Simona Homorodean – Start When The Past Is Over


Solo Show / Galeria Calina
24 noiembrie 2014 – 9 ianuarie 2015

Vernisaj: Luni, 24 noiembrie 2014, ora 18.00

echipa1Simona Homorodean a studiat arta, design, multimedia și literatură la Universitatea de Vest din Timișoara. Mizând pe conceptual a ales non-conformismul, zona underground și proiectele feministe, sociale. Lucrează la Timișoara cu grupul H.arta, la Dublin, Berlin, Liverpool cu aceiași doi curatori Jota Castro și Christian Viveros-Faune. Temele sunt arta, criza, sansa, colapsul istoriei, confuzia.

Proiectul „Început când trecutul s-a terminat” din Galeria Calina se axează pe colaborarea cu Jay Thorne, artist și activist din segmentul educațional, cu un puternic atașament spiritual față de România. Jay Thorne este interesat de dificultățile sociale, emoționale, de comportament și de dezechilibru chimic din viața modernă.

Obligată ca studentă să-și formeze propria ei identitate, Simona Homorodean gândește cu o sinceritate dezarmantă timpul. Timpul uman, timpul tehnic, timpul alegoric. Diferite feluri de timp, diverse calități pentru timp. Lucrează retrasă, admițând ca îi place uneori să fie ‘quite social’. Joacă poetic pe tema căutării și a identității misterioase. Simona Homorodean are câteva teme personale: memoria, așteptarea care nu se termină niciodată, explorarea materialității mediilor alese, diversele acțiuni care curios sunt și eroice și modeste. Tandrețea reflexivă rămâne însă și în format ‘off-topic’ și un display de lucruri devine un statement radical despre imaginația umană.

Tehnic Simona Homorodean folosește o meditativă forma de atenție. Refuză și acceptă dispariția trecutului. Prezența și urmele lui ordonează evenimentele și crează coincidențele.

Secvențele vizuale din care este compusă imaginea sunt destul de minimale: natura, moralitatea, limitele din chestionarea minții, pacea, liniștea. Un sistem sofisticat, uneori în tradiție modernistă – să spui povești și în același timp să fii sceptic față de ele, alteori radical – să desenezi cu lumina pentru și despre un loc.

Legătura fizică dintre obiect și imagine propune o zona de siguranță. Elegantă, bine compusă.
Stilul este particular, laconic, intens în afara oricărei convenții.
Mediul proiectului are emoție chimică, timp stratificat și „reflection of another”.
Și ce poate fi mai reflexiv decât imaginea unui dublu?
(Liviana Dan)

Galeria Calina (Timișoara, str. 1-3 Mărășești) este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane. Galeria Calina susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s