Situaţia Muzeului de Artă Cluj-Napoca


Comunicat de presă

Salon pe Balcon Cj 2012 (8)

Comunicat de presă privind actuala situaţie a clădirii Muzeului de Artă Cluj-Napoca

În legătură cu informaţiile legate de actuala situaţie a clădirii Muzeului de Artă Cluj-Napoca apărute în diverse medii de informare, precum şi ca răspuns la sugestiile formulate de unii vizitatori ai muzeului comunicăm următoarele:

Starea de degradare a clădirii a constituit întotdeauna o preocupare şi o prioritate pentru conducerea muzeului şi a Consiliului Judeţean Cluj. Astfel, proprietarul clădirii, Consiliul Judeţean Cluj a comandat un proiect de restaurare şi refuncţionalizare a clădirii muzeului – palatul Bánffy – care a fost finalizat în anul 2007.
Conform acestui proiect spaţiile au fost reconsiderate ca funcţiune începând cu subsolul şi terminând cu podul clădirii, urmând să beneficieze de toate dotările corespunzătoare unui muzeu modern. Pe lângă lucrările de reparaţii capitale şi modernizarea instalaţiilor se propunea extinderea suprafeţelor utile, inclusiv realizarea unei săli de spectacole tip auditorium, cu 300 de locuri sub curtea interioară.

Spaţiile de la subsol urmau să fie utilizate pentru depozitare, expoziţii, spectacole şi pentru un cafe-bar cultural. Spaţiile de la parter urmau să aibă o destinaţie exclusiv legată de patrimoniul de artă deţinut, respectiv transformarea actualelor spaţii administrative în spaţii de depozitare şi actualul depozit pentru funcţia de expoziţie permanentă de artă universală. Spaţiile obţinute prin mansardarea podului au fost prevăzute a avea destinaţia de birouri administrative, laboratoare de restaurare, săli pentru expoziţii temporare şi simpozioane culturale.

Curtea interioară, reamenajată în stil baroc şi dotată cu o copertină demontabilă, urma să fie utilizată pentru spectacole şi concerte în sezonul cald.

Costul total al proiectului, la nivelul anului 2007, era estimat la 10 milioane de euro.
Proiectul de restaurare şi refuncţionalizare nu a putut fi pus în practică din cauza situaţiei juridice a clădirii, aceasta fiind revendicată în proporţie de 75% de moştenitorii familiei Bánffy. Tot din acest motiv proiectul a fost neeligibil pentru finanţare din fonduri europene.

În ultimii ani, pe lângă lucrările de reparaţii periodice care au vizat problemele apărute la acoperiş şi în interiorul clădirii, au fost iniţiate proiecte de reparaţii ale tencuielilor şi altor elemente ale zidurilor din curtea muzeului în vederea îmbunătăţirii aspectului acesteia. Datorită necesităţii respectării procedurilor generate de calitatea de monument de arhitectură pe care o are clădirea muzeului aceste proiecte nu s-au finalizat din cauza faptului că reparaţiile urmau să se conjuge cu alte intervenţii care nu numai că presupuneau resurse financiare indisponibile dar nu puteau fi realizate din cauza situaţiei juridice a clădirii.
Călin Stegerean, director

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s