31 ianuarie – 5 februarie 2015
Gruparea Noima se întoarce în ateliere după o intensă experienţă de documentare în Viena. Au fost sesiuni de lucru – pictură, desen, fotografie în stradă – începutul unui proiect al grupării ce repune în atenţie dialogul cu câmpul vizual.
Au fost apoi întâlniri în marile muzee vieneze cu arta clasică şi modernă prezentă în patrimoniul bogat al capitalei statului austriac sau în expoziţii temporare. Velasquez, Bruegel, Vermeer, Rembrandt, Monet, Degas, Klimt, Schiele, Kokoschka, Johns, Warhol, Richter…
Au fost însă şi întâlniri cu demersuri curatoriale contemporane ample la Kunsthalle sau la Essl Museum. Noima a dialogat cu galerişti sau curatori ce au deja de ani buni colaborări cu arta contemporană din România.
Nu în ultimul rând pictorii Noimei au fost alături de susţinători ai grupării, prezenţi pentru câteva zile în Viena pentru a beneficia de o perspectivă mai aplicată asupra muzeelor, asupra înţelegerii artei contemporane, a procesului de realizare a unei picturi, de expunere şi în cele din urmă valorificare a unei lucrări de artă.
În cadrul proiectului Viena 360º, cei patru pictori şi-au propus un contact colectiv cu spaţiul de jur-împrejur, într-un timp dat. Perspectiva colectivă, dincolo de a da soluţii de exprimare a spaţiului, pune probleme de împărtăşire a experienţelor, probleme de identitate. O cheie aparte asupra unor problematici discutate în trecut de lucrările lui Jan Dibbets, Flondor şi Sigma, Klee sau Hockney.
În două şedinţe de lucru urmând anumite reguli convenite şi în altele mai puţin grevate de reguli, Noima a pus alături în vederi seriale colective, patru feluri personale de a vedea, de a suprapune, de a exprima un acelaşi spaţiu văzut de jur împrejur în acelaşi interval de timp, compus din momente succesive în care fiecare pictor se afla pe urmele confratelui său.
Au fost însă doar prime şedinţe de lucru. Proiectul Noima 360º continuă.