Dan Pierşinaru – Mutaţie


Spațiul de artă contemporană Aiurart
27 noiembrie 2013 – 14 ianuarie 2014
Vernisaj: miercuri, 27 noiembrie 2013, ora 19.00.

Curatoare: Olivia Nițiș
Dan Piersinaru - MutatieArtistul Dan Pierșinaru revine cu o expoziție personală de fotografie în spațiul de artă contemporană Aiurart, între 27 noiembrie și 14 ianuarie 2014.

În proiectul Mutație Dan Pierșinaru optează pentru un discurs auster al cărui focus este procesul de uitare în care contactul cu imaginea are loc în direcția asumării unei categorii niciodată fixe, relevând o realitate nu doar subiectivă și selectivă, ci mai ales instabilă. Entuziasmul unei trăiri sau panica unui moment înregistrate în imagini intră într-un process de estompare, mecanism de autoapărare al creierului care astfel poate asimila noi experiențe și trăiri. Amintirea unui moment, a unei fețe, a unui obiect se modifică, intră într-un soi de mutație a neclarității înlesnind în același timp și trecerea către altceva.
Mutația lui Dan Pierșinaru este o ”afecțiune” umană la care ne aliniem cu toții, chiar și devoratorii de imagine, cu atât mai mult cu cât imaginea produsă la un moment dat, odată consumată si arhivată este iremediabil înlocuită, atât de emițător, cât și de receptor. Fragilitatea memoriei despre care vorbește fotografia lui Dan Pierșinaru este cea care obligă la efortul de conservare personală și colectivă. Instalația de fotografie este concepută pentru a ne îngloba în baza de date a unei minți care a înregistrat imagini, stări, momente și care reconstituie un traseu tocmai prin abstractizarea produsă de uitare.
Short sau long term memory loss, amnezia nu fac parte din circuitul conceptual și tehnologic pe care ni-l propune artistul pe care nu îl interesează uitarea ca fenomen clinic, deși acesta rămâne conectat la psihologia imaginii, din perspectiva procesului firesc de schimbare activ la nivelul meomoriei umane în funcție de datele biologice cognitive specifice, mediu, vârstă și context. Dan Pierșinaru construiește un mediu în care imaginea se află în stadiu intermediar, cumva dislocată și „dis-temporală”. E o imagine suspendată supusă unei mutații spre abstractizare sau estompare completă, spre nimicul altceva și nu în ultimul rând spre cu totul altceva.
Expoziția Mutație este un exercițiu de reflectare a limitelor memoriei la nivelul receptării imaginii și prilej de reflecție asupra acestor limite, niciodată aceleași, mereu altele.
Olivia Nițiș – curator

Proiecte precum Culturescapes (2007, Basel, Elveția), Essay About Preservation (2006, București) sau Be There (2004, Huesca, Spania) au confirmat statutul acestuia de artist multimedia, unde fotografia, instalația, video-ul și desenul sunt îmbinate pentru a contura stări complexe. Folosindu-se de aceste unelte, el compune instalaţii în care motivul identităţii se combină cu teme ca starea de tranziţie în timp a unui loc sau personaj uman, compoziții și stări generate de accidente, mişcări şi sentimente spontane, conturarea stărilor de incertitudine, anonimatul şi efemerul din jurul său.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s