KRoma


Salonul Artelor din  Baia Mare
12-21 septembrie 2012.

Consiliul Judeţean Maramureş, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, vă invită miercuri, 12 septembrie, orele 13.00 la vernisajul expoziţiei de pictură a grupului „KRoma”, care va avea loc în Salonul Artelor (b-dul Independenţei nr. 4b) Baia Mare.
Expun: Marek Batorski, Cristian Ruţă-Fulger, Alina Szczepanek, Serge Vasilendiuc, Lech Wolski.

Ideea înfiinţării unui grup de artişti-colegi, cunoscuţi, prieteni mă frământa de mai multă vreme. Intenţia a fost de a reuni în jurul său persoane apropiate, cordiale cu care mă întâlneam, conversam, cu care călătoream, discutam despre artă, cu care m-am împrietenit. Ale căror concepţii şi viziuni asupra artei să-mi fie apropiate. Apropierea este esenţială în relaţiile interumane, este constructivă, creatoare. Cu atât mai mult, dacă foloseşti acelaşi limbaj, cel al ochiului (formei) şi al sufletului (culorii). Dacă simţi la fel.
Iniţial au fost discuţiile despre artă, uneori înflăcărate, cu mai vârstnicul decât mine Lech Wolski, pe înserate, la un pahar de vin roşu în sudul Italiei. Pe Marek Batorski l-am cunoscut la început, curând după stabilirea mea la Cracovia. Ne-a apropiat jazz-ul. Apoi l-am cunoscut prin ceea ce creează ca plastician, ca muzician. L-am cunoscut ca om. Reflectam totodată asupra înfiinţării împreună a unui grup artistic. M-am gândit şi asupra originilor mele. Nu cu mult timp în urmă, am aflat că la Cracovia s-au stabilit doi artişti-compatrioţi: Cristian Ruţă-Fulger şi Alina Szczepanek, nume anterior Şomândroiu. Împreună cu Cristian am realizat o expoziţie comună în urmă cu doi ani. Lucrările Alinei le văzusem într-o expoziţie personală cu puţin timp înainte. Lech şi Marek, Cristian şi Alina, şi eu care îi cunoşteam pe ei toţi… M-am gândit: ce ar fi dacă am forma un grup? Astfel a fost schiţat conceptul, care a dat contur viitorului grup. Am vorbit cu fiecare în parte, invitându-i să se alăture iniţiativei. Prin urmare din ideea întemeierii unui grup cracovian s-a ajuns la înfiinţarea unui grup internaţional; polono-român. L-am numit, nu fără motiv, „KRoma”.

De ce KRoma? „KRoma” e o denumire, o deviză. Este un acronim ce derivă din Cracovia [pol. Kraków] şi România. Grupul s-a constituit la Cracovia din artişti polonezi şi din artişti români stabiliţi în Polonia. Ce simbolizează? Expresia KRoma provine de la grecescul χρωμα [khroma] şi înseamnă culoare. KRoma este un grup de persoane pe care în ciuda deosebirilor de viziune existenţială, de educaţie, de tradiţie şi frontiere, în pofida diferenţelor de vârstă şi origine îi leagă pasiunea comună de a se exprima. Cu ajutorul raţiunii şi al inimii. Ochiului şi sufletului. Formei şi culorii. Fiecare dintre noi e diferit, are personalitatea sa, caracterul său specific. Suntem cinci individualităţi, iar aceste trăsături nu ne dezbină, ci ne completează. Fiecare dintre noi, ca şi creator este postmodernist, în sensul larg al cuvântului. Nu ne sunt străine înţelesurile sale. Şi acest lucru ne uneşte. Aşadar KRoma înseamnă postmodernism. KRoma e pâinea noastră cotidiană cu un strop de vin roşu. E catalizatorul ideilor. Liantul nostru. Datorită acestui fapt ne-am cunoscut, existăm, creăm şi expunem cu numele „KRoma”.

În diferite culturi şi tradiţii acest cuvânt are diverse semnificaţii. În limbile slave, cel mai frecvent, înseamnă călcâi de pâine, de exemplu în limba sorabă înseamnă contur, limită. Însă în contextul expoziţiei noastre înseamnă creaţie. Pentru noi „KRoma” reprezintă o deviză, un simbol, semnifică culoare, ochi şi suflet, postmodernism, înseamnă creaţia noastră… KRoma înseamnă KRoma. Cine în acestea se resimte, acela ca noi simte. Prin urmare este unul dintre noi, …deci suntem KRoma. (Serge Vasilendiuc, Cracovia, 27 ianuarie 2011)

Marek Batorski
Născut în 1967 în loc. Szczebrzeszyn (Polonia). Pictor, grafician, interpret de jazz. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Polonia, pedagog, doctor la Institutul de Artă al Universităţii Pedagogice din Cracovia. Ultimele expoziţii individuale: Galeria UAPP „Pryzmat” – Cracovia; „Casa Cracoviană” – Nürnberg; „Centrul Cultural Polonez” – München; BWA – Rzeszów; BWA – Olkusz; Galeria „Dwór Karwacjanów i Gładyszów” – Gorlice; Galeria „ZET” – Olomouc, BWA – Zakopane.

Cristian RuţăFulger
Născut în 1979 la Cluj-Napoca. Artist plastic, pictor, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, secţia Artă Murală. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Interjudeţeană Cluj – Bistriţa. A luat parte la numeroase expoziţii individuale şi de grup, atât în străinătate cât şi în ţară.

Alina Szczepanek (Şomândroiu)
Născută în 1980 la Piteşti. Absolventă a Liceului de Artă din Piteşti şi a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, secţia Pictură, diplomă la clasa profesorilor Ştefan Câlţia şi Marin Gherasim. Încă din timpul studiilor şi în special după absolvire a participat la numeroase expoziţii individuale şi de grup, printre care la: Galeriile Teatrului Naţional din Bucureşti, Galeria „Nova”, Muzeul Etnografic şi Galeria „Galeria”. De cinci ani locuieşte în Cracovia, unde munceşte şi continuă să creeze.

Serge Vasilendiuc
Născut în 1972 la Bălţi. Artist plastic, fotograf, călător neostenit. Absolvent al Colegiului de Arte Plastice din Chişinău şi al Academiei de Arte din Iaşi. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Polonia, Filiala din Cracovia şi al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Interjudeţeană Cluj – Bistriţa. Fost curator al Muzeului Naţional de Artă Cluj, pedagog, doctor la Institutul de Artă al Universităţii Pedagogice din Cracovia. De la jumătatea anilor nouăzeci întreţine legături strânse cu Polonia, iar în 2002 s-a stabilit în Cracovia. Fondator al grupului „KRoma”.

Lech Wolski
M-am născut în Cracovia în epoca indimenticabilului optimism. În capitală (Varşovia) tocmai a fost finalizat Palatul Culturii, iar în Nowa Huta cu cântec şi alai se ridicau străzile oraşului nou. La Academia de Arte Frumoase ne întâmpinau profesorii plini de entuziasm, care mi-au înmânat diploma în pictură la sfârşitul minunaţilor ani şaptezeci. După absolvirea facultăţii am început să pictez peisaje, însă din cauza vremii ploioase de la noi, care îmi perturba munca, am devenit atras de regiunea mediteraneană, unde agenţiile de turism garantează vreme bună pentru 360 de zile pe an. În aceste împrejurări l-am cunoscut pe Serge, cu care discutam mult despre fructe, vin şi desigur despre artă. Datorită lui am ajuns să cunosc ceilalţi membri ai grupului nostru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s