Ciprian Mureşan – Greutăţi inerte


Muzeul de Artă Cluj
Vernisaj: miercuri, 14 noiembrie 2012, ora 18.00.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă în perioada 14 noiembrie 2012 – 13 ianuarie 2013 expoziţia „Greutăţi inerte” a artistului Ciprian Mureşan, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români în spaţiul internaţional, cu participări în expoziţii la Bienala de la Veneţia, MOMA San Francisco, Tate Modern Londra, Műcsarnok Budapesta, Bienala tinerilor artişti de la Moscova, Paris, Milano etc. (Fişă de artist la http://www.plan-b.ro/galeria_files/cv_muresan.pdf)

Proiectul, special realizat de Ciprian Mureşan pentru prima sa expoziţie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, propune într-o manieră conceptuală noi modalităţi de relaţionare cu o colecţie muzeală (colecţia de sculpură). Conţinând piese din diverse perioade ale istoriei artei româneşti, această expoziţie vorbeşte despre relativitatea valorilor, fragilitatea convingerilor şi poziţionarea noilor generaţii de artişti în raport cu teme şi abordări artistice consacrate.
Aparent, selecţia sculpturilor s-a făcut nu pe baze estetice sau tematice, ci din raţiuni ce ţin mai degrabă de legile fizicii, greutatea lor fiind necesară pentru a presa o serie de gravuri realizate de Ciprian Mureşan. Acestea descriu transformarea unui monument sculptural „belicos” într-unul „civil”, fiind inspirate de un fragment din povestea Funcţionarul invizibil, de Ilf şi Petrov. Alegerea artistului de a refuza accesul publicului la lucrările proprii, lucrări care stau la uscat sub presiunea unei părţi din colecţia de sculptură a muzeului, deschide publicului multiple interpretări contradictorii. O fi vorba oare de umilinţa şi recunoaşterea propriei neputinţe sau a lipsei de importanţă în faţa colecţiei construite în ani de zile, de conştientizarea fragilităţii propriilor producţii artistice sub presiunea „Istoriei artei”, ori de ignorarea funcţiei lor artistice şi folosirea altor calităţi, cele fizice, în detrimentul conţinutului lor cultural?
O altă intervenţie propusă de artist, sub acelaşi semn al relativizării şi interogării canoanelor tradiţionale, se va realiza prin introducerea unor cărţi între sculpturile şi soclurile lor din expoziţia permanentă a muzeului.
Una din secţiunile expoziţiei va fi dedicată prezentării unor producţii video realizate de Ciprian Mureşan în perioada 2006-2011, unele urmând a fi proiectate în premieră la Cluj-Napoca.
Expoziţia va avea o continuare la Galeria Wilkinson din Londra unde gravurile, ascunse acum privirii, vor fi expuse.

Ciprian Mureşan (născut în 1977) este alături de Adrian Ghenie şi Victor Man unul din cei trei artişti care reprezintă Clujul în cadrul expoziţiei „Six lines of flight”, din septembrie – decembrie 2012, de la MoMA San Francisco. Ciprian Mureşan a absolvit în 2003 Universitatea de Artă şi Design Cluj. Lucrările lui includ desen, pictură, grafică, foto-video şi sculptură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s