Expoziție de fotografie Gavril Kovacs și Florin Stoiciu la Hunedoara


07Foto artavizuala21Astăzi, 15 aprilie 2014, începând cu ora 18.00, la Galeriile de Artă ale Municipiului Hunedoara a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie a artiștilor Gavril Kovacs şi Florin Stoiciu. Au vorbit în deschidere, alături de Gavril Kovacs prezent la vernisaj, artiștii hunedoreni Fazakas Tibor și Radu Roșian.

03Foto artavizuala2102Foto artavizuala21Gavril Kovacs este născut în Hunedoara şi, în prezent, lucrează ca profesor la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti. Proiectul său fotografic, un proiect extrem de bine definit din punct de vedere tematic, prezintă imagini surprinse într-un atelier de sculptură, mai precis a unui bijutier.

05Foto artavizuala21

06Foto artavizuala21

Florin Stoiciu este născut în judeţul Călăraşi, fiind conferențiar în cadrul Universității de Artă București. De mulți ani, „Măștile” sunt principala temă pe care Florin Stoiciu o abordează. În fotografiile expuse pe simeza galeriei hunedoreane autorul poartă diverse măști stând în fața propriilor picturi. Compoziția finală este un „asamblaj” care redă un spaţiu ambiguu, în care masca reprezentă un semn al opresiunii adevăratei personalităţi. Decorul static al lucrărilor se îmbină cu figura măştilor defocalizate, redate neclar, amintind de trecerea noastră pasageră în timp.

Am stat de vorbă la sfârșitul vernisajului cu Gavril Kovacs, căruia prietenii îi spun Coco. Îi mulțumesc pentru că a avut amabilitatea să ne vorbească despre cele două proiecte fotografice expuse, până la sfârșitul lunii aprilie, la Hunedoara.

04Foto artavizuala21„Am descoperit că am ceva de spus celorlalți despre ceea ce se întâmplă într-un atelier de sculptură. Așa s-a născut proiectul aceasta. Este vorba despre un atelier care m-a fascinat. M-a fascinat din momentul în care am intat în el, acum 6 ani. Pe Costel Iacob, stăpânul atelierului, un sculptor foarte bun, îl cunosc de ceva timp, el fiind fascinat de lumea bijuteriilor. Suntem prieteni buni. Ne întâlnim des la cafea unde discutăm despre artă. La un moment dat, i-am făcut propunerea să mă lase să fotografiez pereții atelierului lui. Mi-a dat cheile și după câteva zile în care am stat încuiat în atelier, cu trepiedul în față, am realizat această serie de fotografii. Proiectul a început sub forma unor naturi statice dar s-a dezvoltat în cu totul și cu totul altă direcție. Pe Costel Iacob l-am rugat special pentru ultima fotografie să îmi pozeze. Este fotografia din capătul acestui șir. Proiectul începe cu lucrarea despre care am vorbit, cea cu scaunele goale și se termină cu imaginea realizată cu timp de expunere lung, pentru a surprinde mișcarea, în care apare Costel Iacob așezându-se pe cele 3 scaune.

08Foto artavizuala21Nimic din ce-am expus nu este prelucrat digital. Totul este așa cum am fotografiat inițial. Am folosit un aparat de fotografiat digital pentru că este o tehnologie mai simplă în comparație cu cea pe film. Am avut posibilitatea, de exemplu, să fotografiez o mie de lucrări din care am ales rapid 20 sau am avut posibilitatea să șterg imaginile de care nu aveam nevoie.
Am prelucrat multe fotografii pe film. Cunosc foarte bine tehnologia. Asta de când eram în gașca Foto clubului din Hunedoara. Am învățat împreună ce însemnă fotografia. În momentul de față nu văd sensul „riscului” de a fotografia pe film. Dacă pot obține performanțe bune prin intermediul fotografiei digitale, de ce să nu o fac? O fac… Sunt de principiul că rezultatul contează. Nu contează tehnica. Ea poate fi digitală, pe computer, în gravură sau realizată din peniță. Este important ce ai obținut în final, ce vrei să transmiți prin intermediul imaginilor tale.

01Foto artavizuala 21

Florin Soiciu este preocupat de tema măștilor de aproximativ 20 de ani. Foarte multe dintre lucrările de gravură, de pictură sau fotografie sunt pe tema măștilor. Mai mult, nu a schimbat nici măcar numele lucrărilor. Toate lucrările se intitulează simpu – „Mască”. Florin Soiciu are o obsesie a măștii. În acest proiect, expus la Hunedoara, a fotografiat, de fapt, atelierul lui. Își punea diverse măști pe față și se fotografia stând în fața propriilor picturi. Este vorba de picturi autentice, realizate pe pânză, în straturi de culoare. Florin Soiciu este conferențiar și șeful secției Gravură din Universitatea de Artă din București. Din punctul meu de vedere este unul dintre cei mai buni artiști în viață pe care îi cunosc în domeniul graficii, ca să nu spun a gravurii. Sigur, îl exclud aici pe Mircia Dumitrescu care i-a fost profesor atât lui, cât și mie. Noi am fost prima lui generație de studenți.”
A consemnat Grigore Roibu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s