Alexandru Ţipoia și George Tzipoia – Destine Artistice


Galeria Romană
24 mai – 19 iunie 2016

TzipoiaVă invităm cu drag în data de 24 mai 2016, de la ora 19.00, la Galeria Romană, la deschiderea expoziţiei aniversare „Destine Artistice, Ţipoia și Tzipoia”, în care lucrările lui Alexandru Ţipoia vor fi expuse alături de cele ale fiului său, George Tzipoia.

Evenimentul va fi prezentat de Sever Voinescu, redactor şef al  revistei  Dilema Veche.

Această expoziţie este dedicată memoriei lui Alexandru Ţipoia şi a operei sale de excepţie, și este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Alexandru Ţipoia (1914-1993) este unul dintre cei mai importanţi artişti români ai generaţiei  sale.  Artist-pictor complex, exhaustiv,  având o atracţie specială pentru desen,  a făcut de asemenea sculptură, gravură, tapiserie, broderie, restaurare de pictură murală în biserici monumente istorice, frescă religioasă, ceramică, mozaic, artă decorativă.
Ion Frunzetti, în 1946, în cronica sa plastică din Lumea, făcând referinţă la expoziţia pictorului de la Atheneul Român, o caracterizează drept:  „interesantă experienţă constructivistă, care scapă etichetărilor de conveninent…Pusă pe compartimentare  geometrică a formei,  pe segmentare grafică, lucidă, intelectuală, pictura sa e o inginerie interesantă, supusă unui fond temperamental care captivează…Departe de a fi ajuns la o formulă, pe care să o considere reţetă universală, confecţionând  la infinit după indicaţiile ei, Ţipoia preferă să păstreze fiecărui tablou caracterul de experienţă.”

George Tzipoia este fiul pictorului Alexandru Ţipoia, născut la 6 mai  1945, în Bucureşti. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice din 1967, la clasa profesorului Traian Brădean. Are numeroase participări la numeroase expoziţii colective şi o serie de expoziţii pesonale la Geneva.  Este autor şi editor al primului album monografic Alexandru Ţipoia (apărut în Elveţia şi Franţa), precum şi al volumelor Centenar Alexandru Ţipoia şi Muzica în Arta lui Alexandru Ţipoia, editat de Institutul Cultural Român.
(Monica Andronic)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s