Lumea lui Ion B.

Filmul unui destin

Grigore Roibu

La a 38-a ediţie a Premiilor Emmy International,
de la New York,
filmul Lumea văzută de Ion B. a câştigat
la cea mai importantă categorie – Arts Programming.

Lumea văzută de Ion B. este primul documentar original HBO din Europa Centrală care a fost nominalizat la cele mai importante premii de televiziune din lume, precum şi singurul care a concurat în acest an la un premiu Emmy International. Documentarul în regia lui Alexander Nanau a avut premiera în România anul trecut, pe data de 17 decembrie şi a fost până acum selecţionat în peste 30 de festivaluri.

Dar cine este Ion B.? Ion Bârlădeanu, în vârstă de 62 de ani, este un om al străzii, care doarme la capătul ghenei unui bloc din Bucureşti. În ceea ce numeşte „locuinţa mea”, el adună obiecte pe care le consideră de valoare, cum ar fi ziare şi reviste, lucruri de care oamenii se despart fără regrete. Începând cu anii ’60, Ion crează o serie de colaje politice şi desene, care au stat departe de ochii orcărui privitor, timp de câteva decenii. Ion Bârlădeanu a fost descoperit în anul 2007, dar a devenit cunoscut anul trecut, după încrederea acordată de Dan Popescu, care a organizat prima expoziţie cu operele artistului străzii, la galeria H’Art. Expoziţia îi aduce celebritatea internaţională şi îl aşeză alături de marii creatori ai genului precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann sau Andy Warhol. În anul 2009, Ion B. expune la Londra, alături de Andy Warhol şi Marcel Duchamp, iar anul acesta, artistul a fost prezentat într-o expoziţie personală, la Paris, intitulată Realpolitik, colajele lui fiind admirate de actriţa Angelina Jolie.

Creaţiile lui Ion B. nu sunt consecinţa unei estetici inovatoare, ci ele se înscriu, fără ca autorul să fie conştient de acest lucru, artelor experimentale ale anilor ’60, care dacă ar fi circulat într-un mediu underground, în perioada comunistă, l-ar fi transformat pe autor în unul dintre marii disidenţi. Viziunea caricaturală îndreptată împotriva regimului Ceauşescu ne relevă un om, care prin intermediul unui „joc”, cu ajutorul colajului sau „filmelor lui”, cum le numeşte Ion B, înţelegea partea întunecată a regimului în care trăia, motiv pentru care a preferat să se sustragă responsabilităţii sociale şi să trăiască la periferia acesteia, loc de unde cu greu putea fi condamnat pentru viziunea sa.
Artistul nu mai câştigă, în momentul actual, nici un ban de pe urma operelor sale, pentru că i-a cedat toate drepturile lui Dan Popescu.

Titlul, precum şi tematica filmului, aparent, nu sunt un motiv pentru a face audienţă cu acest documentar. În momentul când HBO a difuzat filmul în premieră, anul trecut, nu am apăsat butonul de la telecomandă pentru a schimba postul din două motive: nu era altceva mai convigător pe alt post de televiziune şi fiind un film românesc curiozitatea m-a determinat să mă uit la o producţie ce aparţine tinerei generaţii de regizori români.

În momentul când primele scene filmate de Alexander Nanau se derulează, eşti introdus într-o lume undergraund, cu un personaj care porneşte din societatea de jos şi urcă pe scara ierarhică. Ion Bârlădeanu este unul dintre puţinii reprezentanţi români ai curentului Pop-art.
Filmul documentar este o savuroasă pagină de viaţă, cu momentele amuzante, dar şi amare, momente care constituie biografia unui om care a trăit în mizerie şi a ajuns să fie apreciat la nivel mondial. Atunci când îţi vine să plângi, Ion te face să râzi, iar atunci când crezi că totul e bine, personajul încearcă parcă să se întoarcă din nou la viaţa străzii, cu care este obişnuit. Într-un final povestea dă o undă de speranţă: uite că se poate… în România nu e totul pierdut.

Plecând de la afirmaţia lui Joseph Beuys „oricine poate fi artist”, documentarul prezintă un destin fericit al unui vagabond din Bucureşti. Însă, sunt sigur, regizorul filmului nu a dorit şi nici nu doreşte prin intermediul poveştii sale să facă o invitaţie, celor care nu au nimic de spus, în spaţiul galeriilor de artă. Şi, din păcate, acest spaţiu este invadat de tot mai mulţi amatori care caută prin intermediul artei să facă o nouă afacere.

Un comentariu la “Lumea lui Ion B.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s