Artiştii bienalei transmit un mesaj politic


Bienala de la Veneţia, 2011

În timp ce mai mulţi şefi de stat sunt pe lista invitaţilor

Bienala de la Veneţia, din acest an, a invitat ieri, în avanpremieră, o serie de critici, curatori, galerişti, colecţionari şi presa pentru a conduce expoziţiile din Giardini, Arsenale şi din jurul oraşului, aşteptându-se să atragă o parte din figurile politice ale lumii. Potrivit Il Gazzettino, ziarul local de la Veneţia, în cadrul pavilioanelor expoziţionale ar urma să vină Shimon Peres, preşedintele Israelului, Cristina Fernandez Kirchner, preşedintele Argentinei, şi alţi şefi de stat din Australia, Azerbaidjan, Muntenegru şi Georgia. Ei vor putea vedea, în Giardini, cel puţin, o serie de pavilioane ale unor ţări, cum ar fi de exemplu Polonia, Egipt, Israel, Danemarca şi SUA, care prezintă artişti ce promovează o artă  orientată politic.

Una dintre instalaţiile impresionante din Giardini este un tanc enorm, răsturnat, creat de duo-ul Allora şi Calzadilla în Pavilionul SUA. Periodic motorul este pornit şi un „atlet” rulează pe o banda de alergat, amplasată în partea de sus a şenilelor tancului.
În alte pavilioane, cum ar fi de exemplu Marea Britanie, Grecia, Elveţia, Belgia, Suedia şi Spania, intenţiile politice ale artiştilor sunt, de asemenea, clare. Pavilionul grecesc, constă într-o lagună mare de apă, traversat de o pasarelă îngustă. „Grecia este într-o poziţie foarte proastă. Această sculptură al lui Diohandi, dă o lumină de speranţă”, potrivit curatorului Maria Marangou. În cadrul declaraţiei de presă, Maria Marangou merge mai departe spunând: „Instalaţia reflectă starea politică actuală a Europei şi a lumii în general. Lucrarea este, în acelaşi timp, un comentariu cu privire la experienţa Greciei contemporane de recesiune economică şi tutela FMI.
Comisarul Pavilionului belgian, artistul Luc Tuymans, a organizat un „display” de lucrări, „un drept la foileton”, ce are la bază lucrările artistului Angel Vergara, inspirate de cele şapte păcate mortale. Tuymans a declarat: „Această instalaţie este o declaraţie simbolică despre divizarea celor două comunităţi artistice din Belgia. Acest gest este unul simbolic”. Ambele comunităţi, atât cea franceză, cât şi cea flamandă sunt prezente alternativ în expoziţie.
Pentru prima dată, Polonia a selectat un artist care nu este de origine poloneză, ci este israelian, Yael Bartana. El prezintă 3 filme Mary Koszmary, 2007; Mur i Wieza, 2009 şi Zamach, 2011, care se concentreză pe un scenariu fictiv al Mişcării evreiești renascentiste, o organizaţie creată de Bartana, care solicită întoarcerea a 3,3 milioane de evrei în Polonia. „Evreii de azi nu sunt aceiaşi oameni care au fost expulzaţi din Europa. Europenii de azi nu sunt aceiaşi oameni, responsabili pentru această purificare etnică. Acesta este un moment bun pentru a ne uni din nou, pentru a schimba Europa şi Israelul, în vederea unei mai bune cooperări”, a spus artistul.

În Pavilionul egiptean, Ahmed Basiony a fost până la revoltele din acest an din Orientul Mijlociu, întotdeauna selectat de către Ministerul Culturii. Ahmed Basiony (1978 – 2011) era un proeminent tânăr artist multimedia şi muzician, care a fost împuşcat mortal de forţele de securitate, în data de 28 ianuarie, în a treia zi de proteste. Expoziţia prezentată de curatorul independent Shady Noshokaty îmbină una dintre ultimele lucrări importante al lui Basiony – 30 Days of Running în Space – cu imagini de pe străzile din Cairo, din primele zile de proteste, fotografii realizate de către artist în ultimele trei zile ale vieţii sale.
Expoziţia din Pavilionul danez, intitulată „Discursul materiei”, explorează sensurile de liberă exprimare şi libertatea presei. Optsprezece artişti, inclusiv Taryn Simon, Crumb Robert şi Dali Zhang, au lucrări de performance şi intermedia, care demonstrează o parte din complexitatea problemelor din societatea contemporană; lucrarea lui Simon include o imagine reconstruită, care surprinde momentul când o tânără fată din Irak, de 14 ani, este violată şi apoi ucisă de către soldaţii americani. „Libertatea de exprimare este unul dintre aspectele cheie în dezbaterea politică actuală, nu doar în Danemarca, ci în întreaga lumeAm avut de-a face cu Google, Wikileaks, Patriot Act în Marea Britanie, noile legi mass-media în Ungaria … care, de multe ori, sunt împotriva Luminilor ”, a declarat Katerina Gregos, curator al pavilionului danez.
SURSA: theartnewspaper.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s