Întâlnire cu Horea Preja în cadrul Atelierului de fotografie din octombrie


01AF 8Astăzi, 30 octombrie 2014, a avut loc în sala Studio din Colegiul Național Decebal cea de-a VIII-a întâlnire din cadrul Atelierului de fotografie, avându-l coordonator pe Horea Preja.

Ediția lunii octombrie, una specială, intitulată generic „Tematica în fotografie”, s-a adresat fotografilor care stăpânesc deja noțiunile de bază și tehnica fotografierii. Horea Preja ne-a arătat de ce este important pentru un fotograf alegea unui subiect în demersul său fotografic, cum îl alegem și, cum îl susținem într-o serie fotografică pentru a deveni relevant. „Am vorbit despre noțiunea de Concept în fotografie. Despre faptul că poți urmări în actul fotografic două lucruri. O fotografie poate să stea, în primul caz, într-o expoziție, așa cum sunt, de exemplu, fotografiile expuse la „ÎnSEMNE fotografice” sau, în al doilea caz, poți avea o fotografie cu un concept clar, care în cele din urmă trăiește prin explicația minimală, acel text atașat care prezintă ideea fotografiei, povestea ei. Acest concept poți să îl urmezi cale de o carte întreagă și, în acest caz, cei care privesc acele fotografii sunt introduși în povestea lucrurilor. Fotograful transmite, prin text și imagine, gândurile pe care dorește să le exprime. Cărțile pe care le-am prezentat în cadrul AF aparțin unor oameni care cred în subiectele lor, în conceptul editorial și, ca atare, au transmis și celorlați convingerea lor”, spune Horea Preja.

03AF 802AF 8Sincronizarea nu este singura calitate în realizarea fotografiilor. A face o fotografie înseamnă a realiza o imagine care trebuie să se supună legilor care guvernează o compoziție. Horea Preja ne-a dezvăluit, cu această ocazie, o parte dintre secretele ce stau în spatele realizării unei imagini sugestive.

„Am ales albumul lui Dragoș Lumpan, „Chipuri de viață monahală”, pe cel al lui Cosmin Bumbuț, „Cuba continuă” și alte două cărți cu fotografii „stand alone” de portret, fotografii realizate de mai mulți autori. Din punct de vedere al subiectului, un lucru extrem de important pe care am dorit să-l înțeleagă participanții, este că trebuie să exprimi cu multă convingere ceea ce crezi”, adaugă Horea Preja.

04AF 8

05AF 8Tot în această întâlnire, Horea Preja a avut disponibilitatea de a face o analiză pe un portofoliu de portrete, ce aparține colegului nostru Ovidiu Manoilescu.

„În analiza portofoliului am pus frecvent întrebarea: Ție îți place? Ce îți place? În primul rând autorul trebuie să știe ce îi place atunci când realizează o imagine. El este cel care trebuie să convingă pe ceilalți de importanța proiectului lui și de ce acesta merită cunoscut de public. Mie îmi place imaginea care trăiește alături de un text și mă introduce în atmosfera unui spațiu sau loc. Totul este ca un roman…. Citești o carte care îți place. O carte care are text și imagini! Tu, de exemplu, când erai mic te uitai la benzile desenate cu Pif. În acest caz vorbesc de un „Pif” pentru oameni mari. De exemplu, un jurnal de călătorie foarte frumos structurat, poate atipic, în care autorul prezintă cu nostalgie viața oamenilor dintr-o țară, vorbește despre libertatea lor, spune o poveste frumoasă. Eu aș vrea să îmi petrec un concediu așa cum își prezintă Cosmin Bumbuț cartea. Este un concept interesant. Dragoș Lumpan are un alt concept. El scrie un aforism, o maximă, un gând și lângă acesta sunt atașate 2 fotografii care ilustrează starea din gândul respectiv”, completează Horea Preja.

DSC_4024De multe ori privim o fotografie și, din anumite motive, uneori subiective, aceasta pare plictisitoare. O caracterizăm imediat ca fiind o imagine ce nu are nimic de spus. Problema, de cele mai multe ori nu se află în subiectul ales, ci în conținut. Fotografiile, la fel ca toate domeniile artelor, se leagă de un set de idei ce pot fi exprimate în cuvinte. Fiecare imagine, din cele mai vechi timpuri, ilustrează o poveste. Așa a luat naștere seria fotografică cu povești și imagini sau imagini cu povești.

„La atelierul de fotografie m-am simțit foarte bine, este un mediu OK. Vă mulțumesc pentru faptul că mi-ați dat posibilitatea de a vorbi în fața atâtor oameni. A fost o seară frumoasă la care au participat oameni interesați. În general, astfel de ateliere scurte sunt extrem de greu să fie într-un ritm dinamic. Întâlnirile de acest fel au un static al lor. Aici nu este ca într-o tabără. Modelul meu de prezentare și analiză nu este de a veni în fața publicului și de a tăia capul cuiva. De fiecare dată când văd un portofoliu, cum s-a întâmplat în seara aceasta, mă străduiesc să surprind ce este important în acea serie de imagini. În portofoliul prezentat am căutat, în acea scurtă analiză, ce este de calitate pentru a-l încuraja pe autor să fie mai atent la anumite detalii”, spune Horea Preja.

La finalul atelierului, alături de Horea Preja, am pus în discuție toate lucrările din expoziția „ÎnSEMNE fotografice”.

06AF 8„Cred că întâlnirile AF ar trebui să le faceți mai des, nu doar o singură dată pe lună și să delimitați clar ce fac oamenii în acest timp. Dacă discutăm despre concepte în imagine, ceea ce am discutat astăzi, dezvoltăm fotografia de la un anumit nivel în sus. Dacă ne adresăm începătorilor vorbim despre încadrare, treimi, secțiunea de aur, timpi de expunere și focale. Dacă participanții au ajuns la un anumit nivel, tu vii să adaugi ceva în plus, să rafinezi tehnica. Este ca la canto când deja cunoști notele și faci interpretare. Un pas mai departe este cel de masterclass în care pot veni ca invitați fotografi cu adevărat mari. Atunci, însă, discuția este la un nivel superior în care nu te blochezi în noțiuni de bază despre compoziție și încadrare. Atunci, abea, poți intra în detalii care sunt cu adevărat importante în obținerea expresivității unei imagini. Altfel este ca atunci când ai vrea să construiești acoperișul unei case și tu nu ai construit fundația”, conchide Horea Preja.
(A consemnat Grigore Roibu și Andrei Rosetti)

Mai multe imagini de la AF 8 pe https://www.facebook.com/media/set/?set=a.278034092405639.1073741857.163419813867068&type=1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s