de Artă a Municipiului Hunedoara
Galeria de Artă a Municipiului Hunedoara deschide acest an expoziţional cu experimentul vizual de sculptură şi desen a lui Ioan Medruţ, intitulat Cerc/Timp. Vernisajul are loc în data de 11 ianuarie 2011, la ora 17.00.
Născut în Deva, pe data de 30.09.1969, Ioan Medruţ este absolvent al Universităţii de Artă din Bucureşti. Numele lui este cunoscut publicului său, datorită lucrărilor lui monumentale, cum ar fi de exemplu realizarea statuii Împăratului Traian, în anul 1999, aflată în faţa Primăriei din Deva.
Ioan Medruţ aparţine tinerei generaţii de artişti care se îndreaptă prin activitatea sa spre domeniul experimentalismului. Lucrările de atelier ale lui Medruţ au un mesaj plastic care îl plasează pe acesta în zona artelor conceptuale şi instalaţiei. Expoziţia de faţă, într-o oarecare măsură, este o „re-asamblare” a celei de anul trecut de la galeria Forma din Deva. Artistul propune publicului hunedorean o artă a mijloacelor de expresie alternativă, folosind alături de materiale convenţionale sculpturii pe cele non-convenţionale, cum ar fi de exemplu: ghipsul, fâşii de pânză, carton sau bucăţi de sticlă. Medruţ configurează compoziţii tridimensionale alcătuind cu ajutorul lor o lume a semnelor şi formelor arhaice care „populează” spaţiul expoziţional ca un ansamblu unitar. Expoziţia este o provocare în cadrul unui demers creativ de tip intermedia.

Trans(a)gressive Millennium

Expoziţie: Tara (von) Neudorf
Vernisaj:15 ianuarie 2011, ora 16:00.
Curator: Diana Dochia.
Expoziţia Trans(a)gressive Millennium semnată Tara (von Neudorf) poate fi vizionată în perioada 15 ianuarie–27 martie 2011, la MODEM (Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană) Debrecen, Ungaria. (www.modemart.hu).
Expoziţia Tara (von Neudorf): Transgressive Millennium prezintă opera unui artist român controversat şi adesea cenzurat, datorită perspectivei sale extrem de critice asupra societăţii contemporane. Aceasta este prima expoziţie personală a artistului în cadul unui muzeu de talie internaţională. MODEM expune peste 130 de lucrări de grafică şi obiect ce documentează preocuparea lui Tara (von Neudorf), din ultimii zece ani (2000 – 2010), faţă de zonele de conflict din lume. Conflictul văzut ca mijloc de exprimare şi anticipare a unei voinţe, fie ea de natură politică, economică, religioasă sau socială.
Tara (von Neudorf) face artă din orice şi pe orice, utilizează hărţi vechi, refoloseşte cartoane şi planşe şcolare uitate; sau orice obiect găsit – oase de animale, plăcuţe de lemn cu numere, bucăţi de fier, şuruburi vechi etc. Parcursul expoziţional este gândit pe trei coordonate: reutilizarea şi intervenţia asupra hărţilor geo-politice vechi, care tratează subiecte, ce fac trimitere la atrocităţile războiului din diferite zone geografice; reintegrarea şi reconfigurarea plăcuţelor numerice ce consemnează şi rememorează evenimente din trecut şi din prezent, încercând să redefinească istoria şi lumea; refolosirea planşelor didactice de botanică, zoologie şi anatomie, care reprezintă doar un pretext pentru a imagina un nou bestiar. (SURSA: modernism.ro)

87 de artişti,
aceiaşi temă

Vino cu mine în pădurea de mesteceni
Expoziţia
Mnemosyning, proiectul artistei Elisabeth Lili Ochsenfeld, aduce pe simezele Palatului Baroc lucrările de grafică, pictură şi fotografie a 87 de plasticieni din toate colţurile lumii (nominalizaţi pe afişul expoziţiei).
Vernisajul are loc în data de 14 ianuarie,  ora 18.00.
Vino cu mine în pădurea de mesteceni
este titlul primei expoziţii de artă din anul 2011, dedicată publicului timişorean, ce va avea loc în cadrul Muzeului de Artă din Palatul Baroc.
Lucrările au ca temă comună mesteacănul. Despre artişti şi sursele lor de inspiraţie vor vorbi, la vernisaj, Horia Roman Patapievici şi Marcel Tolcea.
Accesul publicului se face zilnic, între orele 10-18 (lunea închis).

