Expoziţie de grafică Cseh Gusztáv


Galeria Quadro, Cluj
6 – 14 iunie 2013.
Program zilnic între: 11:00-14:00, 15:00-19:00 (inclusiv sfârșitul săptămânii)

Cseh GusztávLucrări din colecția Muzelului Bocskai István din Hajdúszoboszló. Expoziție realizată în cadrul evenimentului Zilele Cărții Maghiare.

„Maestru al graficii maghiare din Transilvania, Cseh Gusztáv s-a născut în anul 1934 la Cluj. Talentul său extraordinar la desen s-a arătat deja în caricaturi literare și prin activitatea de grafician de carte, dar numele său a devenit cunoscut mai ales datorită primei sale expoziții din 1965, prin lucrări de mare originalitate și impact.
Pedanteria puritană, umorul filosofic, perspectiva absurdă asupra vieții și creativitatea spiritului său s-au împletit. În timp ce talentul său a „pus stăpânire pe lumea descompusă”, el crea unitate picturală din lucruri oxiomoronice.
A fost o personalitate cerebrală, iar căutarea sa artistică reflectă frământările și rarele bucurii ale artiștilor, intelectualilor, scriitorilor maghiari din Transilvania de acum câteva decenii. În opera sa nu găsim urmele unei stîngăcii caracteristice artiștilor central-europeni. A creat un univers individual monden, elegant și dramatic, dar totuși juvenil și jucăuș, aducând noutăți radicale în viața artistică transilvăneană. Prin aliajul armonios al anticului și al avantgardei a creat compoziții de puritate clasică, cu ajutorul finelor pânze ale liniilor trasate cu penița și culminând mai ales în gravuri.” (Csapody Miklós)

Coorganizatori: Kolozsvár Társaság, IDEA design + print
Partener: Consulatul General al Ungariei, Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s