Petru Ilie Birău – Artă, istorie și tradiție din România


Galeria Ianza-Art din Marktrodach (Kleinvichtach 17, Germania)
Vernisaj: marți, 21 martie 2017, ora 17. 30
Curator: Cristian-Sergiu Ianza

Expoziția va consta din picturi și fotografii artistice ale artistului, cât și costume populare  momârlănești. Evenimentul, fiind sigur unul inedit pentru germanii din nordul Bavariei, în cunoașterea artei, culturii și tradițiilor din România.

Petru Ilie Birău s-a născut în 1966 la Cimpa, jud. Hunedoara. Absolvent al Universității ,,Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative. Master în pictură la Universitatea de Vest din Timișoara. Doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Târgu-Jiu. Începând cu anul 1993 a avut mai multe expoziții personale în România și Franța.

Comunitatea momârlanilor, sursa de inspirație a artistului, dăinuiește pe dealurile și munții Văii Jiului din vremuri străvechi. Denumirea provine din termenul maghiar ,,maradvany” care înseamnă rămășiță sau rămașii. (Adică dacii rămași, aproape neschimbați din timpul lui Decebal. Vestimentația lor este asemănătoare cu a celor de pe basorelieful Columnei lui Traian din Roma). Momârlanii au câteva obiceiuri unice în spațiul românesc, pe care Petru Ilie Birău le prezintă cu acribie în lucrările sale.

Cristian-Sergiu Ianza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s