Preţ record pentru o fotografie


O fotografie făcută în România
s-a vândut cu 43.750 de dolari

Fotografia a fost făcută de celebrul artist ceh Joseph Koudelka, în anul 1968. Deși inițial fusese estimată la cel mult 22.000 de dolari, opera s-a vândut mult mai bine, la o licitație organizată la New York.

Joseph Koudelka este unul dintre fotografii de bază ai celebrei agenţii Magnum. În România, artistul a venit pentru prima oară în 1968 şi a fotografiat comunităţile de romi. Fotografiile au apărut în albumul intitulat „Gypsies” („Ţigani”), care compilează câte puţin din viaţa romilor care trăiesc în Europa de Est.

Koudelka este născut în 1938 la Moravia în Cehia. Inginer de profesie se orientează în anul 1967 către artă fotografică. În 1968 devine cunoscut prin albumul său de fotografii ce înfăţişează invazia ruşilor la Praga.

Joseph Koudelka, România 1968

Joseph Koudelka - Gypsies (Foto: www.americansuburbx.com)Koudelka a revenit în România şi în 1994, pentru a surprinde schimbările de după Revoluţia, iar ultima vizită a avut loc în 2005, când s-a gândit la un proiect care să compare viaţa ţiganilor de după 2000 cu cea pe care a surprins-o în 1968.
SURSA: EVZ.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s