Vasile Cătărău – Sfere Angulare


Galeriile Minerva
13 – 25 mai 2015

Afi+Ö Sfere angulareExpoziția „Sfere Angulare” a artistului Vasile Cătărău se deschide miercuri, 13 mai 2015, orele 19.00 în Galeria Minerva a Casei Minerva din Cluj, str. Napoca nr. 16 (etajul I, respectiv demisol). Expoziția va fi vernisată de conf. univ. dr. Marius Georgescu, de la Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca și  Pușcașu Vincentziu, student la Istoria artei a Universității Babeș Bolyai Cluj Napoca.

Vasile Catarau2Căutarea și descoperirea lumii ca materialitate și idee, contrarii și sinteză, dualism și monism devin doar câteva din elementele definitorii ale tânărului artist Vasile Cătărău.Grecii au descompus principiul cosmosului în armonia elementelor (apă, aer, pământ, foc) și au ridicat forma la rangul de simbol și explicație a lumii.
Între cele cinci poliedre platonice rezonează armonii subtile, structuri ale sensibilității care îl inspiră pe artist: icosaedrul, octaedrul, cubul și piramida alături de dodecaedru, unitate a întregului Cosmos, capătă o neașteptată materializare în faptul că sunt alcătuite din sfere.
Sfere angulare, titlul expoziției lui Vasile Cătărău este autocontradictoriu, dar generos atunci când termenul este transpus plastic.
Cum să numești altfel o sinteză imposibilă, așa cum este cea dintre materie și spirit? Cum să înțelegi altfel spiritul care face corp comun cu viața formând o unitate primordială și organică, o monadă a iubirii?
Ceramistul caută să ne arate prin contrastul dintre alb și negru, întuneric și lumină, sferic și angular că ”dualitatea este imperfectă”, că în fond ”Lumea e un singur zeu”, cum spune Timaios.
Socotesc că prin magie și grație tânărul meșter expune astăzi o parte din sufletul său aflat în tainică armonie cu acela al privitorilor. (Iulian Grigoriu)

Vasile Catarau 1Vasile Cătărău s-a născut pe data de 1 ianuarie 1993 la Galați. Este absolvent, în 2012, al Facultătății de Design și Artă Decorativă, Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca, specializarea Ceramică-Sticlă. Participă, începând din 2013, la expoziții de grup, an în care primește și distincția „The young artist award” la Cluj International Ceramics Biennale, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s