Bienala de la Veneţia


Bienala de la Veneţia este de mai bine de un secol una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din lume. Încă de la înfiinţare, în 1895, a fost în avangarda  noilor tendinţe artistice, organizând evenimente internaţionale în artele contemporane.

Publicul din toate colţirile lumii este atras tot mai mult de  Festivalul Internaţional de Film, expoziţiile de Artă Contemporană, Expoziţia Internaţională de Arhitectură, Festivalul de Muzică Contemporană sau cel de Teatru şi, mai nou, Festivalul de Dans Contemporan.
Înfiinţată în anul 1895, Bienala de astăzi are o prezenţă de peste 370 de mii de vizitatori la expoziţia de artă.
Istoria Bienalei de la Veneţia datează din 1895, când a fost organizată prima Expoziţie Internaţională de Artă. Începând cu  anii 1930 s-au născut noi manifestări artistice cum ar fi: Muzica, Teatrul şi Filmul (Festivalul de Film de la Veneţia din 1932 a fost primul festival de film organizat vreodată). În anul 1980 a avut loc primul Festival Internaţional de Arhitectură.

Tema celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, care se va desfaşura între 4 iunie şi 27 noiembrie 2011, este „ILLUMInations”.
Bienala reprezintă cel mai important forum pentru cunoaştere şi iluminare a noilor tendinţe în artele vizuale. Astfel, titlul celei de-a 54-a ediţii a Bienalei, «ILLUMInations», reflectă tocmai importanţa acestor tendinţe într-o lume globalizată”, a declarat curatoarea ediţiei din acest an Bice Curiger. „Termenul nations (naţiuni), din titlu, se referă în mod simbolic la recentele evenimente de pe scena internatională a artelor vizuale, unde se formează grupuri de artişti reprezentând o mare diversitate de activităţi şi tendinţe locale. Sunt adepta ideii unei bienale cu pavilioane naţionale, întrucât reprezintă pentru artişti o ocazie exceptională de dialog”, a afirmat Bice Curiger.
Mai multe despre naţiunile participante, pavilioanele naţionale, artişti, curatori şi teme alese aici.

Curatoarea ediţiei din 2011 a Bienalei de Artă de la Veneţia, Bice Curiger este istoric şi critic de artă şi curator al muzeului de artă contemporană Zurich Kunsthaus, din 1993. În anul 1984, ea a fondat prestigioasa revistă de artă „Parkett”, unde este redactor-şef.

În perioada inaugurării Bienalei de la Veneţia reţeaua ATLANTIS va prezenta expoziţia ATLANTIS ’11 şi o serie de prezentări şi dezbateri, toate concentrându-se pe tema „Puterea şi arta contemporană. Reţeaua ATLANTIS întruneşte şapte oraşe europene de la Berlin până la Erevan, ce vor fi conectate prin intermediul schimburilor culturale şi cooperării între şapte instituţii ce activează în domeniul artei contemporane.

Evenimentul ATLANTIS ’11 face parte din proiectul Heico – Patrimoniu, Identitate şi Comunicare în Practicile Artei Contemporane Europene, care urmăreşte promovarea reflecţiei culturale a identităţii în ţările implicate în parteneriat. Colaborarea în cadrul reţelei Atlantis presupune o serie de ateliere de lucru şi conferinţe, găzduite de ţările participante, precum şi prin intermediul schimbului de artişti în cadrul programelor de rezidenţă la Plovdiv (Bulgaria), Erevan (Armenia), Tbilisi (Georgia), Bratislava (Republica Slovacă ) şi Chişinău (Republica Moldova).
Între 1 şi 5 iunie, expoziţia organizată de reţeaua ATLANTIS ’11 în cadrul proiectului Heico la Collegio Armeno Moorat-Raphael, Palazzo Zenobio, va funcţiona ca o platformă pentru dezbateri şi prezentări ale proiectelor originare din aceste ţări. În calitate de partener al reţelei ATLANTIS, Centrul KSAK va prezenta:

Proiectul „MISSING LINK” de „SOLD OUT!”(Adel Idris (MD) şi Denis Bartenev (MD)). Grupul artistic „SOLD OUT!”(creat special pentru această misiune) va efectua o cercetare prin care va chestiona modelul de reprezentare prin documentarea şi investigarea unor studii de caz: Pavilioanele Naţionale a Georgiei, Armeniei, Moldovei, Germaniei şi Slovaciei, la ediţia a 54-a a Bienalei de la Veneţia.
O serie de postere de Igor Scerbina şi proiectul T-shirt de Tatiana Fiodorova create pentru a sprijini vizual campania publică, iniţiată de către o serie de ONG-uri din sectorul cultural independent, ca răspuns la procesul lipsit de transparenţă şi expertiză în selecţia participanţilor pentru Pavilionul Moldovei manifestat de autorităţile din Moldova. Urmăriţi campania pe site-ul Centrului KSAK: www.art.md

„MallDova” – un film documentar (de Denis Bartenev, Tatiana Fiodorova, Vadim Ţigănaş, Vladimir Us), produs în cadrul proiectului “RO-MD/Moldova în două scenarii” în 2008.
Secţiunea Centrului KSAK este curatoriată de Ștefan Rusu.
În cadrul evenimentelor desfăşurate la Veneţia Centrul KSAK vă invita să vă alăturaţi discuţiilor cu titlul „Geografia Imaginaţiei”, din 3 iunie, cu Defne Ayas, curator, PERFORMA, New York/Shanghai, co-directorul Arthub Asia, Shanghai, China, care va prezenta „Premisele curatoriale şi procesul de Blind Date ” şi Davide Quadrio, Italia, fondator şi co-director al Arthub Asia, Shanghai/Bangkok, care va vorbi despre „Crearea noului drum de mătase. Examinarea colonizării culturale contemporane din Europa până în Asia.”
Centrul [KSA:K] este o instituţie independentă, non-profit, înregistrată în 2000. Strategia Centrului este axată pe promovarea formelor culturale şi practicilor artistice care reflectă dinamica transformărilor sociale, politice şi economice a societăţii. Centrul susţine activităţi de advocacy în promovarea politicilor culturale adecvate, definirea şi consolidarea poziţiei artistului şi a practicilor artei contemporane în societate.
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Acest comunicat de presă reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine. HBs Brandenburg este coordonatorul proiectului Heico.
Pagina web a proiectului HEICO

Urmăriţi desfăşurarea proiectului pe pagina FB

Fotograful Michele Bressan, născut în 1980, stabilit din anul 1994 la Bucureşti, a fost selecţionat printre artiştii câştigători înscrişi în proiectul „Bienala de la Veneţia: Pavilionul Italia”. Seria de fotografii reunite sub numele „passato prossimo” prezintă jurnalul vizual al unui străin care, cu timpul, s-a adaptat, devenind un insider. Imaginile au fost realizate la Bucureşti în perioada 2007-2010 şi prezintă momente din viaţa cotidiană, un peisaj în continuă schimbare.
SURSA: La Biennale.org, Modernism.ro.

Citiţi pe aceeaşi temă:
Scurtă plimbare virtuală prin pavilioanele bienalei

Artiştii bienalei transmit un mesaj politic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s