Lavacow: contraste de culoare și viziuni


Joan Miró - Marvaillas con Variacioness Acrósticas en El Jardín de Miró 9

Joan Miró – Marvaillas con Variacioness Acrósticas en El Jardín de Miró 9

Noua licitație Lavacow, de luni, 24 noiembrie, ora 21:00, prezintă o scenă artistică est-europeană modernă, puternică și care își trăiește din plin propriile aspirații. Licitația virtuală, Comtemporary East, se diferențiază de precedentele prin numărul mare de artiști străini, 40% din opere aparținând artiștilor din Ungaria, Germania, Franța, Spania, Austria, Bulgaria și Italia. Rămânând majoritară, arta românească este reprezentată de artiști recunoscuți international, precum Mircea Cantor, Lia & Dan Perjovschi, Ion Grigorescu, Christian Paraschiv, Horia Damian, Mihai Oroveanu, Peter Jacobi, Horia Bernea.

Lia & Dan Perjovschi - The Head of Sozo Shimamoto

Lia & Dan Perjovschi – The Head of Sozo Shimamoto

O inedită lucrare, ce atrage atenția de la o primă vizualizare a loturilor, este intervenția de către Lia și Dan Perjovschi asupra imaginii capului artistului japonez Shozo Shimamoto. Una dintre puținele opere realizate împreună de către cuplul de artiști, „The Head of Shozo Shimamoto” (1988, estimare: 500 – 900 euro) face parte din proiectul renumitului artist japonez, în care acesta trimitea fotocopii ale conturului capului său și cerea artiștilor din lumea întreagă să intrevină asupra lor.

Șocantă la nivel vizual, metaforică la nivel ideatic este lucrarea „Double Heads Matches” (obiect, estimare: 3.000 – 3.500 euro) a artistului Mircea Cantor, un demn urmaș al readymade-ului pionierat de Marcel Duchamp. Obiectul face pare din proiectul mai larg din 2002 bazat pe video-ul “Double Heads Matches”, pentru care artistul s-a adresat fabricii de chibrituri din Gherla, comisionând fabricarea unei ediții de 20.000 de cutii de chibrituri cu două capete. Pentru a răspunde acestei cereri neobișnuite fabrica a fost nevoită să se întoarcă temporar la un sistem de producție manuală.

Salvador Dalí - Cecile Receives Germeuil's Letter (The Marquis de Sade Portfolio)

Salvador Dalí – Cecile Receives Germeuil’s Letter (The Marquis de Sade Portfolio)

De asemenea, licitația conține și o serie de fotografii ale unor artiști români renumiți. Peter Jacobi este prezent cu fotografia „Hommage to Brâncuşi” (estimare: 1.500 – 2.000 euro), Mihai Oroveanu – fostul director al Muzeului Național de Artă Contemporană și posesorul uneia dintre cele mai impresionante colecții de fotografii din România – cu lucrarea „Nude” (estimare: 1.500 – 2.000 euro) și Ion Grigorescu cu fotografia din 1973 a Măriucăi Iosifescu (estimare: 3.000 – 3.500 euro) – fotografii similare ale artistului au fost expuse la Berlin, precum și la târgurile de artă Frieze 2010 și Artissima 2014.

Alți artiști români importanți și foarte căutați în rândul colecționarilor, care fac parte din licitație, sunt: Corneliu Baba, Tudor Bănuş, Horia Bernea, Horia Damian, Virgil Ghinea, Sorin Ilfoveanu, Ion Minoiu, Ion Musceleanu, Beniamin Popescu, Ion Gheorghe Vrăneanţu, iar dintre străini amintim: Michaela Konrad, Dimitrov Borislav, Éva Mónika Horváth, Ladányi-Tóth Miklós.

În ceea ce privește arta străină, după cum Lavacow a obișnuit deja publicul cu o serie de lucrări accesibile ale marilor nume recunoscute internațional, sunt prezenți în licitația curentă Joan Miró cu „Marvaillas con Variacioness Acrósticas en El Jardín de Miró 9” (cromolitografie, estimare: 600 – 900 euro), Georges Braque cu „Profil à la Palette (Galerie Maeght)” (cromolitografie, estimare: 400 – 500 euro) – o versiune a acestei opere face parte din Colecția TATE – și Salvador Dalí cu „Cecile Receives Germeuil’s Letter (The Marquis de Sade Portofolio)” (cromolitografie, estimare: 900 – 1.200 euro).

Friedensreich Hundertwasser - Homo Humus come va 10 001 nights

Friedensreich Hundertwasser – Homo Humus come va 10 001 nights

Tot din rândul artiștilor de renume mondial face parte și Friedensreich Hundertwasser, recunoscut în special pentru activitatea sa de arhitect al Caselor Hundertwasser din Viena. Artistul este prezent în licitația Lavacow cu lucrarea „Homo Humus come va 10 001 nights” (estimare: 1.500 – 2.000 euro). Cu o perspectivă complet diferită, dar o viziune la fel de originală, vine și artistul moldovean Marc Verlan, cu opera „Lenin in October” (estimare: 2.500 – 3.500 euro), o imagine puternic încărcată de implicații istorice dar și aluzii la realități politice recurente.

Loturile expoziției pot fi vizionate pe site-ul lavacow.com, unde puteți lăsa oferte online în avans sau participa în licitația online live luni, 24 noiembrie, ora 21:00. Vă așteptăm să profitați de icon-urile artei universale reunite de Lavacow și să vă aventurați într-o licitație de artă remarcabilă!

Contact: Theodora Moldovan, Senior Editor, theodora@lavacow.com, tel: +40 0757 116 745

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s