Oameni 2


Workshop cu Dragoş Lumpan

În perioada 17 – 20 octombrie 2012 se va desfăşura la Găbud (metocul Mănăstirii Oaşa) workshop-ul de fotografie Oameni 2. Workshop-ul va fi ţinut de Dragoş Lumpan.

Metocul Mănăstirii Oaşa este construit pe culmea unui deal din localitatea Găbud, ce se află la confluenţa a trei judeţe, Mureş, Alba şi Cluj. La câţiva zeci de metri mai sus, pe un platou ce-ţi oferă o imagine panoramică asupra satelor din cele trei judeţe, a râului Mureş ce şerpuieşte lin pe la poalele dealului, se găseşte un altar de vară pentru călugării ce slujesc la Mănăstirea Oaşa.

Satul Găbud, situat la 15 km de Ocna Mureş, aparţine judeţului Alba şi se află în Podişul Târnavelor, făcând legătura între judeţele Alba şi Mureş. Este un sat ascuns între dealuri, cu aproximativ 271 locuitori, are o biserica românească de lemnSf. Arhangheli Mihail și Gavril, acoperită cu șindrilă, atestată documentar din anul 1776 (pictată în 1777 și strămutată în satul Găbud în anul 1875 din satul Gheja, județul Mureș). Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

METÓC (cf. dexonline.ro/definitie/metoc) este: Mănăstire mică, subordonată administrativ unei mănăstiri mai mari; proprietate imobiliară a unei mănăstiri; spec. clădire care aparține unei mănăstiri și care servește ca loc de găzduire.

Despre Dragoş Lumpan

Este artist vizual (fotograf şi director de imagine); colaborează cu National Geographic Romania.
Dragoş Lumpan este autorul mai multor serii şi proiecte dintre care amintim: „Fotografii mişcate”, „Sihastria Putnei – Chipuri de viaţă monahală”, „Urşi şi alte măşti”, „Ultima Transhumanţă”.
Mai multe informaţii: www.lumpan.ro

Program & informaţii despre workshop:

Workshop-ul propriu-zis începe pe 17 octombrie 2012 la Găbud (jud. Alba), la metocul Mănăstirii Oaşa. Participanţii sunt aşteptaţi să sosească în cursul zilei de 16 octombrie. Plecarea se va face pe 21 octombrie.

În 2010 Dragoş Lumpan a ţinut la Mănăstirea Oaşa workshop-ul „Oameni”; de aceea workshop-ul de acum se numeşte „Oameni 2”.

Pe parcursul perioadei de derulare a workshop-ului fiecare participant va realiza un eseu fotografic cu o temă aproape liber aleasă. Tema este numită „aproape liber aleasă” deoarece trebuie să aibă legătură directă cu oamenii.

Dragoş Lumpan este specializat în fotografierea oamenilor; astfel îndrumările pe care vi le poate da sunt în aceasta direcţie. Nu vă recomăndam pentru acest workshop fotografie de peisaj, macro-fotografie, fotografie de floră şi faună, fotografie de munte etc. Toate acestea sunt alte genuri de fotografie – cu nimic inferioare temei „Oameni” – dar care nu fac obiectul acestui workshop.

În 16 octombrie are loc sosirea participanţilor, cărora li se asigură o gustare la ora 17.00. Aceştia vor fi cazaţi la metocul mănăstirii. Studenţii participanţi vor fi cazaţi în dormitoare de 6 persoane aflate în incinta metocului.
În zilele următoare programul va cuprinde întâlnire zilnică a studenţilor participanţi cu dl. Dragoş Lumpan şi cu ieromonahul Pantelimon Şuşnea (licenţiat în arte vizuale). În acest cadru vor avea loc prezentări (proiecţii) ale portofoliilor participanţilor, discuţii, analize de imagine etc. Artistul Dragoş Lumpan va prezenta câteva din proiectele sale. Pe parcursul perioadei de derulare a workshop-ului fiecare participant va realiza un eseu fotografic cu tema liber aleasă şi va beneficia de o discuţie cu trainerul invitat spre a prezenta un portofoliu extins, a adresa întrebări ş.a.m.d.

Fiecare zi va debuta cu un scurt program liturgic (Sfânta Liturghie). Micul dejun va fi servit zilnic de la ora 8.00, masa de prânz la ora 13.00, iar cina la ora 18.00, după specificul metocului.

Condiţii de participare:

Participanţii vor avea masa şi cazarea asigurată însă transportul va fi suportat de către aceştia.

Înscrieri şi condiţii de participare:

– fotografii participanţi trebuie să fie studenţi sau masteranzi ai unei instituţii de învăţământ superior + / – 2 ani. Expresia + / – 2 ani înseamnă că pot fi deasemenea elevi de liceu în clasele a XI-a şi a XII-a sau să fi terminat facultatea de cel mult 2 ani;
– admiterea la workshop se va face pe bază de portofoliu, în limita locurilor disponibile.
– pentru înscriere, fiecare fotograf trebuie să upload-eze până în data de 12 octombrie pe http://www.transfer.ro un CV + date de contact şi 20 – 25 de fotografii în format digital, cu latura lungă de 1500 de pixeli, în format jpg.
La adresa destinatarului (din fereastra http://www.transfer.ro) se va completa ligastudentilortm@gmail.com.
Rezultatul selecţiei va fi anunţat până în data de de 13 octombrie 2012.
– participanţii la workshop vor semna un contract prin care fotograful acceptă ca organizatorii să poată folosi fotografiile realizate în cursul taberei. Drepturile asupra fotografiilor rămân în proprietatea autorului. Fotografiile nu vor fi folosite spre a aduce prejudicii de orice natură organizatorilor.
– o condiţie aparte de participare la acest proiect, având în vedere mediul în care el se va derula, este ca fotografii participanţi să respecte componenta liturgică a programului (se recomandă participarea zilnică la Sfânta Liturghie – aprox. o ora şi 30 min.) şi să aibă o conduită şi o ţinută adecvată.
– fotografii participanţi pot veni la workshop cu un portofoliu extins de fotografii (pot fi adăugate maxim 70 de fotografii la cele 20-25 ce au făcut obiectul selecţiei).

Citiţi un interviu cu artistul vizual Dragoş Lumpan aici şi cu Ieromonahul Pantelimon Şuşnea aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s