Expoziție de fotografie Iosif Berman


Biblioteca Națională a României

Până la 31 ianuarie 2014 la Biblioteca Națională a României este deschisă expoziția de fotografie a lui Iosif Berman, maestrul fotoreportajului românesc interbelic.Afis BermanIosif Berman (17 ianuarie 1892, Burdujeni, Dorohoi – 17 septembrie 1941) a fost un fotograf român de origine evreiască. A lucrat ca fotoreporter alături de jurnaliștii Brunea Fox și Geo Bogza. A fost fotograf de teren al sociologului Dimitrie Gusti și fotograful oficial al Curții Regale.

În anul 1911, merge la București și participă la un concurs pentru ocuparea postului de fotograf, concurs organizat de M.E Papamihailopop, proprietarul revistei „Gazeta ilustrată”.
Atașat ca reporter-fotograf unui regiment în timpul Primului Război Mondial, Berman a fost surprins la Odessa de Revoluția Rusă. A ajuns în nordul Caucazului, la Novorosiisk, a întâlnit-o pe viitoarea lui soție, Raisa.
Din cauza mișcărilor revoluționare ruse este nevoit să se stabilească la Constantinopol în perioada 1920 – 1923 unde a lucrat în calitate de corespondent-fotoreporter pentru mai multe ziare române și străine. În perioada 1925 – 1938, Iosif Berman este fotoreporterul ziarelor „Adevărul” și „Dimineața” colaborând în același timp și la „Sportul”

Iosif Berman a surprins, în fotografiile sale, periferia, dar și high life-ul bucureştean (evenimente organizate de Casa Regală, baluri, recepţii, personalităţi, oameni politici), viaţa zgomotoasă a străzii, cu manifestaţii şi adunări populare, vânzătorii ambulanţi, bâlciurile cu alaiurile zgomotoase şi figurile pitoreşti, dar şi lumea ascunsă – cea a leprozeriilor şi azilurilor de noapte.

Cu ocazia vernisajului, Biblioteca Națională a României a lansat  catalogul expoziției (autor: drd. Adriana Dumitran, concepție grafică: Constantin Popovici; versiunea engleză a textului: dr. Ioana Mitea; Editura Bibliotecii Naționale a României, 2013), ce poate fi cumpărat la prețul de 20 de lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s