Un start de colecție


_MG_0151_Se pare că, până la urmă, povestea este cea care cucerește, iar destinul aventuros al operei o transformă într-un icon cultural. Acesta este dovedită chiar de pictura lui Grigorescu, „Fetița în roșu”, adjudecată pentru 60.000 €, de două ori și jumătate prețul de pornire. De altfel, și povestea sensibilului Ștefan Luchian atrage prin paleta de emoții pe care o transpune în arta sa, opera „Țărancă cu copil” fiind adjudecată cu 36.000 €, aproape de maxima evaluării. Alte adjudecări speciale au fost obținute de Gheorghe Petrașcu cu „Casă Țărănească” pentru 23.000 € și Francisc Șirato cu „În interior” pentru 22.000 €.

_MG_0044_Corneliu Baba își consolidează recordul de autor de 50.000 euro (stabilit la Artmark în decembrie 2012 pentru opera „Spaime”) prin operele „Copilul arlechinului” și Tripticul „Prolog, Răscoală, Epilog”, ambele adjudecate la această valoare. Un simplu „Studiu pentru Spaime” a adus 1.200 € de la 450 €. Râvnit s-a dovedit a fi și Ștefan Câlția, toate operele sale fiind achiziționate peste valorile maxime estimate, opera „Dimineață” ocupând primul loc cu 3.250 €.

_MG_0126_Vedeta absolută a licitației “Ceramica Secolului XX” a fost Salvador Dalí. Operele „Le chevalier Moyenâgeux” (seria Les Chevaux Daliniens), adjudecată pentru 2.250 € (de 6 ori și jumătate mai mult ca prețul de pornire) și „Saint Georges” (seria Les Chevaux Daliniens), adjudecată pentru 1.800 € (de 5 ori mai mult ca prețul de pornire) au fost cele mai apreciate opere de ceramică.

_MG_0103_Toamna se încheie cu cea mai importantă licitație a sezonului. Licitația de Toamnă – „Mari Maeștri ai Artei Românești” este dedicată în exclusivitate artei de prestigiu și se focalizează pe cei mai valoroși artiști români tranzacționați în țară, dar și la casele internaționale de licitații. Incontestabilii Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Alexandru Ziffer, Victor Brauner etc. vor compune un parcurs memorabil prin istoria artei românești, completați fiind de artiștii postbelici și contemporani de calibrul lui Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Constatin Piliuță, Horia Bernea, Ștefan Câlția, Sabin Bălașa și mulți alții. Licitația va avea loc miercuri, 19 noiembrie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s