Artmark: Marea valsând printre artiști și colecționari


Comunicat de presă

Gheorghe Petrașcu - Case la Constanța

Gheorghe Petrașcu – Case la Constanța

„Marea este prima dezlănțuire a sufletului cosmic”, spunea George Călinescu. De aceea, artiștii adesea și-au găsit liniștea sau zbuciumul în peisajul marin care i-a încurajat să-și dezlănțuie spiritul în creara unora dintre cele mai mari capodopere. În Licitația de Marine și marinărit, de la Gheorghe Petrașcu și Ion Theodorescu-Sion, la Sabin Bălașa și Margareta Sterian, o constelație de artiști români și-au dedicat timpul navingând prin imaginarul maritim. Totodată, expoziția licitației spune povestea tuturor celor care au trăit pe mare prin ofițerul britanic de marină, R. Hargraves, ale căruilucruri personale sunt expuse alături de alte obiecte de colecție spectaculoase.

București, 22 iulie 2014

Anii 50 îl găseau pe sublocotenetul de marină R. Hargraves la bordul navei HMS Hardy. Două jurnale de bord, documente confidențiale, uniformele și piesele de îmbrăcăminte păstrate într-o valiză de epocă reconstituie ani din viața ofițerului britanic și reprezintă mărturii istorice semnificative pentru perioada respectivă și pentru istoria marinei militare. Prețul acestui lot pornește de la 250 euro.

Uniformă și jurnal a unui ofițer britanic de marină

Uniformă și jurnal a unui ofițer britanic de marină

Alături de astfel de obiecte, colecționarii vor putea admira și uniforma de Comandor, Marina Regală Română, anii ’40 (preț de pornire: 200 euro), Sabia de ofițer, marina militară a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (preț de pornire: 250 euro), Binoclul Clermont de marină, începutul sec. XX (preț de pornire: 200 euro), Busola navală, fabricație sovietică, anii ’60-’70 (preț de pornire: 300 euro).

De la pescari și marinari la artiști plastici, cu toții s-au lăsat îmbiați de voluptatea mării și de imaginarul orașelor port. Vedeta licitație este opera „Bărci la Balcic” (estimare: 12.000 – 18.000 euro)de Ion Theodorescu-Sion, ce a aparținut colecției diplomatului român Vasile Stoica, fiind și clasată la categoria fond a Patrimoniului Național. De asemenea, „Case la Constanța” (estimare: 12.000 – 16.000 euro) de Gheorghe Petrașcu, care a dezvoltat o adevărată direcție estetică a acestor peisaje definite de mediul acvatic, se află printre cele mai valoroase opere.

Ion Theodorescu-Sion - Bărci la Balcic

Ion Theodorescu-Sion – Bărci la Balcic

Importantă este și pictura”Natura statică cu creveți și scoici” (estimare: 3.000 – 4.000 euro) realizată de Mihail Ștefănescu, ce provine din colecția Marinei Dimitropoulos, una dintre cele mai impresionante colecții de artă românească dintotdeauna. Alte picturi reprezentative pentru expoziție sunt și „Stânci la mare” (estimare: 3.000 – 4.500 euro) de Dumitru Ghiață, „Peisaj romantic” (estimare: 4.500 – 6.500 euro) de Mihail Simonidy, „Plajă la Carmen Sylva” (estimare: 700 – 1.200 euro) de Pan Ioanid, „Iole” (estimare: 2.000 – 3.000 euro) de Rudolf Negely sau „Apa vie” (estimare: 2.500 – 4.500 euro) de Sabin Bălașa.

Peisajul expoziției va fi întregit de Licitația Eleganță & Vanitas, care prezintă obiecte de colecție semnate de designeri importanți. Astfel, pasionații de design vor avea ocazia de a-și începe sau de a-și completa colecția cu obiecte vintage rafinate, de la eșarfe cu imprimeuri geometrice la poșete Chanel și Louis Vuitton, de la ceasuri Patek Philippe și Rolex la bijuterii extravagante.

Busolă navală, anii '60-'70

Busolă navală, anii ’60-’70

Expoziția va putea fi vizitată până pe 21 iulie 2014 la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar în perioada 22- 24 iulie la Muzeul de Artă din Constanța, ca, mai apoi, în intervalul 25 – 27 iulie, expoziția să poată fi vizitată la Hotel Vega din Mamaia, unde, pe 27, de la ora 20:30, vor avea loc Licitația de Marine și marinărit și cea de Eleganță & Vanitas.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro. Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan, Tel.: 021 210 30 16, Mobil: 0757 056 109.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s