Cataloagele AF

„Trecerea omului prin lume este efemeră. Unii dintre noi o părăsesc fără a lăsa urme. Alţii încercă să surprindă ceva, o frântură, din clipa unei realităţi, în dorinţa de a o împărtăşi şi altora.
Ca iubitori de artă și fotografie, dar și a poveștilor de fotograf, în luna ianuarie 2014, la inițiativa artiștilor plastici Grigore Roibu, Andrei Rosetti și Iulian Solda a luat ființă Atelierul de fotografie, pe scurt AF.

Atunci când am început, organizam întâlnirile AF pentru a cunoaște noi prieteni, cu aceleași pasiuni ca și ale noastre. Demersul era conceput ca un „joc” cu imaginea, pentru a-i determina pe participanți să-și formeze deprinderi pe care să le transmită, apoi, cunoscuților lor”.

La 3 ani de funcționare am reușit să edităm catalogul „Întâlniri în Atelierul de fotografie”, publicație pe care o puteți descărca, în format PDF, gratuit, de aici:

2015 Catalog I AAFH 3 ani

Încetul cu încetul AF a devenit un nume, asemenea unui brand, ce a ajuns să fie cunoscut la nivel local dar și național. După multă muncă, în organizarea nenumăratelor expoziții de grup și personale, a taberelor, colocviilor, cursurilor și concursurilor, ca dorință de a intra în dialog cu fotografii activi din regiune, întâlnirile noastre lunare au dus la formarea unei asociații profesioniste – Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH), prima asociație profesională care și-a propus definirea profiturilor unor artiști fotografi care scot în evidență specificitatea locală. După 5 ani de activitate am reușit realizarea unei publicații care prezintă cele 26 de întâlniri sub formă de colocviu, cu fotografi invitați, dar și principalele evenimente expoziționale. 

Catalogul „5 ani în Atelierul de fotografie” îl puteți descărca, în format PDF, gratuit, de aici:

2018 Catalog II AAFH 5 ani

La dimensiunea timpului 10 ani pot părea mulți sau puțini. Am trăit clipele acestor ani fără să bănuim cu ce intensitatea emoțională ne vor rămâne în memorie.

Cei care au înființat, în anul 2018, AAFH, prima asociație profesională care promovează artiștii fotografi hunedoreni, sunt din rândul lectorilor „AF” sau a fotografilor ce au participat activ în cadrul expozițiilor noastre. 

Între coperțile catalogului aniversar rememorăm, păstrăm și transmitem cronologic momentele celui mai important eveniment fotografic din județul Hunedoara, Salonul de artă fotografică „ÎnSEMNE fotografice”. Fotografiile expuse, timp de un deceniu, completează patrimoniul cultural-artistic, scoțând în evidență, dintr-o lume cu tendințe estetice globalizate, specificitatea locală. De-a lungul celor 10 ediții au participat cei mai importanți fotografi hunedoreni stabiliți în țară și în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Patrimoniul de imagini existent este o colecție ce însumează 488 de fotografii de la 171 de autori.
Dacă valoarea operelor și saloanelor noastre merită apreciate, ca un reper pentru arta fotografică, timpul își va spune cuvântul…
 
Publicația „10 ani, Salonul de artă fotografică hunedoreană, ÎnSEMNE fotografice„, o puteți descărca, în format PDF, gratuit, de aici:
 
 
Cele trei publicații, sub forma unei colecții, realizate în același format editorial, prezentă activitatea de un deceniu, ca parte integrantă a unui demers coerent din cronica patrimoniului ce definește arta fotografică hunedoreană.
Mulțumim participanților, colaboratorilor, organizatorilor și publicului care ne-a susținut în tot acest timp!
 
Grigore Roibu
președinte AAFH