Ediţie Aniversară „Artmark – După 5 Ani”


Cel mai generos și ofertant eveniment al pieței de artă din 2013:
Licitaţia de Iarnă, Ediţie Aniversară „Artmark – După 5 Ani”

Ateneul Român
18 decembrie 2013, ora 19.00

Nicolae Tonitza - După război

Nicolae Tonitza – După război

Comunicat de presă

Licitația organizată de casa Artmark la împlinirea a 5 ani de activitate aduce laolaltă o impresionantă serie de capodopere ale celor mai valoroși pictori români: cinci opere de Nicolae Tonitza, patru opere de Pallady și tot atâtea de Ghiață, câte trei opere semnate de Petrașcu, Țuculescu ori Dărăscu, dar și Câlția, Baba, Ciucurencu sau Ilfoveanu – pentru a enumera doar câteva dintre vedetele serii de 18 decembrie. În spațiul emblematic al Ateneului Român, publicul iubitor de artă și colecționarii vor licita pentru mai bine de 200 de loturi, a căror valoare totală depășește 1,5 milioane de euro.

București, 17 decembrie 2013

Seara de 18 decembrie își propune un traseu de-a lungul a trei secole de istoria artei românești, ce parcurge toate marile curente, de la Clasicism, Simbolism și Tradiționalism, prin Impresionism, Postimpresionim, Avangardă și Expresionism, până la Postmodernism, Neoavangardă și Contemporană.

Multe dintre operele licitației sunt încărcate de substratul autobiografic al artiștilor. „După război”, tablou pictat de  Nicolae Tonitza în 1923 (valoare estimativă: 9.000 – 16.000 de euro), se remarcă  a fi o operă profund expresionistă, definitorie pentru creația artistului în etapa ulterioară Primului Război Mondial. În perioada 1919-1924, Tonitza manifestă o preocupare accentuată pentru experienţa războiului, când, mobilizat şi trimis pe front în prima linie, cade prizonier în luptele de la Turtucaia şi ajunge în lagărul de la Kârdjali. Colegii de suferinţă i-au fost timp de aproape doi ani modele pentru cele aproape 1.000 de desene şi schiţe, pe care Tonitza intenţiona să le publice în scopul propagandei pacifiste. Tema războiului va rămâne în opera sa până către anul 1925, zilele petrecute pe front şi în lagăr marcându-l puternic şi alimentând cu subiecte dramaticele picturi-reportaje, rezultate din observaţia directă.

O altă categorie aparte în Licitația de Iarnă o reprezintă operele cu un parcurs expozițional de excepție: de pildă, tabloul „Păpușile, norul și fluturii” (valoare estimativă: 90.000 – 140.000 de euro), pictat de Ion Țuculescu în 1957 și provenind din colecția Ioanei Țuculescu, fiica artistului, a participat, în anii ′60, la Bienala de la Veneția, unde Țuculescu a fost primul artist din Blocul Estic care a făcut senzație și a fost pe punctul de a obține marele premiu al Bienalei, la un traseu expozițional prin Oslo, Copenhaga etc., dar și la faimoasa retrospectivă Ion Țuculescu organizată la Sala Dalles din București, în 1965.

Gheorghe Petraşcu - Interior la Târgoviște

Gheorghe Petraşcu – Interior la Târgoviște

Proveniența remarcabilă a tablourilor din Licitația de Iarnă se probează în cazul unor opere precum „Interior la Târgoviște”, a maestrului Gheorghe Petraşcu (valoare estimativă: 35.000 – 55.000 de euro). Tabloul, pictat în ultima perioadă de creație a artistului, provine din colecţia compozitorului de talie internațională Ion Dumitrescu (1913- 1996), fost elev al lui Alfonso Castaldi și al lui Mihail Jora.

Licitaţia de Iarnă, Ediţie Aniversară “Artmark – După 5 Ani” se desfășoară miercuri, 18 decembrie, ora 19:00, la Ateneul Român.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (75%, potrivit bilanțului primului semestru din 2013), a organizat peste100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.

Ion Țuculescu - Păpușile, norul și fluturii

Ion Țuculescu – Păpușile, norul și fluturii

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.

Olivia Oancea

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s