Din lumea artelor

Alchimia fotografiei lui Ian Ruhter

Silver & Light

 De ce nu va dispărea fotografia clasică? Este o întrebare pe care mulţi fotografi şi-au pus-o în era aparatelor digitale. Dacă în urma cu câteva decenii o fotografie reprezenta un eveniment, astăzi varietatea aparatelor digitale a transformat fotografia în dorinţă de a descoperi şi surprinde imagini inedite şi, chiar, în necesitate. Viteza de procesare, control, vizualizare, stocare şi transmitere a imaginii la distanţă este superioară în cazul fotografiei digitale. Şi, cu toate acestea, răspunsul la întrebare dacă fotogrtafia clasică va dispărea este categoric nu. Fotografia clasică nu va dispărea deoarece asemenea multor arte tradiţionale fotografia umedă are multe de spus în construirea expresivă a unei imagini.

Ian Ruhter este unul dintre fotografii care explorează lumina şi procesul de creaţie, asemenea unui alchimist, oferind o nouă perspectivă asupra imaginii şi potenţialului pe care aceasta o are în organizarea elementelor grafice. Proiectul său intitulat „Silver & Light” a făcut senzaţie pe internet. Ian Ruhter crează imagini imense pe plăci de metal folosind o cameră obscură obţinută prin ataşarea unui obiectiv pe un camion. Rezultatele sunt spectaculoase.

Pictura abstract expresionistă a
Aelitei Andre

Aelita Andre, copilul fenomen al culorii, în vârstă de patru ani, deschide o expoziţie personală la New York.

Lucrările din expoziţie sunt pline de energie artistică şi un vesel simţ de explorare, fiind produsul capacităţii creatoare a unui copil de patru ani. Fetiţa minune se numeşte Aelita Andre şi a expus, în ciuda vârstei, în toată lumea, apărând în presa internaţională şi în programele de televiziune din Statele Unite şi Australia.
Arta Aelitei are o mare puterea vizuală, autenticitatea fiind asemănătoare primitivismului plastic. Tablourile sunt realizate fără nici o constrângere, fără o formulă stabilită, ea folosind numeroase instrumente – de la pensule la spatule şi degete – pentru a experimenta o varietate de materiale: frunze, crenguţe, foiţă de aur sau jucării, prin care dă tridimensionalitate suportului plastic.

Ambii părinţi ai Aelitei sunt artişti de profesie, aşa încât culorile şi hârtia i-au fost la îndemână din abundenţă, atunci când a început să exploreze lumea din jur. Ca oricărui copil, i-a plăcut să se exprime prin culoare încă de la o vârstă fragedă, însă ochii experimentaţi ai părinţilor au remarcat că era ceva unic în legătură cu lucrările ei, care nu semănau cu mâzgăliturile obişnuite ale copiilor.

Mama fetiţei i-a prezentat lucrările curatorului unei expoziţii la care lua parte, fără a-i spune vârsta Aelitei. Acesta a fost atât de impresionat, încât a intenţionat să le includă într-o expoziţie cu artişti profesionişti, chiar şi după ce a aflat identitatea Aelitei. De atunci, Aelita Andre a câştigat prestigiu în toată lumea, iar lucrările ei se află în colecţii din Europa, Asia şi Australia.
„Copilul fenomen al culorii” este prima expoziţie personală a Aelitei Andre în New York, aceasta fiind deschisă în perioada 4 iunie – 25 iunie 2011.
Sursa: Artdaily
Vizitaţi Site-ul oficial Aelita Andre.

Tolerantia

Un film de scurt metraj animat de Ivan Ramadan.

Tolerantia este primul film 3D de animaţie produs în Bosnia şi Herţegovina (2008). După întrebarea pusă de Eisenstein istoriei, parcursul metafizic al oamenirii este o parabolă arătând în ce mocirlă s-a înfundat. Concepția filosofică a lui Eisenstein pleacă de la Hegel: reflectarea lucrurilor în conștiință dă naștere unor sisteme dialectice de gândire. Tot astfel reflectarea dă naștere artei. Un filmuleţ de 6 minute cu un mesaj profund, nominalizat pentru cel mai bun film europen, de scurt metraj, de către Academia Europenă de Film.

Metamorfozele lui Victor Molev

Victor Molev s-a născut în Nizhniy Novgorod (Rusia), în anul 1955. A absolvit facultatea de arhitectură în anul 1976 şi a lucrat ca arhitect şi pictor scenograf. În anul 1990, Victor a emigrat în Israel unde a fost membru al Asociaţiei de artişti şi sculptori de aici, activitatea lui plastică desfăşurându-se în domeniul picturii şi graficii. A participat la numeroase expoziţii (personale şi de grup), în Rusia, Israel şi Europa. Lucrările lui pot fi găsite în colecţii private din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada şi Israel. În august 2006 s-a mutat în Canada. Acum, el trăieşte în Richmond Hill, Ontario.

Relaxaţi-vă un moment cu portretele lui Victor Molev.

