„Transhumaţa”


Dragoş Lumpan şi Gaetan Rousselet

Expoziţie de fotografie
Perioada: 8 februarie 2012 – 31 martie 2012.
Vernisaj şi conferinţă: 8 februarie 2012 (conferinţa de la ora 18.00 la 19.00 şi vernisaj de la ora 19.30 la 21.00).
Galeria Rue de l’Exposition din Paris organizează, începând din luna februarie, o expoziție dedicată unui obicei milenar, o tradiție în pericol de extincție, în contextual global industrial și modern.

Ce o mai face Mioriţa şi baciul ei tras prin inel ? A fi baci – iată o meserie milenară, acum pe cale de dispariţie în Europa occidentală. În România există încă oieri şi transhumanţa. Un român şi un belgian, fotografi pasionaţi de analiza naturii umane, au documentat stânele româneşti şi tradiţia transhumanţei în România de azi.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dragoș Lumpan și Gaetan Rousselet realizează câte un proiect propriu, documentare ce vor avea fără îndoială valoare de arhivă, referitoare la ciobanii care practică încă transhumanța. Dragoș Lumpan este un fotograf român care a urmărit timp de 5 ani ciobanii în călătoriile lor, mergând pe urmele transhumanţei în Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Turcia şi România. Fotografiile sale evocă atmosfera întâlnită într-o manieră cvasi-picturală, pe care o pune în legătură cu starea de spirit a păstorilor și sugerează în stil poetic comuniunea cu natura, aspect complet necunoscut citadinilor.
Gaetan Rousselet privește obiceiul din perspectivă antropologică, observând timp de doi ani microcomosul pastoral al Maramureșului. Rezultatul vorbeşte despre importanța alegerilor culturale specifice: practicile sociale și religioase tradiţionale, în opoziţie cu uniformizarea europeană.

Conferinţa „Transhumanţa, o tradiţie milenară, azi”
Anne-Marie Brisebarre, etnolog, Directoare de cercetare (CNRS – Laboratorul de analiză socială Paris) Alexandru Ofrim, antropolog, conferenţiar doctor Gaëtan Rousselet, etnograf şi fotograf .
SURSA: ICR
Citiţi şi Dragoş Lumpan pe urmele ultimilor nomazi şi Dragoş Lumpan – Ultima transhumanţă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s