ProfART – prima ediţie hunedoreană


„Rolul profesorului de a instrui este dublat de cel de a educa”

La Galeria de artă „Forma” din Deva, până pe 30 aprilie 2013, profesorii de arte vizuale din judeţul Hunedoara prezină publicului o parte a creaţiei lor de atelier. Materialele utilizate în instalţii, pictură, sculptură, grafică şi tapiserie au o logică proprie în construirea formelor ca necesitate de comunicare.

Profart 1Profart2Profart3Evenimentul, denumit sugestiv ProfART, are ca temă un proiect iniţiat de profesoara liceului de artă devean, Adriana Emilia Popa, intitulat „Pământul, ocrotitorul vieții”. Proiectul îşi propune promovarea personalităților creatoare din învățământul hunedorean în domeniul artelor plecând de la considerentul că un profesor creator aduce în învățământ un plus de calitate și eficiență. Adriana Popa, inspector şcolar şi responsabil de proiect, a avut amabilitatea să ne detalieze câteva aspecte ce au stat la baza acestui prim eveniment artistic dedicat dascălilor din judeţul Hunedoara. Expoziţia de la Galeria Forma, o expoziţie diversă şi totuşi unitară, prezintă publicului creaţii ale profesorilor care sunt în acelaşi timp plasticeni, lucrări ale unor generaţii diferite având preocupări diferite.

Adriana Popa: „Ar fi plictisitoare o expoziţie în care toţi participanţii ar gândi la fel”

profart -artavizuala21 -4

Ideea unui astfel de eveniment mi-a venit de foarte, foarte mulţi ani, de acum 30 de ani. Această idee nu s-a materializat din diverse motive. Pot spune, însă, că sunt extrem de fericită astăzi, datorită faptului că acest proiect a luat naştere. Consider că este importantă punerea în evidenţă a muncii dascălilor, care au şi alte preocupări în afara celei de profesor şi, astfel, să dezvăluim celorlalţi latura noastră creativă. Artiştii lucrează, în general, pentru ei. Puţini sunt cei care au darul de a găsi soluţii pentru a-şi expune lucrările şi a le prezenta publicului. Îmi amintesc faptul că în tinereţe şi eu lucram pentru mine, lucrările mele fiind privite de mine şi eventual prietenele mele. Greu m-am decis să expun…

profart -artavizuala21 -2jpg

Acest eveniment vine ca o încurajare pentru toţi colegii mei dascăli, pentru cei care au avut lucrări în expoziţii publice, cât şi pentru cei care nu au ieşit public cu lucrările lor. Expoziţia este o uşă deschisă profesorilor din judeţul Hunedoara. Cu toate acestea, dacă mă vor ţine puterile, mă gândesc că acest eveniment poate fi extins în viitor pentru o zonă sau regiune geografică.

Profart- artavizuala21profart -artavizuala21 -3profart -artavizuala21 -5profart -artavizuala21 -2jpg (2)

Am convingerea că în toate judeţele există profesori talentaţi care au o bună pregătire în specialitatea lor. Există judeţe ce sunt animate de viaţa universitară dar şi dascăli care stau izolaţi în diverse şcoli, rupţi de context şi fără a avea posibilitatea să expună creaţia lor pentru a putea fi cunoscută publicului.

profart -artavizuala21 -6profart artavizuala 21 - 2

Am avut, pe de o parte, o teamă că adunând personalităţi şi stiluri diferite, precum şi generaţii atât de diferite, expoziţia nu va fi unitară. Din acest motiv am ales tema legată de pământ şi tot ceea ce înseamnă pământul pentru noi. Pe de altă parte, pot afirma că ar fi fost plictisitoare o expoziţie în care toţi participanţii ar gândi la fel.

A consemnat Grigore Roibu

Vedeţi şi Salonul Judeţean PROFART

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s