Arta din România în atenţia curatorilor occidentali


Text de Daniela Niculete
Sursa imaginilor: Revista Arta, Nr.16-17, anul IV, foto: Noima.

1.  ARTA_Nr.16_17_2016_front cover

Începând cu acest an 2016, sculptorul Constantin Brâncuşi este sărbătorit oficial pe data de 19 februarie (140 de ani de la naştere), iar Ziua Brâncuşi este declarată sărbătoare naţională. Cu această ocazie conştientizăm anual puterea creativă şi spiritul artistic de care nu ducem lipsă în România.

NOIMA_Bringing Light_Performance_Friday Exit_ViennaConfirmarea se pare ca vine şi din partea curatorului şi istoricului de artă vienez Denise Parizek directoarea galeriei Schleifmühlgasse 12-14 care scrie trei articole, în noul număr tipări tal revistei ARTA, despre artiştii și galeriile de artă contemporană din România care îşi fac tot mai des simţită prezenţa pe scena artei occidentale.
Articolele remarcă numele pictorului Adrian Ghenie şi a grupului NOIMA format din pictorii Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Cosmin Frunteş, Dan Gherman. Iar galeriile româneşti care au participat la târgul de artă contemporană din Viena în 2015 sunt prezentate într-un articol separat.

NOIMA_One Step Beyond ExhibitionGaleriile care i-au atras atenţia curatoarei Denise Parizek sunt: Galeria Baril din Cluj, Ivan Gallery din Bucureşti, Jecza Gallery din Timişoara, Plan B din Cluj și Berlin, Galeria Anca Poteraşu din Bucureşti, 418 Gallery din Bucureşti.
Cele trei articole ne confirmă din nou că artiştii enumeraţi mai sus, cu expoziţii realizate la cel mai ridicat nivel, şi galeriile din România prezente la târgul Vienna Contemporary au succes şi o poziţionare tot mai bună în lumea actuală a artei internaţionale.

Lasă un comentariu