Brâncuşi faţă în faţă cu Serra


Expoziţie Constantin Brâncuşi şi Richard Serra,
în premieră în Elveţia

Fundaţia Beyeler dedică marea expoziţie de vară creaţiei a doi sculptori majori ai secolului al XX-lea, Constantin Brâncuşi (1876-1957) şi Richard Serra (născut în 1939).

Între 22 mai şi 21 august 2011 are loc o expoziţia prezentată de Fundaţia Beyeler din Riehen (cantonul Basel-Stadt, Elveţia), expoziţie care reuneşte în jur de 40 de opere semnate de Constantin Brâncuşi, precum şi 10 sculpturi realizate din carton/hârtie de sculptorul contemporan american Richard Serra.
Este pentru prima dată când o retrospectivă a sculpturilor lui Brâncuşi este prezentată în Elveţia. Fundaţia Beyeler îşi propune să realizeze un dialog între operele celor doi artişti, pornind de la faptul recunoscut de sculptorul american că orientarea sa artistică a fost determinată de întâlnirea cu opera lui Brâncuşi.
Constantin Brâncuşi, care s-a instalat definitiv la Paris în anul 1904, poate fi considerat drept fondatorul sculpturii abstracte, iar americanul Serra a redefinit sfera de influenţă a sculpturii prin operele sale din oţel care integrează direct spectatorul. Richard Serra este un sculptor minimalist şi artist video american cunoscut pentru lucrările realizate din foi metalice de mari dimensiuni şi pentru faptul că a fost implicat în mişcarea Process art (Arta ca proces), curent în cadrul căruia arta este văzută ca proces creativ şi demers experimental şi nu ca fiind un produs final, concretizat printr-un obiect a cărui valoare poate fi măsurată.

Creaţia acestor doi pionieri ai sculpturii europene şi americane acoperă în total o durată de peste un secol, în care sculptura modernă s-a dezvoltat intens. Din opera lui Brâncuşi sunt expuse 40 de sculpturi relevante, repartizate în mai multe grupe tematice, între care Sărutul, Principesa X, Adam şi Eva, lucrări din ciclurile Muza adormită, Cap de copil şi seria Pasărea Măiastră. De asemenea, vor fi prezentate douăzeci de fotografii originale, care ilustrează viziunea artistică pe care Brâncuşi o avea despre propria operă. Din creaţia lui Richard Serra vor fi expuse zece opere plastice reprezentative, precum şi o nouă serie de lucrări pe hârtie.
Fundaţia Beyeler
, înfiinţată în anul 1997 de către soţii Hildy şi Ernst Beyeler, este considerată una dintre cele mai populare din Elveţia, ea având aproximativ 300 000 de vizitatori, în cadrul celor trei expoziţii temporare organizate pe parcursul unui an, printre ele numărându-se şi cea consacrată operelor lui Constantin Brâncuşi & Richard Serra. Muzeul Beyeler cuprinde expoziţii permanente, în care prezintă, printre altele, opere semnate de Paul Cézanne, Claude Monet, Pablo Picasso, Vincent van Gogh ş.a. În colecţia permanentă a muzeului Beyeler se află sculptura „Pasarea” („L’Oiseau”) al lui Constantin Brâncuşi.
SURSA: Fondation Beyeler

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s