Darul cerului

Expoziţie de grup

Expoziţia Darul cerului dedicată sărbătorilor de iarnă de la Galeria Helios din Timişoara, va fi deschisă până în data de 12.01.2011.

Sunt expuse lucrările artiştilor: Silviu Oravitzan, Constantin Flondor, Onisim Colta, Doina Mihăilescu, Suzana Fântânariu, Bela Szakats, Constantin Răducan, Flora  Răducan, Dan Palade, Andreea Flondor Palade, Ştefan Luigi Varga, Ştefan Călărăşanu, Ştefan Kelemen, Filip Petcu, Andreea Foanene, Delia şi Vlad Corban.

Curator: Vlad Corban.

Treehuggers

Expoziţie de fotografie

Curator: Elisabeth Ochsenfeld
Galeria fundaţiei Triade din Timişoara găduieşte începând din 15 ianuarie 2011 expoziţia de fotografie intitulată Treehuggers. Pe simezele Galeriei Jecza (Calea Martirilor, Nr. 51/45, Timișoara) vor fie expuse fotografiile alb negru a şapte plasticieni din România, Germania şi SUA.

Expoziţie spaniolă la
Muzeul Naţional Brukenthal

Arta vizuală contemporană
Reproducere, repetiţie şi revoltă sunt câteva cuvinte ce caracterizează sumar expoziţia de artă contemporană spaniolă ce va avea loc în  perioada 10 ianuarie – 7 februarie 2011, la Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu (Str. Tribunei, Nr. 6).
Deschiderea va avea loc: luni 10 ianuarie, 2011, ora 17.00.
Curator: Javier Martin-Jimenez.
Artişti participanţi: DEMOCRACIA, JAVIER ARCE, EL CARTEL, FERNANDO GARCÍA, NOAZ, PSJM, ENRIQUE RADIGALES, DANIEL SILVO, AZUCENA VIEITES, EDICIONES PURÉ, LALATA, LA MÁS BELLA, S.T. LIBRO OBJETO. Expoziţie face parte din Bienala Internaţională de Gravură Experimentală (IEEB4).

Apollo şi Dionisos

Expoziţie Dionisis Christofilogiannis
Perioada: 5 – 23 ianuarie 2011
Evenimentul deschide anul expoziţional 2011 la
Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
El face parte din programul Muzeului de Artă Cluj-Napoca de prezentare a creaţiei unor artişti semnificativi în spaţiul artei contemporane universale, program în cadrul căruia, în cursul anului 2010, au fost organizate expoziţiile de mare succes ale fotografilor Donata Wenders (Germania) şi Korniss Peter (Ungaria), a pictorilor Kovacs Lehel (Ungaria) şi Robert Bosisio (Italia) şi a expoziţiei de artă contemporană din Polonia.
Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 5 ianuarie 2011, orele 18.00 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
Dionisis Christofilogiannis
s-a născut în Grecia şi a studiat la universitaţile Sheffield Halam şi Strathclyde Glasgow din Marea Britanie. A obţinut masteratul în pictură la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi pregăteşte un doctorat la aceeaşi universitate. Din anul 1999 participă la numeroase expoziţii de grup sau realizează expoziţii personale în China, Cuba, Germania, Grecia, Italia, Japonia Marea Britanie, Statele Unite, Turcia şi România. A fost distins cu numeroase premii printre care Belle Arte (2004), Hydra, Premiul Naţional Athens Voice (2005) în Grecia şi Kentaurus Awards în Germania (2007).
Lucrările sale, picturi de mari dimensiuni, video instalaţii, sugerează legături între cultură şi natură exprimate în dualitatea mitologică a lui Apollo şi Dionisos. Ele oferă o perspectiva solitară, lirică, a contemporaneităţii şi, de asemenea, a mitologiei greceşti, ca o entitate infinită şi personificată, ca moralitate şi psihologie. Lucrările explorează astfel ceea ce exprimăm noi cultural atunci când folosim cuvântul „zei” şi modul în care o idee atât de generală se concentrează în acţiuni şi particularităţi specifice. Acestea capătă expresia unor figuri masculine moderne, redate printr-o paletă compusă din gri, sepia, nisipiu şi tonuri pale, ce tind mai degrabă să camufleze formele. Prin uniformitate si aspectul striat al lucrărilor se sugerează o psihologie ascunsă dincolo de frumuseţea exterioară a peisajelor şi portretelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s