Nudurile realizate de Mihai Panaitescu sunt expuse la Deva


M Panaitescu (artavizuala21) 6Regizorul și fotograful devean, premiat anul acesta la festivalul „Vama Sub Lumini de Oscar”, Mihai Panaitescu, vă invită la galeriile de Artă „Forma” din Deva pentru a vedea expoziția de fotografie intitulată „Types of Synesthesia”, expoziție prezentată publicului doar pentru scurt timp, până miercuri 10 septembrie 2014.

M Panaitescu (artavizuala21) 3Mihai Panaitescu a reuşit să convingă publicul și juriul că un corp nud nu însemnă pornografie. Cele mai bune fotografii nu înregistrează concis ceea ce a văzut autorul, ci structurează informația folosind reguli specifice gramaticii limbajului vizual. Starea de nuditate este subiectul. Fotografia, pe care ne-o propune Mihai Panaitescu, are abilitatea de a comunica la nivel conceptual, de a provoca și reda sentimente prin intermediul tehnicilor de retușare și printare.

M Panaitescu (artavizuala21)„Sinestezia, ideea acestui ciclu de fotografii, se referă la combinarea simțurilor cu ajutorul altui simț. Este vorba de un mecanism ciudat, care face să asociem anumite lucruri prin intermediul altora. De exemplu, verde-sărat sau miros-verde. Această combinare a simțurilor este tema fotografiilor din această expoziție”, spune Mihai Panaitescu.

Corpul uman se află în afara judecăților estetice. Stilul de a interpreta corpul feminin, pentru a-l aduce în fața privitorului, transformă imaginea în concept estetic.
„Fotografiile mele sunt pline de culoare și lumină. Complementara oranj-albastru are un rol important în perceperea simultană. Culorile sunt fragmente dintr-un performance ce a avut loc în timpul festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar”. Sunt la cea de-a doua mea participare la acest festival. Anul acesta am luat premiul I, deși nu mă așteptam, la Secțiunea „Nud artistic”, lucru de care sunt extrem de încântat. Una dintre lucrările mele a fost publicată în „Examiner”, completează Mihai Panaitescu.

M Panaitescu (artavizuala21) 2

M Panaitescu (artavizuala21) 5Lucrările expuse în galeria deveană sunt de dimensiuni mari, 120×60 cm, imaginile fiind construite ca o categorie ce conține simboluri vizuale, explorare, improvizație și experiment artistic. Apropierea obiectivului de părțile corpului uman creează impresia abstractizării, pentru a transforma imaginea în metaforă.

M Panaitescu (artavizuala21) 4„Expoziția aceasta are loc după o pauză de un an. Acum 3 ani am avut o expoziție tot pe această temă, cu printuri realizate pe canvas. Ideea lucrărilor era tot din această zonă, a nudului, dar aveam alt concept. Nudul pentru mine însemnă sânge, înseamă roșu, însemnă sărat, înseamnă clorofilă…
Prefer detaliile și texturile, ideea transformării. Ceea ce vedeți pe simeză este viziunea mea despre nud”, conchide Mihai Panaitescu.

A consemnat Grigore Roibu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s