Vara dă starul recordurilor de autor


Comunicat de presă

_MG_2770Seara Licitației de Vară Duplex București-Cluj a deschis sezonul licitațiilor de vară într-un ritm alert, stabilind un standard înalt de adjudecări spectaculoase și promițând o vară a artei cel puțin la fel de surprinzătoare. Însă, dincolo de rezultatele bune, surpriza serii a constat în numărul mare de iubitori de artă clujeni (aprox. 300) care au acceptat provocarea de a participa la prima licitație de artă de asemenea anvergură din orașul lor și care au făcut concurență bucureștenilor (aprox. 350), mereu receptivi la astfel de evenimente. Astfel, cu un total de aproape 600.000 euro și cu o rată de adjudecare de 83%, Licitația de Vară înregim duplex a arătat pasiunea pentru arta a românilor din cele două punct ecardinale cultural importante.

Cea mai spectaculoasă adjudecare din această seară și cea mai aplaudată de altfel a fost cea a operei „Scrisoare (Soția artistului)” de Traian Bilțiu-Dancuș, achiziționată la valoarea de 7.500 euro, de 8 ori mai mult decât prețul de pornire, stabilind astfel un record de autor. Impresionant a fost și noul record obținut de marele artist Samuel Mützner cu opera „În grădină la Beaucaire” adjudecată pentru 47.500 euro. Un alt record de autor a fost și cel al lui Nicolae Brana pentru opera „La culesul recoltei” (4.500 euro).

_MG_2957La capitolul artă europeană, care se pare că atrage tot mai mult iubitorii de artă conaționali, semnificative au fost adjudecările lui Henri Matisse, cu litografia „Nud în fotoliu” (4.000 euro), și Lucien Levy-Dhurmer, pentru tabloul” În camera de joacă” (5.000 euro). Fără a fi un fapt neașteptat, publicul a fost încântat de „Rinocerul cosmic” al lui Dalí pentru care a oferit 8.500 euro, peste dublul prețului de pornire.

Vedeta licitației a fost totuși rezervată artei românești prin opera semnată de Nicolae Tonitza, „Tătăroaică în cerdac”, care a fost adjudecată pentru 65.000 euro. Opera a făcut parte din secțiunea de Tezaur a licitației, care a atras cele mai multe și mai valoroase adjudecări, ajungând la un total de 244.000 euro.
Printre preferații publicului din ambele săli și pentru care s-a dus o luptă perseverentă a paletelor de licitare între Cluj și București într-o competiție artistic în premieră s-au aflat: Gheorghe Petrașcu („Case la Morlaix”, 35.000 euro), Alexandru Ciucurencu („Natură statică cu flori și vioară”, 17.000 euro), Rudolf Negely („Bărci pe Coasta Dalmației”, 4.250 euro), Camil Ressu („Intimitate”,12.000 euro), Mina Byck Wepper („Calea Griviței”, 6.000 euro), Corneliu Baba („Studiu pentru Rege Nebun I”, 2.750 euro), Harry Gutman („Natură statică cu vase și fructe”, 1.800 euro) etc.

Seara de 10 iunie a demonstrat că dragostea și piața de artă trăiesc la fel de intens în inima Ardealului ca în capitala României și este încă o dovadă că acestea, în ciuda perioadei de austeritate economică, continuă să se dezvolte.

_MG_2714Următoarele evenimente organizate de Artmark în luna iunie sunt dedicate cultivării și aprofundării unor pasiuni sofisticate. Astfel, începând cu 13 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racoviță o expoziție complexă și inedită formată din loturile Licitației „Vechi Maeștri ai picturii românești” – un omagiu adus picturii naționale, ale Licitației de Cinegetică și Echitație – special creată pentru pasionații de sporturi nobile, ale Licitației de Avangardă și Expresionism – o incursiune în lumea ideilorși cele ale Licitației de Mobilier de Birou și Instrumente de Scris de Colecție. Primele două licitații vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele două pe 25 iunie, toate licitațiile fiind organizate la Athéené Palace Hilton București.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s