Ediția a XIII-a Atelierul de fotografie, care intră într-o scurtă vacanță până în luna septembrie, a fost una specială, avându-l invitat pe Ieromonahul Pantelimon de la mănăstirea Oașa.
În fața unui numeros public a avut loc vernisajul expoziției de fotografii compuse pe format panoramic, expoziție ce poate fi vizitată în Paraclisul Sfântul Stelian până la sfârșitul anului școlar (19 iunie 2015). Cu această ocazie am pus în dezbatere proiectul fotografic în urma căruia a luat naștere albumul „Mănăstirea Oașa – Între cer și pământ”.
Discuțiile s-au mutat, apoi, în Sala Studio unde tema întâlnirii a fost: „Imaginea – putere, frumusețe, magie”. Proiecția filmului „Pe palmele lui Dumnezeu”, film realizat de părintele Pantelimon, a prezentat mănăstirea ca un model de comunitate în care tinerii vin pentru a se identifica, pentru a lega prietenii și pentru a participa la numeroasele tabere organizate la Oașa și Găbud în timpul anului.
Viața omului este o taină. Ea nu poate fi exprimată prin date descriptive, de ordin științific. În aceste condiții apelăm la limbajul poetic. Jurnalul fotografic, început de părintele Pantelimon pentru a documenta viața de la mănăstire s-a transformat, pe parcurs, într-un limbaj poetic care comunică prin intermediul fotografiei artistice. „Totul a început din neputința de a vorbi despre anumite lucruri. Eram neputincios în a exprima taina vieții mele și a celor din jurul meu. Așa mi-am îmbunătățit limbajul fotografic, în dorința de a exprima ceva…” , spune părintele Pantelimon.
Arta trebuie să înnobileze viața. Frumosul trebuie să aducă un plus de viață, însă definirea frumosului este un concept dificil. Între experiența estetică și cea religioasă există asemănare prin faptul că ambele au atitudine contemplativă. Arta a devenit un scop nobil. Apropierea de biserică l-a făcut pe părintele Pantelimon să descopere universul icoanei ca limbaj în care ochiul nu mai percepe obiectele ci lumina reflectată de acestea. „În icoană imaginea nu doar înnobilează omul, ci îl și vindecă pe om. Icoana este o rugăciune în imagine”, completează părintele Pantelimon.
Imaginea poate devia dinspre frumos spre plăcere. În acest caz imaginea activează centrii instinctuali și, atunci, confundăm plăcerea cu frumosul. „Pentru a crea senzații tari te îndrepți spre simțuri, simțuri care, însă, ajung să te posede. În icoană frumosul nu seduce, el lasă posibilitatea unui dialog”, adaugă părintele Pantelimon.
Arta modernă, care ia naștere o dată cu Impresionismul, caută să exteriorizeze stări sufletești. Fotografia a eliberat pictura de funcțiile realiste și figurative, arătând că arta nu a urmărit reproducerea naturii, ci a căutat transfigurarea plastică a realului.
Apariția fotografiei a obligat pictura să se redefinescă ca domeniu al artelor. În perioada clasică pictura era o fotografie pe pânză. De multe ori pictorii foloseau tehnici fotografice, cum ar fi, de exemplu, camera obscură. Apariția fotografiei a forțat pictura să-și pună întrebări. Atunci pictură s-a îndreptat spre semnificație, culoare și simbol. „Fotografia a pus în valoare icoana ca imagine înțeleaptă pentru că ea nu-și propune să transpună lucrurile realist, ci o lume transfigurată”, precizează părintele Pantelimon.
„Imaginea este cel mai puternic limbaj de comunicare. Imaginea, în ziua de azi, este folosită ca o armă, o armă care poate lovi suflete. În acest atelier am încercat să învățăm despre responsabilitatea pe care o avem în crearea imaginilor. Este o responsabilitate asemănătoare cu cea pe care o avem în folosirea cuvântului. Imaginea, la fel ca și cuvântul, poate să tămăduiască, poate să lecuiască, dar, la fel de bine ea poate să devină un par, o armă care zdrobește și rănește. Despre aceste lucruri am încercat să vorbesc tinerilor prezenți aici. Am atras atenția despre această funcție foarte importantă a imaginii ca limbaj, imaginea care este mai mult decât informație, ea este o energie, har sau lipsă de har pe care îl comunică.
Atelierul de fotografie s-a desfășurat într-o atmosferă foarte degajată, o atmosferă de deschidere sufletească, fără să se simtă nici un fel de împotrivire sau reținere în dialogul purtat cu cei care am fost împreună”, conchide părintele Pantelimon.
A consemnat Grigore Roibu.
Mai multe imagini de la AF 13 pe https://www.facebook.com/media/set/?set=a.353793411496373.1073741887.163419813867068&type=1