În căutarea magiei muntelui cu Ovidiu Lazăr


02Ovidiu LazarUnui fotograf peisagist îi stă bine cu drumul. Lazăr Ioan Ovidiu este un călător. A participat la ture foto în Italia, Maroc, Norvegia, Islanda și Elveția dar consideră că munții României oferă peisaje unice, datorită lacurilor glaciare, a vârfurilor relativ ușor acesibile și a satelor răspândite pe văi.

01Ovidiu LazarLazăr Ioan Ovidiu s-a născut în Bistrița și are 39 de ani. A studiat la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Locuieşte și lucrează, ca inginier, la o companie din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru fotografie o are din 2007. În urma expoziției Magia Muntelui, Ovidiu Lazăr a avut amabilitatea de a ne răspunde la o serie de întrebări.

Lazăr Ioan-Ovidiu: Subiectele trebuie căutate

05Ovidiu LazarGrigore Roibu: Cât timp vă ocupă fotografia? Cum vă programați sesiunile foto?

Lazăr Ioan-Ovidiu: De obicei, în timpul liber. Turele foto nu le programez, neapărat, dinainte. Ies să fotografiez atunci când se ivește o ocazie.

Care sunt subiectele care vă plac cel mai mult? Ce înseamnă muntele pentru dumneavoastră?

– Îmi plac foarte mult fotografiile de peisaj. Cu toate acestea, consider că orice subiect poate fi interesant, poate fi o provocare. Muntele mi-a dezvoltat pasiunea pentru fotografie.

– În ce anotimp vă place cel mai mult să fotografiați?

– Toamna este minunat, dar și iarna îți oferă peisaje superbe.

Fotografiile dvs. descriu tărâmuri greu accesibile celor obișnuiți în confortul mediului urban. Aţi putea să ne povestiți geneza unei astfel de imagini?

– Nimic nu e greu, totul constă în voința pe care o ai. Trebuie să vrei cu adevărat să faci un lucru, să manifești interes și curiozitate pentru subiectul propus. Într-adevăr, nu există confort la munte, dar există momente superbe pe care nu le poți vedea decât trezindu-te cu noaptea în cap. Urci pe vârfuri, înduri frigul și vântul, câteodată ploaia sau ninsoarea, și astepți să răsară soarele… Momentul e mirific!

Care este echipamentul pe care îl duceți cu dumneavostră în ieșirile pe munte?

– Pentru fotografia de peisaj e nevoie de un aparat foto plus unul-două obiective și un trepied. Cel mai important, însă, este să îți dorești să ieși în natură. Poți face fotografie și fără aparate și obiective sofisticate.

Considerați că instruirea este necesară în actul fotografic?

– E mai important să vrei să faci ceva cu adevărat și să crezi în ceea ce faci. Trebuie să încerci foarte multe tehnici, să experimentezi și să înveți din greșeli. Asta nu înseamnă că un sfat sau o îndrumare nu sunt binevenite.

Vă exprimați preponderant în mediul virtual, pe internet. Care este importanța pe care o acordați unei expoziții, cu imagini printate, cu public, așa cum este cazul celei intitulate „Magia muntelui”, deschisă la Galeriile „Casa cu lei”?

– Drumul final al unei fotografii e să fie printată și să ajungă pe un perete. E foarte important, măcar o dată, să poți să arăți și altora parte din munca ta.

03Ovidiu LazarCare este limita de editare foto pe care o acceptați în demersul artistic pe care îl faceți?

– Nu prea mă pricep la editare și, cu toate că mi-ar place, am rețineri să învăț mai mult despre postprocesarea comuterizată a imaginii pentru a nu fi ispitit să o folosesc în exces.

– Povestiți un moment plăcut și unul neplăcut din timpul sesiunilor foto de pe munte.

– Chiar dacă au fost și momente mai puțin plăcute până la urmă toate s-au dovedit a fi deosebite. De exemplu, într-o tură în Făgăraș mi-am luat la mine numai obiectivul wide și, dimineața, m-am trezit cu o capră neagră și iedul ei la nici 5 metri de mine. Pentru moment am turbat pentru că nu am putut face nici o poză cu această scenă rar întâlnită dar, ulterior, am realizat că momentul în sine a fost unul superb, chiar dacă nu l-am imortalizat.

Care sunt ingredientele unei fotografii reușite?

– Trezitul de dimineață… Să încerci să arăți în imaginile tale lumea așa cum o vezi tu, cu sinceritate și onestitate.

Ce sfaturi le dați celor care vor să încerce fotografierea pesajelor cu ceață pe vârful muntelui?

– Să urce pe munte indiferent de vreme, sus totul se poate schimba în câteva minute. Să facă drumeții pentru că subiectele nu vin singure, trebuie căutate.

04Ovidiu LazarO imagine a dvs. a atras atenția editorilor de la National Geographic? Descrieți pe scurt povestea din spatele imaginii realizate în Munții Rodnei.

– Este doar o fotografie surprinsă în timp ce coboram de pe vârful Roșu, spre apus…

Interviu realizat de Grigore Roibu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s