TARA (von Neudorf) – „In the Name of…”


Galeria Băzis / Fabrica de Pensule din Cluj
Vernisaj: 16 noiembrie 2012, ora 19:00.

„In the Name of…” este un proiect amplu ce include o sută de hărţi vechi pictate şi desenate cu imaginea a o sută de sicrie ce aparţin unor soldaţi. Sicriele reprezintă soldaţii care şi-au dat viaţa în diferite războaie, şi acum, după mulţi ani, se întorc acasă. Punctul de plecare al proiectului a fost în momentul în care Tara (von Neudorf) a văzut un film despre un soldat care se întorcea acasă mort de pe câmpul de luptă.  „In the Name of…” este despre sacrificiu. Fie că este vorba de un sacrificiu făcut pentru ţară, pentru un conducător, în numele unei idei, în numele unui regim politic, în numele patriotismului, al religiei sau al unei doctrine. Sicriele vorbec despre lumea noastră şi despre lumile pe care le-am construit în decursul istoriei. Sicriului reprezintă o critică subtilă şi, totodată, virulentă, la inutilitatea  războiului.

Expoziţia „In the Name of…” ridică o serie de întrebări privind noţiunea de conflict armat. Pentru ce luptăm? Pentru cine?  Se justifică sacrificiile făcute de soldaţii din Roma, Posada, München, Mochacs, Oder etc? Sau, faptul că aceste sacrificii au fost făcute în numele cuiva sau pentru cineva justifică corectitudinea acţiunilor? Este războiul soluţia?

Lucrările lui Tara (von Neudorf) pot fi extrem de inconfortabile datorită faptului că abordează adesea subiecte extrem de sensibile, scanând cele mai ascunse şi întunecate părţi ale adevărului. El nu este partizanul unei ideologii sau a unei credinţe. Tara (von Neudorf) este un artist care priveşte atent, înregistrează şi consemnează fără să dea verdicte. (Curator: Diana Dochia)

  www.anaidart.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s