Corneliu Vasilescu – Imponderabil


Galeria Forma
26 noiembriedecembrie 2012

Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Deva și Muzeul Civilizației Dacice și Romane găzduieşte, începând de astăzi, 26 noiembrie 2012, la Galeria Forma din Deva, expoziția de pictură a maestrului Corneliu Vasilescu, considerat pionierul și decanul de vârstă al pictorilor gestualiști români.

La vernisajul expoziţiei au fost prezenţi deputatul Bogdan Radu Ţâmpău şi primarul Devei, Petru Mărginean.

Corneliu Vasilescu nu este un pictor al reprezentărilor figurative. Pânzele lui „refuză” să se identifice cu realitatea. Corneliu Vasilescu este, prin excelenţă, un pictor al formelor, al raporturilor cromatice şi, nu în ultimul rând, al unei senzualităţi izvorâte din bogăţia culorilor pe care le foloseşte. Elementele acestui discurs vizual sunt trecute prin procesul sintetizării şi se bazează pe idea subconştientului liber. Important este momentul creației, şi acest lucru reprezintă o atitudine, nevoia de expresie ca moment exploziv al comunicării. Traiectele de culoare, în pictura maestrului Corneliu Vasilescu, angajează relații armonice construite ca semn ce dobândesc o încărcătură metaforică.

„Departe de a exprima sciziunea tragică cu lumea sau cu sine, departe de orice tragism, pictura lui Corneliu Vasilescu e plină de o vitalitate pozitivă. “Mitul” picturii sale este fericirea de a fi în lume. În limbajul artistic, această fericire se exprimă ca o continuă căutare a armoniei”, spune Alexandra Titu (în „13 pictori contemporani”, Editura Meridiane, 1983)

Corneliu Vasilescu se naște pe 23 octombrie 1934 în Bârlad. În 1960, înainte de a se înscrie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, debutează în cadrul expoziției interregionale a UAP – filiala Iași. Este remarcat ca un bun desenator și colorist și, în anul 1968, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Între anii 1968 – 1974 urmează cursurile Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” Bucureşti, secția pictură, clasa profesorului Gheorghe Șaru. Din 1983 este profesor invitat la Hochschule din Darmstadt. Printre numeroasele premii și distincții primite se numără Premiul pentru Pictură al UAP, la Bienala de Artă din București (1977), Premiul pentru Pictură „Nicolae Tonitza” (1999), Premiul UAP din Republica Moldova (2000), Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer (2003).

Corneliu Vasilescu a eliberat semnul de naraţiune şi mimetism

În deschiderea expoziţiei, Gheorghe Dican, preşedinte al UAP Vâlcea, sublinia: „În cadrul acestei expoziţii, o expoziţie eveniment, pot afirma că este vorba de cu totul şi cu totul altceva decât ne-am obişnuit. Avem de-a face cu o relaţie între gest, semn şi pete aşternute pe suprafeţe. Arta maestrului Vasilescu problematizează, nu delectează. Acest gen de artă pune probleme, iar Corneliu Vasilescu a eliberat semnul de naraţiune şi mimetism”.

„Sunt împotriva naratismului, atât pe pânză cât şi în rest… Nu vreau să vorbesc mult, deoarece nu doresc să stric ce s-a construit până acum…”, conchide maestrul Vasilescu.

Expoziția de la Deva a maestrului Corneliu Vasilescu este deschisă publicului până pe data de 18 decembrie 2012. (Grigore Roibu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s