Șoc și groază în expoziție!


Octav Băncilă - Leda și Lebăda

Octav Băncilă – Leda și Lebăda

  • Oare unde era CNA-ul pe vremea pictorilor români de sfârșit de secol XIX?
  • Ce valoare au rețelele de socialzare de genul Facebook sau Instagram care șterg  filmele si pozele unor expoziții de artă, care conțin nuduri?
  • Ce fel de artist era marele Octav Băncilă dacă printr-o lucrare de dimensiuni mari ca „Leda și lebăda” a ales să amintească un dezgustător act de zoofilie din mitologia greacă?
  • Cum poate accepta lumea bună a secolului XXI scandalosul melanj dintre artă și pornografie?
Octav Băncilă - De la izvor

Octav Băncilă – De la izvor

Ni se spune că opera pornește de la o binecunoscută legendă din mitologia greacă. Conform acesteia Zeus, îndrăgostit de Leda, fiica regelui Thestius și soția regelui Spartei Tyndareus, alege să se transforme în lebădă pentru a o cuceri, ceea ce și reușește. Rezultatul relației extraconjugale (îngrozitor) ar fi fost Elena, care ulterior va deveni acea Elenă a Troiei. Firesc, rezultatul nu putea fi decât tragic! Șocant nu este atât vizualul, cât expunerea publică într-o țară în care lipsesc cu desăvârșire cursurile de educație sexuală pentru formarea corespunzătoare și principială a unei noi generații. Această așa-zisă operă este evaluată la 4.500 – 6.500 euro.

Corneliu Brudașcu - Cavaler

Corneliu Brudașcu – Cavaler

Sexul inter-specii pare a fi un subiect care atrage artiști și nu numai. „Apus” de Sabin Bălașa (estimare: 4.000 – 6.000 euro) și „Cavaler” de Corneliu Brudașcu (estimare: 2.500 – 3.500 euro) sunt alte două exemple în care relațiile periculos de apropiate dintre oameni și animale au o finalitate erotică. În aceste două cazuri, nu intervine vreo altă legendă, ci doar imaginația crudă a unor artiști. Șocantă este ușurința cu care astfel de subiecte imorale trect drept artă.

O tentă erotică asupra naționalismul poate fi surpinsă și  în cazul operei „De la izvor” de Octav Băncilă (estimare: 4.000 – 6.000 euro), realizate în 1906. Gestul jucăuș și aparent ingenuu al celor două fete ni se spune că ar simboliza dorința ardentă a tuturor românilor din Regat de a se contopi cu Ardealul.  Fals! Băncilă propune de fapt o imagine senzuală.

Sabin Bălașa - Apus

Sabin Bălașa – Apus

Expoziția poate fi vizitată până marți, 16 iunie, iar Licitația de Vară va avea loc miercuri, 17 iunie, la Athénée Palace Hilton, ora 19:30.

Textul de mai sus este un pamflet, conținând fragmente din frământările unui postac, bine plătit, care nu-și folosește priciperea și erudiția numai în denigrările politice sau sociale, ci și în cele culturale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s