Colegiul Naţional Decebal
Noul an şcolar debutează, la Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, printr-o amplă activitate cultural-artistică. Astfel, în incinta acestei unităţi etalon a învăţământului hunedorean au loc 3 expoziţii de fotografie, care ne desprind din iureşul activităţilor cotidiene şi permit intrarea într-un univers aparte.
Expoziţia colectivă de artă fotografică „Mănăstirea”, expusă în Foaierul Teatrului de Artă cu ocazia desfăşurării evenimentelor „Zilele Icoanei” la Deva, în luna aprilie 2012, poate fi vizionată acum în Galeria Paraclisului „Sfântul Stelian” – un spaţiu preţios de expoziţii, aflat în subsolul Colegiului Naţional „Decebal”. Valorificând imagini ale universului mănăstiresc ortodox, fotografiile încântă vizual şi sufleteşte atât prin surprinderea unui cadru natural deosebit, cât mai ales prin acea călătorie în spiritual pe care o propun.
Expozanţii, ieromonahul Pantelimon Şuşnea, preotul Ioan Gânscă, Cătălin Mătăsaru, Horea Preja şi Ştefan Daniel Bocşe, invită artistic, prin aceste fotografii, la accesul spre puritate, spre înălţare spirituală, spre comuniune cu sacrul.
În „Sala Nouă”, Andrei Rosetti şi Grigore Roibu continuă studiul în imagine ce relevă viaţa monahală în firescul, exotismul şi profunzimea ei. Imaginile de la Muntele Athos sau de la Mănăstirea Oaşa, din preajma unor biserici din satele noastre, se cer privite în primul rând cu sufletul, fiind o pledoarie pentru a păşi pe calea spre mântuire. Părintele Teofil Părăian le-ar fi numit, simplu şi generic, imagini cotidiene din „Tinda Raiului”…
Oana Vedinaş, absolventă a Colegiului Naţional „Decebal”, promoţia 2012, revine cu una din temele care o pasionează, un subiect cu rezonanţe etnografice, cel care evocă restaurator viaţa ţăranului român autentic. Expoziţia de fotografie intitulată sugestiv „Satul românesc – valenţe temporale” „vorbeşte” de la sine, prin imagini expresive, despre universul rural văzut ca un adevărat „axis mundi” al spaţiului mioritic, de care omul, ca fiinţă modernă, nu s-a rupt definitiv. Este unul dintre motivele pentru care omul actual apelează la tradiţie, pentru a-şi întregi conturul de fiinţă completă, întoarsă către sine însăşi. Tânăra artistă a vorbit despre munca ei în faţa profesorilor de limbă şi literatură română participanţi la Consfătuirile Judeţene care au avut loc în Sala de Festivităţi a Colegiului, reiterând parcă metafora blagiană conform căreia „Veşnicia s-a născut la sat”. În prezentarea expoziţiei, doamna profesoară Nicoleta Nicula a subliniat faptul că fotografiile artistei Oana Vedinaş sunt un imbatabil argument că satul românesc este o prezenţă vie, înaintaşul nostru fără nume, care trăieşte tacit în interiorul fiecăruia dintre noi.
Directorul Colegiului Naţional „Decebal”, domnul Florin Ilieş afirmă crezul său conform căruia „educaţia raţională susţinută la clasă prin efortul dascălului, trebuie completată de o educaţie spirituală prin concursul artelor. Educaţie prin imagine, prin muzică, prin emoţie artistică în genere”.