Primul duplex de expoziție și licitație de artă București-Cluj


Harry Guttman - Natură statică cu vase și fructe

Harry Guttman – Natură statică cu vase și fructe

Vara 2014 începe cu o călătorie culturală în lumea mirajelor artiștilor români, oferind tuturor iubitorilor de artă șansa de a se aventura într-un parcurs epic al istoriei artei românești, de la Colonia de la Balcic la Școala de la Baia Mare, de la artă de patrimoniu la cea contemporană. Expoziția „Mari Maeștri ai picturii românești” din Licitația de Vară Artmark va porni din București, micul Paris al perioadei interbelice, și va ajunge până la Cluj-Napoca, sufletul Ardealului, unde vor rămâne expuse pentru 5 zile.

2 iunie 2014

Cele mai importante două centre culturale din România își împart supremația timp de o săptămână. Expoziția se va încheia cu Licitația de Vară în regim Duplex București – Cluj-Napoca, 10 iunie, fiind pentru prima oară când clujenii vor participa la o licitație Artmark chiar la ei acasă. Astfel, la momentul licitației, jumătate din loturi se vor afla la Casa Universitarilor din Cluj, unde clujenii vor putea vedea o parte din operele pentru care licitează, iar cealaltă se va afla la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, unde, la fel, bucureștenii vor viziona cealaltă jumătate.

Gheorghe Petrașcu - Case la Morlaix

Gheorghe Petrașcu – Case la Morlaix

În prima parte a săptămânii, bucureștenii vor fi cei ce se pot bucura de opere semnate de Aman, Tonitza, Petrașcu, Dărăscu, Șirato, Mützner, Ressu, Iser, Theodorescu-Sion, Schweitzer-Cumpăna, Ciucurencu, dar și opere reprezentantive ale contemporanilor Baba, Pacea, Piliuță, Ilfoveanu, Redlinger, Brudașcu sau Hatmanu. Surpriza oferită publicului este și prezența unor artiști europeni consacrați precum Dalí, Matisse, Drouot sau Lévy-Dhurmer, într-o inedită secțiune de Artă Europeană. În perioada 5-9 iunie, expoziția va poposi la Cluj-Napoca în Hotelul Continental, fostul Hotel New York și centrul emancipării culturale a clujenilor din perioada interbelică.

Nicolae Tonitza - Tătăroaice în cerdac

Nicolae Tonitza – Tătăroaică în cerdac

Prin această expunere, Artmark lansează autorităților locale și publicului clujean o provocare de a se aventura în lumea valorilor artistice eterne într-un monument arhitectural aflat în condiții precare. Acest demers semnalizează importanța salvgardării simbolurilor culturale românești și integrarea acestora în viața dinamică a orașelor actuale.
Una dintre cele mai importante licitații anuale și evenimente artistice ale sezonului, Licitația de Vară, aduce peste 200 de opere de artă din care 58% au prețul de pornire situat sub valoarea de 1.000 de euro. Principalele vedete ale expoziției și, implicit, ale Licitației de Vară, sunt opera „Tătăroaică în cerdac” (estimare: 40.000 – 60.000 €) de Nicolae Tonitza, opera „În grădină la Beaucaire” (estimare: 40.000 – 60.000 €) de Samuel Mützner și opera „Case la Morlaix” (estimare: 30.000 – 45.000 €) de Gheorghe Petraşcu.

Vă așteptăm să vă lăsați seduși de farmecul artei și să rememorați viața de altădată a celui mai important simbol cultural interbelic al Clujului.

Samuel Mutzner - În grădină la Beaucaire

Samuel Mutzner – În grădină la Beaucaire

Expoziția poată fi vizitată în perioada până pe 4 iunie la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti, nr. 5), 6 – 9 iunie la Hotel Continental din Cluj (str. Napoca, nr. 1), iar pe 10 iunie, când va avea loc licitaţia, operelor se vor împărţi între Casa Universitarilor din Cluj (str. Emmanuel de Martonne, nr. 1), şi Athénée Palace Hilton din Bucureşti, aceasta începând la 19:00.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s