Artmark: Tradiția – bijuteria spiritului românesc


Icoana românească -  Cina cea de taină

Icoana românească – Cina cea de taină

Oare ce va atrage mai mult? Diamantul neșlefuit al poporului român sau cele create de bijutieri renumiți? Fără a avea o definiție închisă, noțiunea de cultură a evoluat fără întrerupere de-a lungul timpul fiind supusă schimbărilor civilizațiilor și reinventându-se cu fiecare prilej. Însă, primele forme culturale au existat tocmai prin valorile tradiționale, care continuă să dăinuie și în prezent. Dar în ce măsură se mai respectă? Licitația de Valori Tradiționale își propune să contribuie la conservarea tradițiilor prin prezentarea către public a unei expoziții tipic românești. La aceasta se adaugă Licitația de Bijuterii menită să sensibilizeze la un alt capitol al gustului, cel pentru prețiozitatea și eleganța serilor de gală.

Farfurii populare - Transilvania

Farfurii populare – Transilvania

Licitația de Valori Tradiționale oferă publicului ocazia de a achiziționa simboluri ale rânduielilor și creștinătății românești.
Prima traducere în limba română a Noului Testament era tipărită în Transilvania, la Bălgrad, în 1648, iar iubitorii de carte veche pot începe să liciteze pentru aceasta de la suma de 2.400 euro. O altă piesă rară de colecție este Ceaslovul românesc, tradus și editat de Antim Ivireanu (preț de pornire: 2000 euro).

Noul Testament - Bălgrad

Noul Testament – Bălgrad

Mare parte din obiectele de colecție din licitație au făcut parte din celebra Colecție a Dr. Iosif Dona din care exemplificăm: Farfurii populare româneşti, atelier Transilvania, ultimul pătrar al secolului al XIX-lea (preț de pornire: 130 euro), Carafă pentru bere, ceramică tradiţională bavareză, începutul secolului al XX-lea (preț depornire: 100 euro), Platouri săsești, decorate cu motive populare specifice, datate 1802, 1860 și cca. 1930 (preț de pornire: 250 euro).

Leon Biju - La slujbă de Înviere

Leon Biju – La slujbă de Înviere

Publicul va putea licita pentru tablouri cu tematică tradiționalistă precum „Natură statică cu ștergar pascal” (estimare: 700 – 1.000 euro), „La slujba de Înviere” (estimare: 1.200 – 1.800 euro), ambele realizate de Leon Biju, „Madonă tradițională” realizată de Ion Theodorescu-Sion (estimare: 15.000 – 25.000 euro), precum și alți artiști interbelici.

Din secțiunea de icoane se deosebesc: Icoană românească „Maica Domnului cu Pruncul Iisus”, secolului al XVIII-lea (estimare: 1.000 – 2.000 euro), Icoană românească „Cina cea de Taină”, începutul sec. XIX (estimare: 300 – 500 euro), Icoană românească „Maica Domnului Îndurerată”, sfârșitul secolului al XVIII-lea (estimare: 300 – 500 euro), ultimele două s-au aflat în Colecția Dr. Iosif Doncea.

Icoana românească - Maica Domnului cu Pruncul IIsus

Icoana românească – Maica Domnului cu Pruncul IIsus

În celălalt registru de frumusețe situată, Licitația de Bijuterii oferă o selecție de 100 de loturi alese astfel încât să răspundă tuturor sensibilităților. Cuvântul de ordine al licitației este accesibilitatea (prețuri de pornire sub 100 euro), fără a exclude totuși bijuteria importantă (cu prețuri de pornire la 8.000 euro).

De la o pereche de cercei cu diamante și smaralde (prețul de pornire sub 200 euro), la o pereche de cercei cu diamante și onix sub 300 de euro, la cercei din aur alb cu diamante și perle sub 1.200 euro, varietatea este prima calitate a acestei secțiuni. De departe cea mai bogată ofertă este cea a inelelor. Inele cu smaralde și diamante cu prețuri cuprinse între 500 și 1.500 euro, inele cu rubine și diamante de la 250 și până la 1.500 euro sau inele pavate cu diamante care depășesc suma de 1.000 euro. Vedeta licitației este o brățară din platină decorată cu 444 diamante de peste 2 carate.

Cercei din aur alb cu perlă și diamante

Cercei din aur alb cu perlă și diamante

Expoziția Licitației de Valori Tradiționale și a celei de Bijuterii va mai putea fi admirată până pe 15 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, iar cele două licitații vor avea loc miercuri, 16 aprilie, la Club Biavati (str. Serghei Rahmaninov nr. 2B).
Theodora Moldovan
Marketing, PR & Communication
Senior Editor

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s