Workshop de fotografie: Portrete de viaţă rurală


Mănăstirea Găbud
Trainer: Sorin Onişor

Portrete de viaţă ruralăLiga Studenţilor din Timişoara vă invită la a VIII-a ediţie a workshopului de Fotografie intitulat „Portrete de viaţă rurală” care se va desfăşura între 13 – 17 noiembrie 2013 la Găbud (Judeţul Alba), metocul mănăstirii Oaşa.

Descoperiţi viața de la sat, peisajele tradiționale româneşti şi poveștile din spatele unei imagini sau din spatele oamenilor din imagine alături de trainerul workshopului Sorin Onişor, doctorand al Universităţii de Vest Timişoara din 2008, secţia de Fotografie şi absolvent al Facultăţii de istorie.
Detalii http://www.sorinonisor.ro/

Privesc fotografia bunicii și nu pot să nu mă gândesc că, deși trupul ei s-a transformat în țărâna din care a fost făcut, iar duhul ei e în altă lume, a rămas în urma ei un portret, un chip încremenit într-un moment netrecător. Poza ei vorbește. Vorbește despre ea. Îmi spune că bunica era frumoasă și că avea o strălucire în ochi. O strălucire de om curat, de la țară și o sfioșenie de om neînvățat să stea în fața fotografului. Cuta mică, dintre sprâncene e birul plătit războiului și suferinței. Bunica mă privește fix din poză, dar privirea ei e mângâietoare. Ochii bunicii reflectă toata viața ei, așa cum spune vorba: „Te spune fața cum ți-e viața”. Dar portretul mai are o voce. E vocea fotografului, care a recunoscut frumosul și l-a imortalizat, astfel încât el să ajungă la noi, după ce s-a stins. A căutat o lumină blândă, un unghi potrivit, un moment de deschidere. Ca să recunoști frumosul, trebuie să rezoneze ceva în tine. Cu alte cuvinte, trebuie să fie ceva frumos în tine. Există nenumărate poezii, drame, tragedii, comedii pe care lumina le scrie în fiecare zi lângă noi şi e păcat să nu fie surprinse în fotografie.

Vă invităm să vă întoarceți cu fața spre rădăcinile voastre, să priviți și să găsiți frumosul în lumea satului, să descoperiți civilizația satului, acolo unde timp de mii de ani s-au sedimentat, unele peste altele, valori în straturile unei geologii spirituale, acolo unde simbolurile și frumosul au impregnat totul: spațiul, portul popular, ograda, casa, poarta, grinzile, mobilierul, instrumentele, muzica, jocul, uneltele, chipurile, sărbătorile, zicalele, imaginarul, poveștile, țarinile, acolo unde țăranul ni se înfățișează ca un rege înveșmântat în ținuta demnității, înconjurat de bogății și hrănindu-se cu bunătăți.

Vă așteptăm, așadar, într-un cadru mai aparte, împletit din mânăstire și sat, la Metocul Mânăstirii Oașa, poziționat la doar câțiva kilometri de satul Găbud. Din pragul paraclisului așezat pe vârful dealului care ocrotește schitul, privirea cutreieră până departe întinsul domol al Câmpiei Transilvane, cu meandrele oțelit-sclipitoare ale Mureșului și Arieșului, și satele presărate în jurul a șase orașe ardelene: Aiudul, Turda, Câmpia Turzii, Ludușul, Ocna Mureșului și Iernut, și se odihnește apoi la linia orizontului pe zidul Apusenilor, cu vârfurile Bihor și Muntele Mare, și fereastra ascuțită a Cheilor Turzii.

Înscrieri până pe data de 4 noiembrie 2013 la ora 23:59.
Detalii şi regulament de participare aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s