Cernere şi modelare la Galeria Baril


Galeria Baril, un spaţiu platformă de artă contemporană din cadrul Fabricii de pensule Cluj, propune publicului expoziţia „Cernere”, aparţinând artistului Constantin Flondor. Expoziţia reuneşte lucrări realizate pe parcursul a 30 de ani de activitate, reflectând preocuparea sa pentru un material umil, dar plin de semnificaţii – făina.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sursa foto: Baril

„De făină m-am, ocupat mai bine de 30 de ani şi am modelat-o cu gândul, nostalgic şi biografic, de a pomeni un spaţiu nordic, Bucovina. Dincolo de Bucovina este Cernăuţi, oraşul în care m-am născut, şi, iată, a ieşit Cer-Cernere-Cernăuţi”[1].

În 1977, interesat de posibilităţile de comunicare vizuală ale formei, Constantin Flondor face observaţii privind modul diferit/variabil de a percepe un relief (alb) în raport cu sursa de lumină. A rezultat un exerciţiu cu amprente de semisferă iluminate diferit, percepţii diferite, forme concave şi convexe ce au ca sursă de inspiraţie relieful dealurilor din Moldoviţa, fotografii[2].

Instalaţii, desene, un film video şi cea mai recentă pictură sunt lucrări experimentale ce pot fi admirate la Galeria Baril până pe data de 8 noiembrie 2012.
Potrivit curatorului expoziţiei, Sorin Neamţu, evenimentul de la Galeria Baril reprezintă „un arc peste timp cu lucruri foarte vechi şi, în acelaşi timp, lucruri recente, abia uscate”.
Vedeţi şi Constantin Flondor – Cernere


[1] Fragment dintr-un interviu realizat de Oana Cristea Grigorescu
[2]  www.constantin-flondor.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s