Ioan Sbârciu – Pădurea de cenuşă


Muzeul de Arta, Cluj-Napoca
14 noiembrie – 15 decembrie 2013

Ioan Sbârciu - Padurea de cenusa„Pădurea de cenuşă”, proiect recent, propus şi realizat de artistul Ioan Sbârciu reuneşte o serie de lucrări ce au avut ca punct de plecare fenomenul social, politic, economic şi mediatic Roşia Montană. Drama omului şi a naturii, în contextul Roşia Montană a mai fost dezvoltată şi în cadrul unei alte serii de lucrări intitulate chiar „Roşia Montană”. Gestualismul pur, ce se conturează în cadrul lucrărilor de mari dimensiuni face trimitere la peisajul ardelean printr-o balansare echilibrată între abstract şi figurativ. Peisajul, ca gen pictural, este reluat şi reinterpretat în cadrul unei reiterări a semnului plastic printr-o demonstraţie de forţă a lirismului şi vigorii tehnice.

Asumarea social-politică a fenomenului Roşia Montană şi luarea unei poziţii faţă de acest fenomen se conturează în cadrul unei formule artistice diferite faţă de formulele de protest artistic întâlnite la noua generaţie de artişti. Dimensiunea estetică asumată a picturilor lui Ioan Sbârciu denotă o plăcere a senzorialului generând la nivelul privitorului o atitudine reflexiv-meditativă. În acest fel lucrările lui Ioan Sbârciu depaşesc cadrul limitat al unei simple reacţii faţă de un eveniment social-politic al României contemporane, căpătând valenţele unei drame universale prin intermediul căreia misterul este supus treptat dispariţiei. (Bogdan Iacob)

Ioan Sbârciu este cunoscut publicului în calitatea sa de profesor universitar şi fost rector al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Activitatea artistică impresionantă este marcata de numeroase expoziţii personale şi de grup, naţionale şi internaţionale. Trebuie, de asemenea, remarcată şi activitatea editorială a profesorului universitar doctor Ioan Sbârciu al cărui nume se regăseşte atât în reviste de specialitate, cât şi în colectivele de redactare/editare ale unor lucrări sau volume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s