Cosmin Someșan: Fotografia începe de la o idee și ilustrează o închipuire


02Cosmin Somesan AF15Astăzi, 27 octombrie 2015, în cadrul celei de-a XV-a ediții AF, alături de fotograful Cosmin Someșan, am descoperit importanța prelucrării imaginii prin intermediul programelor computerizate.06Cosmin Somesan AF15În artă nu există reguli, sau acestea există pentru ca o dată cunoscute să fie încălcate. Fotografia digitală a creat o cultură a postproducției. Trebuie să te folosești de orice mijloc ai la dispoziție pentru a-ți transmite gândurile și transpune ideile prin intermediul unei imagini.

01Cosmin Somesan AF1503Cosmin Somesan AF15„În cadrul Atelierului de fotografie am vorbit despre tehnici de prelucrare a fotografiei, despre manipularea fotografică ca metodă ce presupune o transformare dură, extremă, dusă la maxim a imaginii. Din imaginea inițială nu rămâne nimic. Sunt folosite porțiuni, culori sau bucățele de imagine care asamblate devin o compoziție ce ilustrează o închipuire, un gând sau o idee”, spune Cosmin Someșan.

04Cosmin Somesan AF15Fotografia conceptuală începe de la o idee și se dezvoltă, ca proces, încercând să tindă spre imaginea perfectă, studiată până la cel mai mic detaliu. Computerul devine un partener în prelucrarea imaginilor. Programele de editare ajută ca o poză oarecare să devină o fotografie artistică. Gama de activități de editare și postproducție este uriașă. Fotografia devine, astfel, un mod de gândire, o impresie, o stare care este transmisă celorlați. „Imaginea este rezultatul unei idei care evoluează, o formă de cunoaștre ce se dezvoltă spre o zona a creației artistice pe care ți-o dorești. Aici nu vorbesc despre fotografia de eveniment, despre instantaneu. În acest proces conceptual nimeni nu te grăbește și poți să te manifești așa cum îți dorești, având o libertate deplină”, completează Cosmin Someșan.

Fotografiile create cu ajutorul programelor computerizate devin explorări creative care comunică idei, imagini ce explorează conștientul și subconștientul. Manipularea imaginilor, în scopul obținerii unor efecte speciale, necesită, însă, un mare efort.

05Cosmin Somesan AF15„Atelierul de fotografie este o întâlnire interesantă având drept scop însușirea limbajului fotografic ca domeniu al artelor vizuale. Oamenii care au participat în această seară sunt interesați de zona artistică a fotografiei. I-am speriat, puțin, cu această idee de a se apuca de fotografia conceptuală, dar am convingerea că o parte dintre cei ce au asistat la acest curs se vor apuca de acest gen de construcție a imaginii, metodă care, sper, a devenit o provocare, sigura ei limitare fiind aprecierea vizuală”, conchide Cosmin Someșan.

A consemnat Grigore Roibu

Ultima ediție AF din acest an, din luna noiembrie, va fi rezervată prezentării de proiecte / portofolii. Ediția din 2014  a fost una extrem de plăcută, reușită și utilă. Pentru a face un program, așteptăm propunerile voastre în acest sens.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s