Patrimoniu refuzat de Minister


Comunicat de presă

Cula Greceanu

Cula Greceanu

Artmark Historical Estate,divizia Artmark specializată în vânzarea de monumente istorice și de artă, aduce la cunoștința publică faptul că Ministerul Culturii și-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemțiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Măldărești și Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clasate în grupa A a Patrimoniului Național.

Cula Greceanu

Cula Greceanu

Cula Greceanu de la Măldărești, clădire-simbol a istoriei românilor, este ridicată în vremea lui Mihai Viteazul și este cea mai veche cetate din România ce și-a păstrat exteriorul neschimbat după aproape jumătate de mileniu. Edificiul s-a păstrat în condiții exemplare, iar din 1956 acesta a funcționat ca muzeu. Cetatea/cula Greceanu a fost oferită statului, în cadrul procedurii de preemțiune, pentru valoarea de 400.000 euro.

Castelul Teleki din Dumbrăvioara, unul dintre cele mai fastuoase monumente lăsate moștenire peisajului ardelenesc și clădire emblematică pentru istoria nobilimii transilvănene, în stil neobaroc, a servit drept reședință familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii ale Ardealului secolelor XVIII-XIX. Odată cu naționalizarea, clădirea a fost transformată în școală, ce funcționează până astăzi. Castelul Teleki a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemțiune, pentru valoarea de 450.000 euro.

Castelul Teleki

Castelul Teleki

Cele două clădiri istorice au fost puse în vânzare la începutul acestui an de familiile de proprietari ce le-au revendicat și către care au fost finalmente retrocedate, după procese de durată.

Sub deviza „nu există viitor fără istorie”, Artmark Historical Estate activează pentru punerea în circulație și în valoare și a monumentelor uitate. Cu soluții pragmatice pentru conservarea și valorificarea castelelor și monumentelor de artă, Artmark Historical Estate își propune să recupereze și prezerve valorile autentice românești prin găsirea pentru acestea a unui proprietar care să le merite.

Castelul Teleki

Castelul Teleki

Începând cu momentul recepționării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemțiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestora în vânzare, prin licitație, concurs de oferte sau prin tranzacție privată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s