Elevii de la „Decebal” au învăţat să „zidească” biserici


Articol preluat de pe HunedoaraMea.ro

Creioane, carioci, lipici, hârtie, un plan bun și un dascăl priceput. De asta au avut nevoie pentru a „înălța” biserici în miniatură elevii de la „Decebal” care au participat la atelierul de arhitectură organizat în ultima zi a serbării de Sfântul Stelian.

La acțiune au participat elevi din clasele a V-a și a VII-a de la Colegiul Național „Decebal” din Deva, coordonați de profesorul Anca Mariș. Atelierul a îmbinat într-un mod creativ și atractiv religia, arta și educația, iar copiii au fost captivați să învețe lucruri pe care nu le știau despre Biserică. Lecția inedită de arhitectură a fost ținută de Florina Jinga, autoarea mai multor cărți religioase pentru copii, care a fost ajutată de artistul devean Andrei Rosetti și de câțiva elevi ai acestuia de la Liceul de Arte Plastice.
Elevii au lucrat cu pricepere și, după ce au ridicat zidurile bisericii, le-au decorat cu migală cu chipuri de sfinți și alte elemente de artă religioasă.

Lansare de cărți pentru copii

Atelierul de arhitectură a încheiat seria evenimentelor organizate duminică și luni, la Colegiul Național „Decebal”, de sărbătoarea Sfântul Stelian, considerat sfântul ocrotitor al copiilor. În ultima zi a sărbătorii a mai avut loc lansarea unor cărți religioase pentru copii – „Numerele altfel” (autor Florina Jinga, ilustrații Andrei Rosetti, editura Nepsis), „Viața Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș” (autor Florina Jinga, coperta și ilustrații Andrei Rosetti, editura Brumar), „12 prințese și împărătese adevărate” (autor Florina Jinga, ilustrații Angela Hanc și Andrei Rosetti, editura Nepsis) și „Viața Sfântului Siluan Athonitul” (autor preot Ilie Grecu, coperta și ilustrații Andrei Rosetti, editura Brumar).

Sărbătoarea Sfântului Stelian a mai avut două evenimente dedicate liceenilor din Deva, un concurs de fotografie cu tema „Cine este aproapele?” care s-a bucurat de lucrări numeroase apreciate de juriul competiției – fotografii expuse în „Sala Nouă” şi o expoziţie de ilustraţie de carte realizată de artistul plastic Andrei Rosetti – care poate fi vizionată acum în Galeria Paraclisului „Sfântul  Stelian”, un spaţiu preţios de expoziţii aflat în subsolul Colegiului Naţional „Decebal” .

„Sărbătoarea Sfântului Cuvios Stelian” a fost organizată de Episcopia Devei și Hunedoarei și Colegiul Național „Decebal”, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
SURSA: hunedoaramea.ro
Foto: Alex Pârva

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s