Drama unei familii

din cel de-Al Doilea Război Mondial

Animaţie cu nisip

Kseniya Simonova (Ксенія Симонова), născută pe data de 22 aprilie 1985, în Ucraina, este o tânără artistă care construieşte animaţii cu ajutorul nisipului. Ea a început să deseneze cu nisip după ce afacerea ei s-a prăbuşit din cauza crizei financiare în anul 2008. Tânăra şi frumoasa performeră este câştigătoarea competiţiei Ucraina’s Got Talent (Tinere talente din Ucraina) şi a devenit un fenomen pe YouTube, prin intermediul poveştilor ei animate cu nisip.

Ea a reuşit să ilustreze istoria Ucrainei din anii 1945. Experimentul durează 8 minute şi prin simboluri emoţionează spectatorii până la lacrimi. Sugestiile animate cu nisip, din povestea ei, vorbesc despre dramele poporului ucrainian afectat de cel de-Al Doilea Război Mondial.
Simonova a câştigat aproximativ 125.000 de dolari pentru acest spectacol. Filmuleţul de pe YouTube are peste 16 milioane de vizitatori.

Două mâini talentate, mii de fire de nisip şi un geam proiectat pe un ecran este „recuzita” acţiunii care a stors lacrimile spectatorilor în memoria celor căzuţi pe front. Cine nu are răbdare să vadă finalul filmuleţului, pierde esenţa acţiunii ce a reuşit să înduioşeze şi să stârnească admiraţie; sentiment pe care l-am avut şi cu suguranţă o să îl aveţi şi voi.

Artă şi acţiune

David Garibaldi (născut în 1982 la Los Angeles, California) este un pictor american de performance. Specialitatea lui este sa este Rhythm & Hue, aţiune în care el creează rapid portrete sau tablouri ale unor muzicieni celebri.

În iulie 2006, el a fost invitat la Rock & Roll Hall of Fame şi Muzeul în Cleveland Ohio, unde a pictat portretul lui Mick Jagger. În pauza unui joc de baschet, în noiembrie 2007, Garibaldi l-a pictat pe Carlos Santana. În data de 11 aprilie 2009, el a venit la Club 700 unde a realizat un portret al lui Isus (vezi video), iar pe 29 iulie 2010 a pictat primul său autoportret, în timpul unui spectacol umanitar.

Sculptura spaţiului public

Situat lângă Aspen Drive în Loveland, Colorado, Benson Sculpture Garden a oferit un cadru frumos şi unic în aer liber pentru prezentarea unor sculpturi, în cadrul grădinilor de vară ale parcului, încă din anul 1985. Consiliul de Artă găzduieşte renumite lucrări în fiecare an. În prezent, există 131 de piese de sculptură expuse permanent. Evenimentul este organizat maiestuos pe fundalul Munţilor Stâncoşi şi atrage mii de iubitori de artă şi colecţionari din întreaga lume.


Pictura care întrece fotografia

Un pictor iranian, Iman Maleki este considerat cel mai bun reprezentant al Realismului din lume. Născut în anul 1976, în Teheran, la vârsta de 15 ani el devine ucenicul lui Morteza Katauzian, pe care, în opinia multora, l-a depăşit.

Picturile lui Iman Maleki pot concura cu imaginile realizate de aparatele de fotografiat digitale de 10 MP.


Povestea unui autist

A desenat Roma după o scurtă plimbare cu elicopterul

Există oameni care au reuşit să îşi depăşească condiţia de autist şi să creeze lucruri extraordinare. Autismul este considerat ca fiind una dintre cele mai severe tulburări neuropsihice, deoarece afectează deopotrivă abilităţile mintale, emoţionale şi de comunicare. Datorită faptului că au o imagine de ansamblu extraordinar de dezvoltată şi că fac conexiuni rapide, autiştii pot fi adevărate genii.

În vârstă de 36 de ani, artistul autist Stephen Wiltshire are propria galerie de artă permanentă în Londra Royal Opera Arcade, Pall Mall. Supranumit „camera vie de filmat”, Stephen Wiltshire are capacitatea de a desena panorame doar din amintiri.
El a rămas orfan de tată la vârsta de 3 ani, când a şi fost diagnosticat cu autism. Wiltshire nu a vorbit până la 5 ani. Mama sa l-a trimis la Queensmill School din Londra, o şcoală specială unde i-a fost descoperit talentul la desen. Desena, în special, peisaje imaginare şi maşini. În ianuarie 2006, artistul a fost numit de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţia lui în artă. În acelaşi an, încurajat de sora sa, Annette, Stephen şi-a deschis propria galerie de artă – Royal Opera Arcade.

Stephen Wiltshire a desenat Roma în 3 zile, doar din amintiri, după o plimbare de numai 45 de minute cu elicopterul deasupra oraşului. Panorama Romei este atât de exactă încât în desen se disting toate coloanele celebrului Panteon.  După un drum asemănător, de 20 minute, Stephen şi-a petrecut o săptamână desenând priveliştea Hong Kong-ului. El a ajuns la un palmares, desenând 20 oraşe, cum ar fi de exemplu: Frankfurt, Madrid, Dubai, Ierusalim, Londra sau New York, toate realizate din memorie.

Arta lui Wiltshire este foarte cunoscută, el fiind chiar subiectul unei cărţi a lui Oliver Sacks.

Lasă un comentariu