Salonul Naţional de Artă Decorativă, Hunedoara 2013


Galeria de Artă „Forma”, Deva

Salonul National de Arta Decorativa Deva

Artele textile şi ceramica modernă sunt profesii relativ noi în România. Aceste domenii ale artelor decorative s-au impus drept activităţi cu mare potenţial expresiv, producând o transformare în modul lor de receptare. În România, după jumătatea veacului al XX-lea, artele decorative se dezvoltă alături de industria de profil. În anii 1980 Bienalele de Artă Decorativă de la Bucureşti şi Cluj demonstrau faptul că acestă zonă de cercetare artistică nu se află în cea a „artelor minore”. Calitatea artelor textile şi a ceramicii îşi demonstrează rolul o dată cu educaţia artistică din centrele universitare Cluj şi Bucureşti, depăşind tradiţia decorativismului şi reuşind să reflecte idei generate de experiment.

Salonul artelor decorative Deva-artavizuala21-6Salonul artelor decorative Deva-artavizuala21Salonul Naţional de Artă Decorativă din Deva, primul de acest fel din judeţul Hunedoara, reuneşte pe simezele Galeriei „Forma” lucrări de artă decorativă apaţinând artiştilor din Banat şi Transilvania. La manifestare au fost invitaţi 39 de artişti din Târgu Mureş, Timişoara, Sighişoara, Bistriţa, Târgu Mureş, Cluj, Alba Iulia, Satu Mare şi Hunedoara.

Salonul artelor decorative Deva-artavizuala21-4Salonul artelor decorative Deva-artavizuala21-2Salonul artelor decorative Deva-artavizuala21-5

„Având în vedere că artiştii deveni se exprimă prin pictură, sculptură şi grafică, ideea unui Salon de Artă Decorativă a fost foarte bine primită”, a precizat Adriana Popa Canija, în calitate de curator al expoziţiei.
Am stat de vorbă, în continuare, cu Adriana Popa, artist plastic, profesor şi inspector de specialitate în cadrul ISJ Hunedoara, care a avut amabilitatea de a ne da câteva detalii despre acest salon:

 „Acestă expoziţie este o mândrie pentru judeţul Hunedoara, deoarece este primul Salon Naţional de Artă Decorativă organizat aici, la Deva. Arta decorativă a fost considerată „sora vitregă”, sau „răţuşca cea urâtă”, a artelor plastice consacrate.

Salonul artelor decorative Deva-artavizuala21-7Salonul artelor decorative Deva-artavizuala21-3

Vechile Saloane de Artă Decorativă, de la Bucureşti şi Cluj, de care care ne aducem aminte, aveau loc în două centre universitare. A aduce aici, la Hunedoara, un alt mod de exprimare plastică este ceva nou. Le mulţumesc celor care au trimis lucrări, artişti din tot Ardealul, artişti decoratori care îşi îndreaptă cătările nesfârşite asupra materiilor şi tehnicilor specifice artelor decorative. Avem expuse la Deva lucrări din colaj textil, tapiserie, ceramică, obiecte textile şi miniatură textilă. Putem vedea, prin intermediul acestei expoziţii, o altă modalitate de exprimare plastică, o manieră nouă de a inventa forme. În cadrul Saloanelor noastre judeţene publicul poate vedea, în general, multă pictură şi grafică şi mai puţin artă decorativă. Vizitând expoziţia descoperim că această artă, arta decorativă, este în plin avânt acum. Cel puţin aşa simt eu… De la jumătatea secolului al XX-lea arta decorativă s-a dezvoltat puternic. Şi, uite, am ajuns ca în galeria de la Deva să expunem o serie de lucrări de înaltă calitate”.

A consemnat Grigore Roibu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s