Ediţia a VII – a
Grupul Prolog, invitat la cea de-a VII – a ediţie a Taberei de Creaţie Plastică Rubin – Dubova.
În perioada 3 – 10 septembrie 2012, are loc cea de-a VII – a ediţie a Taberei de Creaţie Plastică Rubin – Dubova, organizată de Fundaţia Rubin cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al Primăriei Dubova.
După ce ne-am bucurat de prezenţa iluştrilor artişti în Tabăra „Pastel Urban” de toamna trecută, anul acesta, invitaţii taberei de creaţie de la Dunăre sunt tot membrii grupului Prolog: Constantin Flondor (Timişoara), Horea Paştina (Bucureşti), Mihai Sârbulescu (Bucureşti), Andrei Rosetti (Deva) şi invitatul lor Dragoş Constantin (Bucureşti).
Grupul Prolog este fără doar şi poate unul dintre cele mai longevive grupări artistice. Acesta a fost înfiinţat în anul 1985 de către artiştii români de excepţie: Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paştina, Cristian Paraschiv şi Mihai Sârbulescu. Debutul grupului, tot în anul 1985, l-a reprezentat expoziţia „Floare de măr”. De-a lungul timpului, alături de grupul Prolog au expus numeroşi artişti contemporani de renume. „Canonul nostru e natura”, a dezvăluit maestrul Paul Gherasim. Constantin Flondor spune că „secretul” rezistenţei grupului, ca atare este foarte simplu: „ştim să ne bucurăm de pictura celuilalt”. „Ce ne-a unit cu adevărat a fost credinţa, credinţa ortodoxă. Ne-a unit credinţa, ne-au unit natura, apoi prietenia şi colegialitatea de breaslă”, spune Mihai Sârbulescu.
An de an, artiştii plastici invitaţi în tabăra organizată de Fundaţia Rubin, pun în valoare un peisaj superb oferit de Cazanele Dunării. Astfel, Fundaţia Rubin susţine şi participă activ la dezvoltarea zonei danubiene.
Ediţia din 2012 a Taberei de Creaţie Plastică Rubin – Dubova este susţinută de Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Dubova.
Sponsori: Papillon Cafe, Bergenbier, Tioss, PrintPress, Emilliani, Şcoala de Meserii Eurotraining, Incremental, Davino.
Partenerii media: 24 FUN, Timisoreni.ro, Cotidianul Timişoara, deBanat.ro, TmEvents, Evive, Fabricat în Timişoara.
Stimata Fundatie Culturala Rubin, incep prin a multumi personal pentru proiectele interesante pe care le-am realizat impreuna inca din 2003. Continui acest post din reflexul pe care nu pot sa mi-l retin de a va aminti istoria taberei in aceasta locatie, la care aveti obligatia morala de a va integra obiectiv si cu toate informatiile. Prin urmare, va sugerez o revizuire a numarului editiilor care va revin ca si fondatori, numar care nicidecum nu este sapte. Va reamintesc cu respect cele trei editii pentru care va multumim ca ati functionat ca organizator al Taberei Internationale de Creatie Mraconia Dubova, eveniment caruia ati raspuns impecabil la solicitarea fondatorului din 1982 al acestei manifestari – prof. dr. Ioan Mercea.
Nu intentionez a da un aspect malitios acestei declaratii. Vreau doar ca termenii de „preluare” (termen folosit nu de putine ori in declaratiile domniilor voastre), sau alte aspecte de insusire al unui drept cultural ce nu va apartine, sa le folositi cu ghilimelele de rigoare, sau deloc. Traim ce-i drept vremuri in care ghilimelele se pierd pe drumuri, vremuri in care plagiatul si furtul intelectual ne reprezinta la nivel inalt, dar asta nu va da dreptul sa terfeliti o breasla atat de rupta de realitatile crude al unui demers capitalist prin noroiul datului din coate.
Marturisesc, nu imi face placere, dar trebuie sa imi exprim indignarea de a constata ca insistati cu nonsalanta sa va identificati cu o istorie si cu o locatie care nu va apartine decat in masura in care puteti avea decenta de a recunoaste meritele unui om care timp de 30 de ani a dus asa cum a putut tabara asta intr-o zona a traditiei, a actului cultural in sine. Insistati sa va folositi de naivitatea artistilor pe care ii pacaliti chiar si prin asemanarea siglelor celor doua tabere. Stiti cu siguranta la ce ma refer.
Tabara Internationala de Creatie Mraconia- Dubova, Ioan Mercea există, este marcă inregistrată, funcionează sub tutela Asociatiei Culturale DunArt, asa cum poate exista si Tabara ce Creatie Rubin-Dubova sau Tabara de la Mraconia organizata de alti iluminati-musafiri odinioara ai taberei initiale. Este loc pentru toata lumea, si cu atat mai benefică este pentru artisti aceasta emulatie a artei in acea zona. Singura problema este a moralitatii insusirii unei traditii asupra careia va invit sa mai reflectam….
Va urez suces in derularea proiectelor voastre, si pentru viitoarele tabere in frumoasa zona a Cazanelor Dunarii.
Lect. univ. dr. Remus Rotaru