Anca Munteanu Rimnic şi Delia Popa


Salonul de proiecte

25 aprilie – 2 iunie 2013
Vernisaj: joi, 25 aprilie, ora 19.00.

Anca Munteanu Rimnic si Delia PopaSalonul de proiecte (Bucureşti, Calea Moşilor 62-68) a lucrat încă din sezonul trecut cu artistele Anca Munteanu Rimnic şi Delia Popa la dezvoltarea unor proiecte care s-au concretizat în expoziţia de faţă. Dacă Anca Munteanu Rimnic a fost invitată să facă o propunere cu prilejul expoziţiei „Global fără globalizare”, Delia Popa a fost una dintre artistele selectate în urma Open-Call-ului 2011/2012. Din diverse motive, cele două propuneri nu au putut fi duse la bun sfârşit în cadrul expoziţiilor amintite, dar Salonul de proiecte a susţinut cu consecvenţă aceste demersuri.

Lucrarea Deliei Popa intitulată „We, Our Friends and Us”: o piesă de teatru în mai multe monitoare este o instalaţie născută în urma unor discuţii pe teme aparent divergente precum activismul civic şi spiritualitatea, pe care artista le-a purtat cu diverse personaje din cercul ei de cunoscuţi. Astfel s-a născut ideea unor interviuri cu prieteni şi oameni care o inspiră. Cei şapte intervievaţi – care acţionează în sfera socială pe „fronturi” diferite – sunt prezentaţi ca pseudo-personaje cum ar fi „Artistul feminist ateu”, „Artista budistă” sau „Inginerul creştin”. Delia Popa grupează interviurile în patru acte după modelul unei piese de teatru: „personajele” vorbesc indirect unele cu celelalte, iar fiecare interacţiune între „personaje” constituie un moment dramatic.

Pentru prezentarea de la Salonul de proiecte, Anca Munteanu Rimnic a pregătit două lucrări care reflectă percepţia ei despre România, plecarea din ţară, precum şi încercarea de a intra în relaţie cu spaţiul de expunere. Clădirea Salonului de proiecte a găzduit în trecut un depozit de hârtie. Pe podea se pot observa în continuare urmele acestui trecut, amprentele vizibile în spaţiu constituind premisa unei intervenţii site-specific. În conexiune cu această intervenţie, artista a dezvoltat o lucrare bazată pe interacţiune şi performance: o instalaţie video în care şase femei improvizează pornind de la diverse concepte propuse de artistă, alcătuind împreună o coregrafie de „bocete”. Proiectul Ancăi Munteanu Rimnic este realizat cu sprijinul Goethe Institut Bucureşti, urmând ca în 2014 să apară şi o carte de artist la editura Distanz Verlag, Berlin, care va pune în relaţie experientele personale ale artistei cu reflecţiile ei asupra societăţii actuale.
Mulţumiri speciale: Galeria PSM Berlin.

Anca Munteanu Rimnic produce o operă puternică şi multi-faţetată alcătuită din sculpturi, fotografii şi performance-uri filmate. S-a născut în Bucureşti în 1974, iar din 1980 trăieşte în Germania. Între 1995 şi 2001 a studiat la Universität der Künste, Berlin. Între 2004 şi 2006 a participat la masterclass-uri susţinute de John Baldessari la UCLA, Mike Kelley şi Jack Goldstein la Art Center, Pasadena. În 2006, o bursă a German Academic Exchange Service îi permite să petreacă un an în Japonia. Munteanu Rimnic trăieşte şi lucrează în Berlin. Participări recente în expoziţii: 4th Moscow Biennale; Cabaret Voltaire, Zürich (2011), Hebbel am Ufer, Berlin; Club Electroputere, Craiova; Spinnerei, Leipzig (2010).

Delia Popa (n. 1980, Bucureşti) lucrează preponderent cu performance, instalaţie video şi text, şi se inspiră din domenii precum istorie recentă, antropologie vizuală, traumă şi comedie. A obţinut Masterul în Arte Vizuale de la School of the Art Institute of Chicago (2007), şi o diplomă postuniversitară în Arte Vizuale de la Goldsmiths College, University of London (2005). Proiecte recente includ Chelen Amenca/Dansează cu noi, realizat într-o comunitate de rromi din judeţul Sibiu împreună cu artista americană Ellen Rothenberg şi susţinut de Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Complexul Muzeal Astra Sibiu şi School of the Art Institute of Chicago. O parte din rezultatele cercetării au fost prezentate în expoziţia curatată de Anca Mihuleţ la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal (2012). Delia locuieşte în Bucureşti. (www.deliapopa.com)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s