Rezultatele Licitației de Crăciun Artmark 2014, cu 50% mai mari decât în 2013


4

Licitația de Crăciun, de seara precedentă, este o dovadă veritabilă a răspândirii spiritului sărbătorilor de iarnă, a dorinței de a face o artă din a dărui un cadou și de a sărbători Crăciunul înconjurat de frumos. Cu o rată de adjudecare de 85% și cu un total de aproximativ 165.000 euro, atenția publicului iubitor de artă se pare că a fost acaparată de bijuterii, dar nu numai. Astfel, vedeta absolută a licitației a fost mașina lui Nicolae Ceaușescu, ce a depășit de aproape 10 ori valoarea de pornire.

37.000 euro din 43 de pași de licitare

Acesta a fost rezultatul unei înfruntări între unsprezece colecționari, care și-au dorit cu ardoare să devină proprietarii acestei bijuterii pe roți, care, acum 25 ani, aparținea dictatorului Nicolae Ceaușescu. Cu un preț de pornire extrem de accesibil de 4.000 euro, Limuzina Paykan Hillman-Hunter a suscitat chiar de la început curiozitatea colecționarilor, a publicului general și a mass-mediei, rezultatul obținut fiind încă o mărturie a interesului crescut pentru obiecte care au aparținut unor personalități marcante ale istoriei.

1Colecția de bijuterii a Marinei Dimitropoulus a fost de asemenea apreciată, aducând un total de 12.000 euro pentru cele trei piese rafinate. Secțiunea de bijuterii s-a dovedit a fi cea mai prețuită de public, rata acesteia de adjucare depășind 90%. Printre cele mai semnificative creșteri au reușit pandantivul din aur, ornamentat cu safire roze (900 euro, peste triplul prețului de pornire), inelul de aur cu citrin mare (1000 euro, de 5 ori prețul de pornire), setul Art Deco de seară din platină, decorat cu diamante şi safire (4.750 euro) sau inelul din aur alb, cu safire, diamante şi acvamarin (1.800 euro, de 5 ori prețul de pornire).

5În topul preferințelor publicului s-au aflat și obiectele religioase de colecție precum Porțile împărătești adjudecate pentru 3.900 euro, icoana Maica Domnului cu pruncul adjudecată pentru 4.000 euro, la fel și icoana cu Sfântul Părinte Nicolae adjudecată pentru 3.000 euro.

3Verdictul Licitației de Crăciun este unul de succes, respectându-se astfel tradiția construită în anii trecuți. Însă surprizele Artmark pe 2014 nu s-au încheiat, urmând miercuri, 17 decembrie, Licitația de Iarnă – ediție aniversară – la JW Marriott Grand Hotel Bucharest. Opere de prestigiu semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Corneliu Baba vor putea fi admirate până pe 16 decembrie la Artmark.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s